Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΠΟΣΙΠΥ: Σχετικά με την Αυτοαξιολόγηση Διαγνωστικών Εργαστηρίων και πληρωμές Ιανουαρίου 2013

Προς
Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Κοινοποίηση
Υπουργό Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη
Π.Ι.Σ.
Όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους

Αθήνα, 2708/2013
Αρ. Πρωτ.: 114

Αυτοαξιολόγηση Διαγνωστικών Εργαστηρίων

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Στις 20-05-2013 εκδώσατε μία σειρά «κριτηρίων ποιότητας» για τα Βιοπαθαλογικά και Ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια βάσει των οποίων μας καλέσατε να «αυτοαξιολογηθούμε» με καταληκτική ημερομηνία την 20/07/2013.

Επειδή:
1) Η επιλογή αυτών των κριτηρίων ΔΕΝ εναρμονίζεται με την εφαρμογή του Ν. 4025/2011 (Άρθρο 34) αναφορικά με τον «Ποιοτικό έλεγχο ιδιωτικών Φορέων Υγείας», όπου η υπάρχουσα νομοθεσία είναι ξεκάθαρη στο ότι το προαπαιτούμενο ορθής λειτουργίας ενός Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου είναι η εφαρμογή εσωτερικού και εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου και ότι ΜΟΝΟ για τα «εργαστήρια επεξεργασίας βιολογικών δειγμάτων για λογαριασμό άλλων φορέων υγείας υποχρεούνται εντός διετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος να διαπιστευτούν για τις εξετάσεις που εκτελούν με ISO 15189 ή οποιαδήποτε νεότερη έκδοσή του». Οποιαδήποτε απαίτηση πέραν των ήδη νομοθετημένων διατάξεων δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

2) Δεν είναι δυνατόν η εφαρμογή «κριτηρίων ποιότητας» να αφορά μόνο τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια που θα συμβληθούν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όχι και τις δημόσιες δομές στις οποίες εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μονάδες υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ, νοσοκομεία κ.τ.λ.). Οι ασφαλισμένοι εάν έχουν το δικαίωμα στην ποιοτική τους εξυπηρέτηση και στην ποιότητα των υπηρεσιών τους από τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, την ίδια απαίτηση έχουν και από τις δημόσιες δομές του ΕΣΥ.

3) Το χρονικό περιθώριο προσαρμογής των εργαστηρίων που θα ήθελαν να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις αυτές είναι υπερβολικά μικρό, το δε κόστος για την πιστοποίηση είναι δυσβάστακτο συνυπολογίζοντας την οικονομική συγκυρία και τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους επί σειρά ετών

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε αναγκαίο και εν όψει της αδειοδότησης των εργαστηρίων μας από τους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους, την ενσωμάτωση οποιονδήποτε κριτηρίων ποιότητας σαν προαπαιτούμενο στην άδεια λειτουργίας προκειμένου οποιοδήποτε εργαστήριο αδειοδοτείται να τηρεί και τις προϋποθέσεις για υπογραφή ισότιμης σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 

4) Παρότι στις 19/07/2013 δώσατε παράταση της όλης διαδικασίας συμπλήρωσης των δελτίων αυτοαξιολόγησης μέχρι τις 30/08/2013 και λόγω του ότι ο Αύγουστος είναι μήνας κατά τον οποίο πολλά διαγνωστικά εργαστήρια υπολειτουργούν λόγω διακοπών, όπως δοθεί τουλάχιστον εκ νέου παράταση της όλης διαδικασίας.

Τέλος σας καλούμε να αναστείλετε την κατάθεση της «αυτόαξιολόγησης ώστε να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του θέματος της ποιότητας της ΠΦΥ από το Υπουργείο Υγείας, βάσει του Ν 4025/11.

Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου  Ι. Κλεινάκης


27 08 2013 Πληρωμή Ιανουαρίου

Ενημερωτικό Σημείωμα

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το Οικονομικό τμήμα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πληροφορηθήκαμε ότι τα χρήματα των δαπανών που έχουν υποβληθεί για τον Ιανουάριο του 2013,θα καταβληθούν στους παρόχους την προσεχή Πέμπτη.


Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου   Ι. Κλεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου