Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ: ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ! ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΦΥΛΑΚΗ !


Δελτίο Τύπου

Αθήνα 25/8/2013

ΘΕΜΑ: ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ! ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΦΥΛΑΚΗ !

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ζητά ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ από τον Υπ. Υγείας να δώσει στην δημοσιότητα αριθμό, ονόματα και στοιχεία ιατρών καθώς και οποιοδήποτε άλλου “θησαυρίζει μέσω της υπερσυνταγογράφησης”, προτρέποντας συγχρόνως τις αρμόδιες αρχές του κράτους να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά. Ας τελειώνουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ με το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ θα επιτρέψει την σπίλωση του συνόλου της ιατρικής κοινότητας από νησίδες διαφθοράς! Διαφωνούμε με τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα τεράστια και φλέγοντα ζητήματα της Υγείας στην Πατρίδα μας !

Καλούμε την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ορίζει με επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο τον όρο “υπερσυνταγογράφηση”. Ζητάμε επίσης, να μας δώσει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον συνολικό αριθμό των ιατρών που υπερσυνταγογραφούν, την εργασιακή σχέση αυτών με τον ΕΟΠΥΥ, τις δομές και τις περιοχές που εργάζονται και τέλος τις ειδικότητές τους. Σκοπός μας είναι να εργασθούμε από κοινού με σκοπό την καταπολέμηση του απαράδεκτου φαινομένου.

Ρωτάμε το Υπ. Υγείας:

1. Ποιος κερδίζει την μερίδα του λέοντος από το πιθανό “πάρτυ υπερσυνταγογραφήσεων¨ ;

2. Γιατί ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση λειτουργεί εδώ και 2 έτη δεν κάνατε τις απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα να επιτρέψετε, με δική σας ευθύνη, το “πάρτυ” ? Ποιος αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας έχει διαπράξει το πιθανό αδίκημα παράβασης καθήκοντος ;

3. Ποιος καθόριζε τιμές στα φάρμακα τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ;

4. Γιατί δεν έχουν εφαρμοσθεί αυτόματοι “κόφτες”, σύμφωνα με πάγιο αίτημά μας, σε όσους ξεπερνούν τα όρια ;

5. Πόσους εργαστηριακούς ελέγχους έχει κάνει ο ΕΟΦ στο σύνολο των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ;

6. Ποιος έχει την νομική ευθύνη από παρενέργειες φαρμάκου που θα έχει χορηγήσει αυτοβούλως ο πωλητής του φαρμάκου ;

7. Ποιοι ωφελούνται από την καθολική εφαρμογή δραστικής ουσίας ; Πάντως ΟΧΙ το Δημόσιο καθώς πληρώνει σε κάθε περίπτωση την ασφαλιστική τιμή και την διαφορά την αναλαμβάνει ο ασφαλισμένος !

8. Ποια είναι η συνολική δαπάνη και πόσο επιβαρύνεται το ισοζύγιο πληρωμών από φάρμακα που δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή ;

Άκρως απαραίτητη κρίνεται τέλος η δημοσιοποίηση της συγκεντρωτικής και αναλυτικής μηνιαίας οφειλής του ΕΟΠΥΥ προς τους κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς για το έτος 2013 (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για το σύνολο των παρεχομένων υπηρεσιών και του βαθμού εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Οργανισμού για το τρέχον έτος.

Σε περίπτωση, βέβαια, που ο ΕΟΠΥΥ ή το Υπουργείο Υγείας αρνηθεί να χορηγήσει τα παραπάνω στοιχεία τίθεται σοβαρό θέμα αξιοπιστίας και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ θα τα ζητήσει με εισαγγελική εντολή προκειμένου να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες και να ενημερωθεί το σύνολο των Πολιτών !

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ! ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΦΥΛΑΚΗ !

Για το ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος        Ο Γεν, Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου     Χρ. Παπασιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου