Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΕΙΝΑΠ: Στον αέρα οι ανασφάλιστοι, δεν λειτουργούν οι Επιτροπές στο ΕΣΥ



Σημαντικά κωλύματα στην εφαρμογή της απόφασης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, διαπιστώνει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Ειδικότερα, τα προβλήματα εντοπίζονται στο γεγονός ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν ορίσει τις Επιτροπές που είναι αναγκαίες για την διαδικασία αυτή. Για τον λόγο αυτό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κυρία Ματίνα Παγώνη, απέστειλε επιστολή στους διοικητές όλων των νοσκομείων την οποία κοινοποιεί στον Αναπληρωτή Υπ. Υγείας, κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο και τον Γεν. Γραμματέα Υπ. Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Αναλυτικά, η επιστολή της ΕΙΝΑΠ έχει ως εξής:

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, λίγους μήνες μετά την ΚΥΑ Γ.Π./ΟΙΚ 56432 ΦΕΚ 1753, 28/6/14, για την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων ασθενών, διαπιστώνει σημαντικά κωλύματα στην εφαρμογή της.

Ενώ σε πολλά νοσοκομεία λειτουργούν συστηματικά και λαμβάνουν αποφάσεις οι 3μελείς επιτροπές που προβλέπει ο νόμος, σε άλλα δεν υπάρχει καμία ενεργοποίησή τους. Επίσης, σε πολλά νοσοκομεία οι προσερχόμενοι ανασφάλιστοι ασθενείς, δικαιούχοι της ανωτέρω ρύθμισης, δεν εξυπηρετούνται από άγνοια ενδεχομένως του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού και αφήνονται στη μοίρα τους.

Σύμφωνα με την πάγια θέση μας ότι η πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι απρόσκοπτη και καθολική, σας καλούμε να εφαρμόσετε άμεσα το νόμο με :

1. Άμεση ενημέρωση γιατρών, προσωπικού λογιστηρίου και όλων των εμπλεκομένων για το νόμο.
2. Άμεση λειτουργία των 3μελών επιτροπών (όπως περιγράφονται από το νόμο) όπου δεν λειτουργούν.

Καλούμε τις 5μελείς επιτροπές της ΕΙΝΑΠ να ενεργοποιηθούν για τον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου στα νοσοκομεία».

1 σχόλιο: