Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Σημεία και... τετραπέρατα από ελέγχους στα νοσοκομεία

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

Της Ελένης Πετροπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Εφοδοι με... πρόγραμμα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε εξέλιξη από τους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, ύστερα από εντολή του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΗτΣ», έχει ήδη εκπονηθεί αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ελέγχων μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.

Η λίστα με τις ημερομηνίες ελέγχου είναι μακροσκελής και μόνον για την ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει... επισκέψεις σε έξι νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα. Για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, την τιμητική τους θα έχουν 15 νοσοκομεία της Αττικής και 14 νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας (Κρήτη, Βόρεια Ελλάδα και νησιά του Αιγαίου). Λαϊκό, Αλεξάνδρα Πατησίων, Κρατικό Νίκαιας, Αττικόν και «Αγ. Όλγα» βρίσκονται ψηλά στη σχετική λίστα. Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών βρίσκονται και ιδιωτικές κλινικές σε όλη τη χώρα.

Αυθυμερόν τα πορίσματα 

Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και τα πορίσματα αποστέλλονται αυθημερόν στο υπουργείο Υγείας και κάποια από αυτά έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Οι ελεγκτές παρακολουθούν τη λειτουργία των νοσοκομείων, ελέγχουν το ωράριο εργασίας καθώς και τον τρόπο κατανομής των εφημεριών. Ζητούν στοιχεία για τις προμήθειες, ενώ ιδιαίτερα... σχολαστικοί είναι με τα τιμολόγια και τα παραστατικά.

Οι εφημερίες και τα επείγοντα αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο και ήδη στη «φάκα» των ελεγκτών έχουν πιαστεί εργαζόμενοι οι οποίοι απουσίαζαν αδικαιολόγητα από την υπηρεσία τους και μάλιστα σε μέρα γενικής εφημερίας. Σε άλλη περίπτωση, βρέθηκαν γιατροί που εφημέρευαν στο... γραφείο τους, ενώ διαπιστώθηκαν και σοβαρές ελλείψεις «που πρέπει κατά προτεραιότητα να αποκατασταθούν».

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές είναι οι διαπιστώσεις των ελεγκτών για μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας που αφορά στις... δυνατότητες γιατρών. Όπως προκύπτει από τον έλεγχο, ακόμη και σε εφημερία, εξετάζουν όποιον ασθενή θέλουν και μάλιστα όπου θέλουν.

Παρέχουν βεβαιώσεις παράτυπα και χρησιμοποιούν -παράνομα- κατά το δοκούν σφραγίδα του νοσοκομείου (με το εθνόσημο και τον τίτλο του νοσηλευτικού ιδρύματος). Σημειώνεται ότι πρόσβαση στη συγκεκριμένη σφραγίδα έχουν μόνον πέντε εργαζόμενοι (διοικητής, υπεύθυνος γραμματείας, λογιστήριο κ.α.) και σε καμία περίπτωση γιατρός.

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε η περίπτωση γιατρού η οποία -σύμφωνα με το πόρισμα- σε ημέρα γενικής εφημερίας:

Εξέτασε ασθενή «κατ΄ επιλογήν, κατά δήλωσή της, στο χώρο του γραφείου της». Όταν μάλιστα, όπως η ίδια παραδέχτηκε, ήταν σοβαρό περιστατικό.

Παρέλειψε να καταγράψει την επίσκεψη του ασθενούς και να δημιουργήσει αρχείο ασθενούς. Οταν ο ασθενής αναζήτησε βεβαίωση, το νοσοκομείο απήντησε ότι ποτέ δεν προσήλθε στα επείγοντα.

Παρ' όλα αυτά η γιατρός χορήγησε, τρεις μήνες μετά, βεβαίωση επίσκεψης χρησιμοποιώντας τη στρογγυλή σφραγίδα του νοσοκομείου. «Η βεβαίωση αυτή είναι αποτέλεσμα άτυπης εσωτερικής διαδικασίας, με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων τρίτων εκτός νοσοκομείου», αναφέρουν οι ελεγκτές.
Στην ερώτηση «μήπως γνωρίζετε πώς βρέθηκε τοποθετημένη η στρογγυλή σφραγίδα του νοσοκομείου στην εκδοθείσα από εσάς βεβαίωση;» η γιατρός απαντά: «Δεν γνωρίζω»...

Στην εισαγγελία 

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος έγινε ύστερα από καταγγελία του ίδιου του ασθενούς, ο οποίος όταν αναζήτησε «αποδείξεις» για την εισαγωγή του, από τα επίσημα στοιχεία του νοσοκομείου προέκυψε ότι «δεν εξετάστηκε στην εφημερία του νοσοκομείου»!

Οι ελεγκτές, μεταξύ άλλων, προτείνουν «το παρόν πόρισμα να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να εκτιμηθεί εάν πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε καθ΄ ύλην αρμόδιους και παντός υπευθύνου».

Εκτός από την εντατικοποίηση των ελέγχων που έχει ζητήσει ο υπουργός Υγείας, το Σώμα Επιθεωρητών έχει δεχθεί «ρεκόρ» αιτημάτων για τη διενέργεια ελέγχων το α΄ εξάμηνο του 2013.

Ήδη έχουν δοθεί 70 εντολές διενέργειας ελέγχου και έχουν εκδοθεί περίπου 100 πορίσματα που αφορούν κυρίως φάρμακα υψηλού κόστους, προμήθειες, υπερτιμολογήσεις, «μαϊμού» επιδόματα και πλαστά ιατρικά πτυχία. Την ίδια στιγμή έχουν ενταθεί και οι καταγγελίες που αφορούν σε εργαζομένους στο ΕΣΥ για την τήρηση του ωραρίου τους, τη γνησιότητα των τίτλων σπουδών τους καθώς και την «εικονική» παρουσία τους στον χώρο εργασίας.

Επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα κλινικής στο αποχετευτικό δίκτυο

Ακρως ανησυχητικές είναι οι διαπιστώσεις των ελεγκτών για τη διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων από ιδιωτική κλινική στο κέντρο της Αθήνας. Στη δεκασέλιδη έκθεσή τους, που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Υγείας, αποκαλύπτουν ότι επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα καταλήγουν στο αποχετευτικό δίκτυο και επισημαίνονται οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Πιο αναλυτικά, σε αιφνιδιαστική επίσκεψη κλιμακίου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) σε ιδιωτική γενική κλινική στο κέντρο της Αθήνας, διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων και το πόρισμα έχει ήδη αποτελεί στις εισαγγελικές αρχές.

Ο έλεγχος αφορούσε τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων της κλινικής. Οπως προκύπτει από τον έλεγχο, η μεταφορά των επικίνδυνων απόβλητων γίνεται «μέσα σε τροχήλατα από κοινής χρήσης ανελκυστήρα».

Απροσπέλαστος

Ο ψυκτικός θάλαμος που προορίζεται για την αποθήκευση των αποβλήτων -μέχρι να μεταφερθούν για επεξεργασία- «δεν ήταν προσπελάσιμος», αναφέρουν οι ελεγκτές, προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι «υπήρξαν αμφιβολίες αν όντως χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των αποβλήτων».

Κατά την αναζήτηση της... διαδρομής των αποβλήτων, οι ελεγκτές ανακάλυψαν ότι τα προηγούμενα χρόνια (2011 και 2012) «δεν έχουν παραδοθεί επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα προς αποτέφρωση» από τη συγκεκριμένη κλινική στον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική (ΕΔΣΝΑ). Επιπρόσθετα, άγνωστη παραμένει η τύχη των υγρών αποβλήτων από το μικροβιολογικό εργαστήριο καθώς και των τοξικών αποβλήτων από το ακτινολογικό εργαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου