Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Από την εφορία θα περνούν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ



Μπορεί τυπικά ο ΕΟΠΥΥ να έχει έσοδα από τις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του, τα χρήματα όμως στην πραγματικότητα δεν φτάνουν ποτέ στα ταμεία του Οργανισμού. Περίπου στα 600 εκατ. ευρώ υπολογίζονται από το 2012 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, οι ανείσπρακτες εισφορές, οι οποίες έχουν μεν κατατεθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν έχουν αποδοθεί στον Οργανισμό, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι πληρωμές προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, οι ασφαλιστικές εισφορές χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για να καταβληθούν οι συντάξεις, με συνέπεια τα βασικά έσοδα του ΕΟΠΥΥ- πέραν του κρατικού προϋπολογισμού- να εμφανίζονται μονίμως ελλειμματικά. Το φαινόμενο αυτό μάλιστα της μη απόδοσης των εισφορών υφίσταται ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα μεγαλύτερα χρέη διατηρούν το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) καθώς και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.



Για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός επεξεργάζεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών ένα νέο μηχανισμό απόδοσης των εισφορών, απευθείας μαζί με την πληρωμή των φόρων, το πιθανότερο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του taxis. Ο μηχανισμός θα ισχύει και για τους εργοδότες και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως εξηγεί στο Capital.gr ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, τα ασφαλιστικά ταμεία θα ενημερώνονται για την απόδοση των εισφορών, αλλά δεν θα τις εισπράττουν. Με το μηχανισμό αυτό που βρίσκεται υπό σχεδιασμό, ο ΕΟΠΥΥ ευελπιστεί να μπει τέλος στoφαύλο κύκλο των εσόδων και στις καθυστερήσεις εξόφλησης των υποχρεώσεών του.

Το ζήτημα της άμεσης απόδοσης των εισφορών υπέρ υγείας θα πρέπει να λυθεί άμεσα, τονίζουν τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους και τους προμηθευτές του Οργανισμού ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και αφορούν τα έτη 2012, 2013 και το 2014. Ο ΕΟΠΥΥ επίσης θα πρέπει να καταβάλει περίπου 500-600 εκατομμύρια ευρώ (το ποσό καλύπτεται από ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) για χρέη των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτόν και τα οποία χρονολογούνται έως το τέλος του 2011.

Αναφορικά πάντως με την πορεία πληρωμών του ΕΟΠΥΥ για φέτος η εικόνα των πληρωμών έχει μέχρι τώρα ως εξής:

• Οι γιατροί έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Ιούνιο για τις επισκέψεις ασφαλισμένων σε αυτούς, έχουν δρομολογηθεί οι πληρωμές για τις επισκέψεις Ιουλίου και Αυγούστου.

• Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και οι Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης έχουν πληρωθεί έξι μήνες και δίνονται οι εντολές για τον Αύγουστο.

• Τα φαρμακεία έχουν πληρωθεί για συνταγές που εκτέλεσαν έως και τον Ιούνιο και τις επόμενες ημέρες αποπληρώνεται ο Ιούλιος.

• Οι φυσιοθεραπευτές έχουν πληρωθεί τους πρώτους πέντε μήνες.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου