Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΕΟΠΥΥ: Το σκάνδαλο της "λευκής μπλούζας"ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ. 

Σημεία και τέρατα αποκαλύπτει η έρευνα του υπουργείου Υγείας, με γιατρούς και φαρμακευτικές εταιρίες να είναι πρωταγωνιστές στο "πάρτι" που είχε στηθεί εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα το "ναυάγιο" του Οργανισμού. 

Ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζει κάθε μήνα έλλειμμα 100.000.000 ευρώ

Τα απίστευτα της υπερσυνταγογράφησης 

Οι περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης με προκλητική την εξαίρεση των γενοσήμων είναι ουκ ολίγες. Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", γενικός γιατρός της Μακεδονίας συνταγογράφησε 4.388 συνταγές σε ένα μήνα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 150-200 συνταγές την ημέρα. Στις Σέρρες, γιατρός συνταγογράφησε 2.700 συνταγές σε ένα μήνα αξίας 120.000 ευρώ ενώ στο Κέντρο Υγείας της Θράκης δύο γενικοί γιατροί συνταγογράφησαν συνολικά 6.380 συνταγές μέσα σε ένα μήνα. Παθολόγος συνταγογράφησε 33 συνταγές με συνολική δαπάνη 110.000 ευρώ και μέση αξία συνταγής τα 3.400 ευρώ. 

Πολλές και οι περιπτώσεις κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Γιατρός συνταγογραφούσε κατά 93% σκευάσματα συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρίας ενώ παθολόγος στην Αττική έκανε το ίδιο κατά 85% με μηνιαίο τζίρο 85.000 ευρώ. 

Σε άλλη "κατηγορία", αυτή των εκτελέσεων σε συγκεκριμένα φαρμακεία: Το 84% της συνταγογράφησης γιατρού παθολόγου στην Αττική εκτελούνταν από ένα φαρμακείο. Η αξία της της συνταγογράφησης του συγκεκριμένου γιατρού αποτελούσε το 95% του τζίρου του φαρμακείου. Επίσης, γιατρός των Σερρών συνταγογραφούσε και οι εκτελέσεις του ήταν κατά 83% σε φαρμακείο συγγενικού του προσώπου. 

Υπάρχουν όμως και ύποπτοι ασφαλισμένοι. Ασφαλισμένος μέσα σε διάστημα ενός μήνα πήρε 15 συνταγές με 785 συνολικό αριθμό κυτίων και δαπάνη περίπου 8.500 ευρώ.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, και μία περίπτωση κατά την οποία υπήρξε συνταγογράφηση και εκτέλεση της συνταγής από τον ίδιο υπολογιστή με το ίδιο ψηφιακό στίγμα. 

Γενόσημα 

Στα αζήτητα είναι τα γενόσημα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει νόμος που υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία σε ποσοστό 85%. Οι περισσότεροι αναγράφουν το εμπορικό όνομα των φαρμάκων.  

Αποτέλεσμα αυτού είναι το μερίδιο των γενόσημων στις συνταγές να παραμένει κάτω από το 20% ενώ στόχος και υποχρέωση της χώρας μας είναι το 60%, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου