Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Δημιουργία δομών για παραβατικούς ψυχικά ασθενείς & τέλος στον χαρακτηρισμό «ακαταλόγιστο»



Το πλαίσιο έκδοσης εισαγγελικών παραγγελιών για τους ψυχικά ασθενείς (ακούσια-αναγκαστική νοσηλεία), καθώς επίσης και το θέμα των ανηλίκων παραβατικών ψυχικά πασχόντων συζητήθηκε κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, με τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Άγγελο Τσιγκρή, στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο Διοικητής του ΨΝΑ Παύλος Θεοδωράκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, η Υφυπουργός Υγείας επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων δομών για τους ανηλίκους παραβατικούς ψυχικά πάσχοντες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αυτοτελώς, μέσω της αξιοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Ακόμα συζητήθηκε το θέμα της φύλαξης των ψυχικά πασχόντων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται, μέχρι σήμερα, ως ακαταλόγιστοι, σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα.

Να σημειωθεί ότι σχετικά με τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων ατόμων που σχετίζονται με ποινικά ζητήματα (άρθρα 69 και 70 του Ποινικού Κώδικα), η Υφυπουργός Υγείας απέστειλε, πριν λίγες μέρες, έγγραφο (αρ. πρωτ. Υ5α/Γ.Π./οικ. 94028) προς τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και Ψυχιατρικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Ψυχικής Υγείας της χώρας, με το οποίο επισημαίνει ότι η ανάγκη διαφύλαξης των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων στις περιπτώσεις ακούσιας θεραπείας, όπως συμβαίνει με τα ελαττωμένου καταλογισμού καταδικασθέντα άτομα, επιβάλλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Για τον λόγο αυτό, και επειδή, η ορολογία που χρησιμοποιείται στον ψυχιατρικό λόγο μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση ή, αντίθετα, στη διαιώνιση του στίγματος που συνδέεται με τους ψυχικά πάσχοντες, η Υφυπουργός Υγείας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους, να μεριμνήσουν για την αποφυγή χαρακτηρισμών που συμβάλλουν στη διατήρηση των προκαταλήψεων.

Ειδικότερα, ο χαρακτηρισμός τους ως «ακαταλογίστων» τονίζει αποκλειστικά την ποινική διάσταση της ιδιότητας των ατόμων αυτών, και δεν εξυπηρετεί την προτεραιότητα στη θεραπευτική έναντι της σωφρονιστικής αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, ο εν λόγω χαρακτηρισμός στερεί εκ προοιμίου από το άτομο αυτό, τη δυνατότητα ανάληψης ευθύνης και υπονομεύει την ψυχικά αναγκαία αναγνώριση του εαυτού του ως υποκειμένου των πράξεών του.

Η Υφυπουργός Υγείας, υπενθυμίζει πως ο όρος ο οποίος χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι "ψυχικώς πάσχοντες κρατούμενοι", όρος ο οποίος αποτυπώνει τη διττή ιδιότητα των ατόμων αυτών, αλλά και την ενδεικνυόμενη προτεραιοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου