Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΕΟΠΥΥ και υπερσυνταγογράφηση: Ένα “πάρτυ” φάντασμα !

Αθήνα 29/08/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ:
 1. Συνάντηση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ
 2. ΕΟΠΥΥ και υπερσυνταγογράφηση: Ένα “πάρτυ” φάντασμα ! 
 3. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ για το επικοινωνιακό παιχνίδι της ιατρικής συνταγής !

 • Μόλις 11 επί συνόλου 60000 είναι οι γιατροί που απώλεσαν το δικαίωμα συνταγογράφησης λόγω υπερβάσεων !!! Επικοινωνιακό παιχνίδι αποδεικνύεται το δήθεν σκάνδαλο της λευκής μπλούζας !
 • Ανανέωση όλων των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ
 • Εντός 15 ημερών 1000 ιατροί στα πολυϊατρεία του οργανισμού
 • Κίνητρα στους ιατρούς για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης
 • Λειτουργία αστικού τύπου κέντρων υγείας στον νέο σχεδιασμό της ΠΦΥ
 • Σοβαρές υπερβάσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ
 • Άμεση αποπληρωμή του μηνός Μαρτίου προς κλινικούς ιατρούς
 • Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων. Εντός 90 ημερών η εκκαθάριση των νέων οφειλών.
 • ΟΧΙ στην παράταση της αξιολόγησης των εργαστηρίων
 • Συμμετοχή της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ
 • Αναμένονται στοιχεία για τις δαπάνες ανά κατηγορία παρόχου.
Έλαβε χώρα χθές 27/8/2013 επίσημη συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντό. Κατά την διάρκεια της συνάντησης προέκυψαν νέα δεδομένα για το δήθεν σκάνδαλο “της λευκής μπλούζας” καθώς και σημαντικές ειδήσεις για την λειτουργία του οργανισμού:

Ο συνολικός αριθμός των ιατρών που υπάρχουν υπόνοιες υπερσυνταγογράφησης ΔΕΝ είναι πάνω από 100 ανά μήνα στο σύνολο των 60000 ιατρών της χώρας. Από αυτούς, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, στοιχειοθετήθηκαν επαρκή στοιχεία για μόλις 11 ιατρούς με αποτέλεσμα να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα στην συνταγογράφηση. Κατόπιν αυτών είναι πλήρης η “αφαίμαξη” της αξιοπιστίας όλων όσων μιλούσαν για το δήθεν τεράστιο σκάνδαλο της “λευκής μπλούζας”. Εύλογο πλέον είναι το ερώτημα: από που προκύπτει η καταγγελία ότι το 20% των δαπανών του ΕΟΠΥΥ αποτελεί αποτέλεσμα διαφθοράς καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ οφείλεται στους ιατρούς !

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει ανανέωση των συμβάσεων των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Οι όροι της νέας σύμβαση θα αποτελέσουν προϊόν διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. Ζητήσαμε επιτακτικά το άνοιγμα των συμβάσεων σε ΟΛΟΥΣ τους ιατρούς που επιθυμούν με ταυτόχρονη κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων, τον διπλασιασμό του κονδυλίου για τις ιατρικές επισκέψεις και τέλος για λόγους βιωσιμότητας των ιατρείων προτάθηκε η θέσπιση 5 ευρώ συμμετοχή ανά επίσκεψη όπως ισχύει σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι ιατροί είναι οι χαμηλότερα αμοιβώμενοι από το σύνολο των παρόχων του οργανισμού.

Μετά από αίτημά μας για ανανέωση των συμβάσεων έργου των 1040 ιατρών που εργάζονταν στα πολυϊατρεία του οργανισμού, ο κ. Κοντός μας γνωστοποίησε ότι εντός των επομένων 15 ημερών θα ανανεωθούν όλες αυτές οι συμβάσεις.

Ο Πρόεδρος, μετά και από την εισήγησή μας, μας ανακοίνωσε την πρόθεση για θέσπιση κινήτρων προς τους ιατρούς με σκοπό τον περιορισμό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης και των παρακλινικών εξετάσεων. Στο πλαίσιο αυτό μας ζητήθηκε να καταθέσουμε έγγραφο υπόμνημα με τις προτάσεις μας, πράγμα που αποδεχθήκαμε.

Συζητήθηκε η ανάγκη λειτουργίας αστικού τύπου κέντρων υγείας με βασικό πυλώνα τα πολυϊατρεία του οργανισμού, κέντρα υγείας που σε συνδυασμό με το ιδιωτικά ιατρεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον ηθμό πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία.

Σοβαρές είναι οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ στο σύνολο των παρόχων πλήν των κλινικών ιατρών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι στις ιδιωτικές κλινικές οι υπερβάσεις είναι λίγο κάτω του 50%.

Ο οργανισμός θα αποπληρώσει άμεσα τον μήνα Μάρτιο στους κλινικούς ιατρούς και συνεχίζει με γρήγορους ρυθμούς την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και του τελευταίου τετραμήνου του 2011. Αμέσως μετά θα προχωρήσει η εκκαθάριση των ταμείων που εισήλθαν στον ΕΟΠΥΥ το 2012 και τέλος θα αποδοθεί το παρακρατηθέν 10% των οφειλών για όλο το 2012.

Δέσμευση για προσπάθεια προκειμένου οι τρέχουσες οφειλές να εξοφλούνται εντός 90 ημερών βάση της συμβατικής υποχρέωσης του ΕΟΠΥΥ.

Απορρίφθηκε το αίτημά μας για παράταση της προθεσμίας αυτοαξιολόγησης των εργαστηρίων που λήγει τέλος Αυγούστου.

Αποδεκτό έγινε τέλος το αίτημα για συμμετοχή της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της επιτροπής διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων.

Μετά από αίτημά μας θα δοθούν τα στατιστικά στοιχεία των δαπανών του Οργανισμού ανά κατηγορία παρόχου καθώς και στοιχεία που έχουν σχέση με τους στατιστικούς μέσους όρους ανά ειδικότητα και την εικόνα των ελάχιστων παραβατικών συμπεριφορών, που θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Για το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος     Ο Γεν. Γραμ

Γ. Ελευθερίου   Χρ. Παπασιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου