Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Ρύθμιση των οφειλών claw back και rebate 2013-2019

Συντάκτης: Virus

Οι ανείσπρακτες οφειλές των παρόχων-προμηθευτών υπηρεσιών υγείας για τα έτη 2013-2019 εντάσσονται σε ρύθμιση με δόσεις. Η ρύθμιση ανέρχεται σε 120 μηνιαίες δόσεις και με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 150,00 ευρώ.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Β’ 4613/19-10-2020, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Σύλλογος Αθηνών για την επίτευξη της ρύθμισης μετά από διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς και του Συντονιστικού Οργάνου των ιδιωτικών Φορέων ΠΦΥ.


Για την ένταξη του παρόχου-προμηθευτή υπηρεσιών υγείας στη ρύθμιση, απαιτείται σχετική αίτηση, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλλει τη σχετική αίτηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ) στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει. Στην συγκεκριμένη αίτηση πρέπει να αναφέρεται ότι ο πάροχος-προμηθευτής υπηρεσιών υγείας επιθυμεί την ένταξή του στη ρύθμιση οφειλών από rebate-clawback ετών 2013-2019.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2020.

Σημειώνεται ότι με την ένταξη στην ρύθμιση οι οφειλές απαλλάσσονται από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Σε ότι αφορά την καταβολή της δόσης σε μηνιαίο επίπεδο θα γίνεται είτε με συμψηφισμό αν ο οφειλέτης είναι συμβεβλημένος πάροχος με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε με ηλεκτρονική καταβολή με την χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής εφόσον ο οφειλέτης δεν είναι πλέον συμβεβλημένος με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για δικαίωση, καθώς η ρύθμιση αφορά των παλαιές οφειλές σε 120 δόσεις ενώ μειώθηκαν αυτές στο ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης στα 150,00 ευρώ.

Ωστόσο, στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι αναμένεται η συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη στην οποία θα διεκδικηθεί η περαιτέρω μείωση του ποσοστού claw back για το 2020.

Τελικός στόχος αποτελεί η οριστική εξάλειψη του, καθώς και η μεγαλύτερη οικονομική στήριξη των παρόχων υγείας και ιδιαίτερα των ιατρείων και ιατρικών εταιρειών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να διασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

«Ο ιατρικός κόσμος στήριξε με αυταπάρνηση τον ασθενή και το σύστημα υγείας μέσα στην μεγάλη υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Η πολιτεία οφείλει να παρέχει ένα δίκαιο πλαίσιο και συνθήκες που επιτρέπουν την οικονομική επιβίωση των ιατρών. Πετύχαμε πολλά το τελευταίο διάστημα ωστόσο συνεχίζουμε τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα των μελών μας», υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ.Πατούλης.

10 σχόλια:

  1. NA KΑΝΕΤΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΗΣΤΡΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΠΑΝΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω καταλάβει γιατί το να μου δοθούν 120 δόσεις για να αποπληρώσω τα λεφτά που μου κλέβουν θεωρείται επιτυχία. Δηλαδή άν χρωστάω μέχρι να πεθάνω και κάθε χρόνο συσσωρεύω ένα επιπλέον χρέος πρέπει να σας πώ και ευχαριστώ? Με ρώτησε κανείς από αυτους που διαπραγματεύτηκε εκ μέρους μου αν εγω θεωρώ ότι αυτό που κάνατε είναι επιτυχία? Ούτως η άλλως δόσεις θα μπαίνανε διοτι τα ποσά είναι μεγάλα και αν τα ζητήσουν χωρίς πολλές δόσεις ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ. Νομίζω ότι είμαι σαφείς. Μην μας λέτε λοιπον για νίκες και βλακείες γιατι αισθάνομαι ότι προσβάλετε την νοημοσύνη μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά αντιδράσεις δεν βλέπω. Υποτίθεται ο Σεπτέμβρης θα ήταν καυτός αλλά πέρασε και ο Ωκτωβρης και δεν κουνιέται φύλλο.

      Διαγραφή
  3. Κανείς δεν έχει σκεφτεί λοιπόν ότι οι σύλλογοί μας πρέπει να απαιτήσουν να σταματήσει αυτή η ληστεία που γίνεται χρόνια εις βάρος μας? Γιατί βλέπω το εξής παράλογο : Όχι μόνο δε θεωρούν ντροπιαστική και αναξιοπρεπή αυτή τη διαπραγμάτευση, αλλά και προσωπική νίκη !! Ντροπή σε όσους πιστεύουν ότι πρέπει να είμαστε και ευγνώμονες επειδή κάποιοι αποφάσισαν ότι αντί να μπει πλαφόν αφού υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός, η λύση είναι να επιτρέπουν να κλέβουν από τους συναδέλφους δεδουλευμένα με γνώση, κόπο , χρόνο. Αυτά δεν είναι άυλα κύριοι !! Είναι εξετάσεις, κόσμος που έρχεται και στα δικά μας ιατρεία ( κι όχι ''παροχεία'' ... γιατροί είμαστε και όχι πάροχοι !! ), που δεν είναι απλή ''παροχή υπηρεσιών'', αλλά γνώση, υψηλή εξειδίκευση, αντιδραστήρια, εξοπλισμός άρα και μεγάλο κόστος. Ντροπή και μόνο ντροπή σε αυτούς που μας εκπροσωπούν με αυτά τα αποτελέσματα. Αν είναι ικανοποιημένοι από αυτά τα αποτελέσματα, τότε κάτι ανταλλάσσουν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο Κ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ.ΠΟΥΘΕΝΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ.ΕΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΟΡΙΣΕΙ ΠΛΑΦΟΝ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΠΟΥ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΗΣΟΥΝ ΑΞΙΟΣΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ.ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ ΑΓΝΩΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΧΘΗΡΟΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΕΣΤΕ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ? ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρτε το χαμπαρι.. το μονο μεσο αντιδρασης με ουσιαστικο αποτελεσμα ειναι μαζικη επ αοριστον αναστολη συμβασεων.. κι οσο για τους απεργοσπαστες, αφηστε τους να πνιγουν στη δουλεια, μαζευοντας χαρτακια χωρις αντικρυσμα.. τι φοβαστε αληθεια μη χασετε? την κλοπη του εοπυυ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι γνωστο οτι οι συλλογοι μας ειναι κομματικα υποκαταστηματα ,χωρις καμια διαθεση να προσφερουν στον γιατρο που αγωνιζεται για την επιβιωση του σε δυσκολες συνθηκες .Δεν προκαλει λοιπον εκπληξη η σταση τους στο ακανθωδες ζητημα των οφειλων ,την οποια προσπαθουν ,με περισσιο θρασος ,ειναι αληθεια, να εμφανισουν ως επιτυχια .Φταιμε ομως κι εμεις διοτι ψηφιζουμε συνεχως τους ιδιους ,αντι να ατους απαξιωσουμε ,εφοσον γνωριζουμε τις αποψεις και την ιστορια τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά. Το clawback πρέπει να το πάρουμε απόφαση δεν καταργείται. Αλλά ο κλειστός προϋπολογισμός για εργαστηριακές εξετάσεις πρέπει να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες και χρειάζεται αύξηση. 40 ευρώ το χρόνο προβλέπει για κάθε άτομο για εξετάσεις και φυσικοθεραπείες το χρόνο. Πρέπει να ζητήσουμε να γίνει 50 ευρώ το άτομο.
    Σήμερα εκτέλεσα psa σε νεαρό του ΕΟΠΥΥ 26 ετών. Αν πλήρωνε ο ίδιος την εξέταση θα έκανε PSA;
    Νομίζω ότι χρειάζεται να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων τουλάχιστον στο 25% για να περιοριστεί κάπως η άσκοπη συνταγογράφηση.
    Και φυσικά να υπάρχει από το σύστημα περιορισμός της συνταγογράφησης και αυστηρά πρόστιμα στους ιατρούς που συστηματικά υπερσυνταγογραφουν.
    Είναι παράλογο εμείς τα εργαστήρια να πληρώνουμε και το rebate λόγω του όγκου της δουλειάς και την υπέρβαση του προϋπολογισμού για την οποία δεν ευθυνομαστε.
    Αν δεν αντιδράσουμε τώρα δεν θα γίνει ποτέ και θα.. πολλοί θα κλείσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στον ιατρικο κοσμο ,με αυτους τους συλλογους αξιζουν τα χειροτερα .Ποτε καμμια συγκρουση με μια αδικη πολιτικη ολα αυτα τα χρονια ,με τους γιατρους να εχουν μονο υποχρεωσεις και καθολου αξιοπρεπεια .Μια λυση θα ηταν να μην προσερχεται κανεις στις εκλογικες διαδικασιες και να απαξιωσει ολο αυτο το φαιδρο συστημα στην πραξη .Για μια ακομη φορα οι συλλογοι βαφτιζουν το κρεας ψαρι και εμφανιζουν δηθεν ως επιτυχια την τραγικη ανεπαρκεια τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή