Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ο πρώτος διαγωνισμός προμήθειας φαρμάκων από νοσοκομείο! Πόσα φάρμακα θα αγορασθούν


Ο πρώτος διαγωνισμός προμήθειας φαρμάκων από νοσοκομείο! Πόσα φάρμακα θα αγορασθούν

Με καθυστέρηση 3 ετών φαίνεται ότι λειτουργεί τελικά η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας καθώς από το 2010 αναμένονται ακόμη οι διαγωνισμοί για την αγορά φαρμάκων στα νοσοκομεία. Που θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός από νοσοκομείο.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - ΙΑΤROPEDIA

Μπορεί οι διαγωνισμοί για την αγορά φαρμάκων στα νοσοκομεία να πολυδιαφημίστηκαν, μέχρι σήμερα όμως ελάχιστες ποσότητες έχουν φθάσει στον ΕΣΥ δια χειρός Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. Άλλωστε το θεσμικό πλαίσιο που είχε τεθεί επέτρεπε μόνο σε μία φαρμακευτική εταιρεία να προμηθεύει τα νοσοκομεία, εφόσον είχε κερδίσει το διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν ακόμη και προβλήματα τροφοδοσίας μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων επειδή εταιρεία που είχε κερδίσει το διαγωνισμό δεν είχε το απαραίτητο στοκ. 

Για πρώτη φορά όμως νοσοκομείο κάνει το δικό του διαγωνισμό για να αγοράσει φάρμακα σε χαμηλότερες τιμές. Πρόκειται για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) από το οποίο στις 2 Αυγούστου προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός προμήθειας φαρμάκων από νοσοκομειακή μονάδα του ΕΣΥ. 

Η σχετική νομοθεσία υπάρχει από το 2007, όταν και εξουσιοδοτήθηκε σχετικά η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Χρειάστηκαν τρία χρόνια μέχρι η ΕΠΥ να προχωρήσει το 2010 εξ ονόματος των μονάδων του ΕΣΥ σε διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία.

Μετά από δύο χρόνια το 2012, η εξουσιοδότηση επεκτάθηκε στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Μετά από σχετικό αίτημά του το Δαφνί έλαβε κατ’ εξαίρεση εξουσιοδότηση από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και προχώρησε στην προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού σε επίπεδο μονάδας του ΕΣΥ. 

Η διαδικασία περιλαμβάνει 113 δραστικές ουσίες με συνολικό προϋπολογισμό 700.000 ευρώ και αφορά την κάλυψη αναγκών για ένα έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου