Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Βατόπουλος στο iatropedia.gr: Τι μπορεί να προκάλεσε τη μεγάλη διασπορά στη Βόρεια Ελλάδα – Εντυπωσιακή η ρευστότητα της πανδημίας

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Αντέχει το σύστημα υγείας πάνω από 1.000 κρούσματα ημερησίως; Αναμένουμε μεγαλύτερη διασπορά με την αλλαγή του καιρού; Γιατί πλήττει περισσότερο η πανδημία του κορονοϊού τη Βόρεια Ελλάδα; Δείτε τι απαντά ο Kαθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr

Τη δική του επιστημονική εκτίμηση για τη μεγάλη διασπορά που παρατηρείται σε 5 Περιφερειακές Ενότητες της Βόρειας Ελλάδας, δίνει ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Η μεγάλη διασπορά δεν οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες του βορρά, αλλά περισσότερο στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που εισήλθε στη χώρα από τα βόρεια σύνορά μας το καλοκαίρι, αναφέρει:

“Δεν νομίζω ότι οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ βορά – νότου η μεγάλη διασπορά”, σημειώνει συγκεκριμένα ο Καθηγητής κ. Βατόπουλος: “Κατά τη γνώμη μου αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι εισήλθε μεγάλο φορτίο του ιού από τη Βόρεια Ελλάδα στις αρχές του καλοκαιριού. Από τα βόρεια σύνορα. Δεν πιστεύω, πάντως, ότι ο ιός επιζεί περισσότερο στο κρύο. Περισσότερο οι κλειστοί χώροι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση τον χειμώνα”, συμπληρώνει.

Κορονοϊός: Οι 5 από τις 7 πιο επιβαρυμένες περιοχές βρίσκονται στον Βορρά

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 7 πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της χώρας, οι 5 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για την Θεσσαλονίκη, την Καστοριά, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες, ενώ στο επίκεντρο της αύξησης κρουσμάτων βρίσκεται τελευταία και η Ροδόπη.

Συγκεκριμένα, από τις 18 έως τις 26 Οκτωβρίου, 1.311 άνθρωποι μολύνθηκαν στη Θεσσαλονίκη, 304 στις Σέρρες, 232 στα Ιωάννινα, 202 στην Κοζάνη και 123 στην Καστοριά.

“Η αίσθησή μου είναι ότι ο ιός ήρθε στη χώρα από βόρεια κυρίως. Βέβαια αυτό θέλει πολύ μελέτη για να βεβαιωθεί κανείς. Κάποια στιγμή που θα ξεκαθαριστούν τα πράγματα πιστεύω ότι αυτό θα φανεί. Αυτή είναι η δική μου αίσθηση, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω. Στην Κοζάνη για παράδειγμα, μπήκε ο ιός από κάποιους ταξιδιώτες. Υπήρξαν και εισαγόμενοι εργάτες από τα Βαλκάνια, όχι μόνο τουρίστες. Επίσης, -αυτό το ξέρω και από γνωστούς μου- πολλοί έρχονταν από Αγγλία αεροπορικώς μέσω Σόφιας και μετά έμπαιναν οδικώς στην Ελλάδα. Άρα στη Βόρεια Ελλάδα υπήρχε πιο έντονη επικοινωνία με τις υπόλοιπες χώρες”.

Βατόπουλος: “Εύθραυστη η ισορροπία – Το επίπεδο επικινδυνότητας αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη”

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας κ. Βατόπουλος επισημαίνει ότι η ισορροπία της πανδημίας είναι εξαιρετικά εύθραυστη και καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση. Να μην επαναπαύονται εάν διαμένουν σε περιοχή χαμηλού κινδύνου, τονίζει:

“Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, βλέπουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, βλέπουμε περιοχές να πρασινίζουν να κιτρινίζουν και να γίνονται πορτοκαλί, μέσα σε μέρες. Αυτό υποδηλώνει τη ρευστότητα της κατάστασης και την ευκολία με την οποία η επιδημία εξαπλώνεται. Συνεπώς αφορά πλέον όλη την Ελλάδα κατά τη γνώμη μου και όχι τις “πορτοκαλί” περιοχές. Πρέπει όλος ο πληθυσμός να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και να υιοθετήσει τα μέτρα ατομικής προστασίας. Διότι η κατάσταση αλλάζει πολύ γρήγορα, το είδαμε αυτό με τις Σέρρες. Από “πράσινη” παρά λίγο να γίνει lockdown. Αυτό γίνεται επειδή μετακινούνται άνθρωποι σε διάφορες περιοχές και ο ιός μεταδίδεται με την αναπνοή. Πάντα έχουν υπερμεταδότες και χάνεται εύκολα ο έλεγχος. Πρέπει ο κάθε πολίτης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να προφυλάξει τον εαυτό του και τους γύρω του”, αναφέρει ο κ. Βατόπουλος.

Θα αντέξει το σύστημα υγείας πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα;

Όσο για το εάν το δημόσιο σύστημα υγείας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση των άνω των 1.000 κρουσμάτων την ημέρα και ιδιαίτερα όταν αυτό αρχίσει να έχει αντίκτυπο στις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις, ο κ. Βατόπουλος είναι κατηγορηματικός: “Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντέξει. Σημασία έχει να μην αρρωστήσουμε”, λέει.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Προφανώς το σύστημα υγείας έχει κάποια όρια, τα οποία δεν πρέπει να τα ξεπεράσουμε, αλλά πέρα από αυτό, το πρόβλημα είναι να μην αρρωστήσουμε. Δηλαδή και ένα εκατομμύριο κρεβάτια εντατικής να έχει η Ελλάδα, το θέμα είναι να μην φτάσει κανείς να μπει σε μονάδα. Η πρόληψη είναι σημαντική ανεξαρτήτως του ΕΣΥ. Δηλαδή δεν θέλουμε προφυλάξουμε τους ανθρώπους να μην αρρωστήσουν επειδή δεν έχουμε μονάδες εντατικής, έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να αρρωστήσουμε. Το ότι δεν έχουμε πολλές μονάδες, είναι ένα ακόμη θέμα παραπάνω”, σημειώνει ο κ. Βατόπουλος.

"Οι πολίτες δεν πειθαρχούν στα μέτρα γιατί ο κίνδυνος δεν είναι ορατός"

Γιατί, όμως, παρ' όλο που ο κίνδυνος είναι μεγάλος, οι άνθρωποι δεν πειθαρχούν στα μέτρα; Αποτελεί μόνιμο πρόβλημα στη δημόσια υγεία η δυσκολία των ανθρώπων να προσαρμοστούν σε προληπτικά μέτρα, λέει ο Καθηγητής:

“Η τέχνη της αγωγής υγείας και της επικοινωνίας του κινδύνου είναι δύσκολη, δεν είναι εύκολη. Όσοι ασχολούμαστε με τη δημόσια υγεία, θέλουμε πάντα να προσαρμόσουμε τις ανθρώπινες συμπεριφορές σε ορισμένα μέτρα και ξέρουμε πάντα πόσο δύσκολο είναι. Επίσης, τον κίνδυνο που δεν είναι απόλυτα ορατός, δύσκολα τον καταλαβαίνει ο άνθρωπος, γενικά. Οι συμπεριφορές αυτές δεν βασίζονται πάντα στη λογική. Παραδείγματος χάριν, εδώ και δεκαετίες ξέρουμε ότι το κάπνισμα κάνει καρκίνο και οι άνθρωποι καπνίζουν. Για να βάλουν οι άνθρωποι ζώνη στο αυτοκίνητο ή κράνος στη μοτοσυκλέτα, είδαμε και πάθαμε να πειστούν. Και σε σχέση με τον κορονοϊό πάλι, είναι δύσκολο να πειστεί ο κόσμος, γιατί δεν βλέπουν νεκρούς τριγύρω. Δεν είναι εμφανές πόσο σοβαρή αρρώστια είναι, στη μεγάλη μάζα του πληθυσμού παγκοσμίως”, καταλήγει ο Καθηγητής Μικροβιολογίας κ. Βατόπουλος.

1 σχόλιο:

  1. Ντροπή να λέει τέτοια πράγματα. Άκου ο ιος είναι εισαγόμενος. Αφού οι δημοσιογράφοι και οι παρατρεχάμενοι αποφάσισαν ότι φταίνε οι Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή