Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Τι αλλάζει με το νέο ασφαλιστικό για τους φαρμακοποιούς: Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη


Την αντίθεση τους στο νέο ασφαλιστικό εκφράζουν και οι Φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας το ταφόπλακα για τον κλάδο τους και αυτό διότι για ασφάλιση και φόρους καλούνται να πληρώνουν από 68% έως 72,5% του εισοδήματός τους, όπως αναφέρουν.

«Το νέο ασφαλιστικό επιβάλλει μία δεύτερη φορολογία που ξεπερνά το 27% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος των επιστημόνων και προστίθεται σε όλες τις άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις τις οποίες υφίστανται και αθροιστικά φτάνουν στο 70% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος (αν συνυπολογιστούν οι κλάδοι σύνταξης και υγείας, η ειδική εισφορά για το εφάπαξ και το τέλος επιτηδεύματος)», αναμένεται να δηλώσει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, σε εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο Τετάρτη (19:00 – 21:00, Grand Hotel Palace).

Όπως θα εξηγήσει αποτέλεσμα των παραπάνω «είναι σε έναν ελεύθερο επαγγελματία που κερδίζει καθαρά 10.000 ευρώ το χρόνο, να μένουν μόνο 241 ευρώ το μήνα, σε έναν που βγάζει 20.000 ευρώ το χρόνο, να μένουν 525 ευρώ το μήνα και σε έναν με 30.000 ευρώ το χρόνο να μένουν 798 ευρώ το μήνα για να ζήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».

Ο ίδιος θα επισημάνει και το γεγονός ότι στο ενιαίο ταμείο, τον γνωστό πλέον σε όλους ΕΦΚΑ, εντάσσονται περίπου 30 ξεχωριστά ταμεία. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται αν για παράδειγμα ένα ταμείο που εισφέρει 2 δις ευρώ θα βρίσκεται στην ίδια μοίρα με ένα που έχει χρέη 2 δις.

Εξάλλου, ήδη οι τσουχτερές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκαλούν πονοκέφαλο στους φαρμακοποιούς. Τα ραβασάκια έφτασαν στα χέρια τους, καθώς αναρτήθηκαν στο TAXIS και καλούνται μέσα σε ένα μήνα να πληρώσουν δύο ολόκληρα μηνιάτικα. Αυτό συμβαίνει διότι ο ΕΟΠΥΥ κάνει παρακρατήσεις με καθυστέρηση μηνών. Αποτέλεσμα είναι οι φαρμακοποιοί να κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας φουσκωμένες εισφορές, αφού τα ποσά είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από εκείνα που συνήθως πλήρωναν.

Ειδικότερα, μέσα στο Φεβρουάριο θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές για τον Οκτώβριο του 2016 (μέσω πληρωμών ΕΟΠΥΥ), ενώ θα εξοφλήσουν με δική τους φροντίδα (μέσω τραπέζης) και τον Ιανουάριο του 2017. Αντίστοιχα εντός του Μαρτίου θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές για τον Νοέμβριο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017.

“Πρόκειται για αφαίμαξη των φαρμακοποιών και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικονομική κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί, ενώ υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας”, θα επισημάνει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν την ακύρωση του ασφαλιστικού, διότι, όπως επισημαίνουν, η εφαρμογή των διατάξεών του θα οδηγήσει σε λουκέτο την πλειοψηφία των φαρμακείων σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους από σήμερα

Εισηγήσεις θα κάνουν οι Γεώργιος Ρωμανιάς, οικονομολόγος, τ. Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αλέξης Μητρόπουλος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Διονύσιος Τεμπονέρας, δικηγόρος – εργατολόγος και Θεόδωρος Αμπατζόγλου, τ. Διοικητής ΙΚΑ, τ. Διοικητής ΟΑΕΔ, τ. πρόεδρος ΠΦΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου