Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Νέοι κλειστοί προϋπολογισμοί στον ΕΟΠΥΥ για το 2017 ανά πάροχο ύψους 1,47 δισ. ευρώ



Αυξάνονται οι πιστώσεις για κλινικές, διαγνωστικά, γιατρούς, μειώνονται για ορθοπεδικά και συμπληρώματα διατροφής, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Π. Πολάκη

Κλειστούς προϋπολογισμούς ύψους 1,47 δισ. ευρώ που μοιράζονται σε 735 εκ. ευρώ ανά εξάμηνο ή 367,5 εκ. ευρώ ανά τρίμηνο, προβλέπει η τελευταία απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ σε ότι αφορά την αγορά υπηρεσιών και προϊόντων από τους παρόχους του.

Πρόκειται για επιτρεπόμενα όρια δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έτους 2017 για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή και λοιπές υπηρεσίες υγείας και για παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής από συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατασκευαστές, εισαγωγείς, διανομείς/προμηθευτές.

Η κατανομή των ποσών προσδιορίζεται σε ετήσια, εξαμηνιαία και τριμηνιαία βάση, αντί της ετήσιας, εξαμηνιαίας και μηνιαίας βάσης που ίσχυε παλαιότερα, ενώ αυτή τη φορά γίνεται και ξεχωριστή κατηγοριοποίηση με υποκατηγορίες σε κάθε ευρύτερη κατηγορία δαπανών.

Στην περίπτωση υπερβάσεων, επισημαίνεται ότι οι πάροχοι υπόκεινται σε επιβολή clawback, όχι μόνο για την υπέρβαση στις γενικές κατηγορίες, αλλά και στις υποκατηγορίες που καθιερώνονται για πρώτη φορά. Με το δεδομένο αυτό, δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμών, μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (clawback - rebate) και εκκαθαρισμένων οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που δημιουργήθηκαν εντός προηγούμενων οικονομικών ετών ή του ίδιου οικονομικού έτους. Ο συμψηφισμός μπορεί να κατανέμεται και σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Οργανισμού σε περίπτωση που το ποσό προς επιστροφή εκ μέρους των παρόχων υπερβαίνει το 30% της ετήσιας δαπάνης που υποβάλλει ο πάροχος για το αμέσως προηγούμενο οικονομικό έτος, σε καμία περίπτωση όμως οι μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 24 συνολικά.

Παρόλα αυτά, η κατανομή που έχει γίνει, δίνει "αέρα" στις κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα, τα κέντρα αποκατάστασης, τους φυσικοθεραπευτές και τους συμβεβλημένους γιατρούς, ενώ προχωρεί σε δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού για τα επιθέματα, τα ορθοπεδικά υλικά και τα συμπληρώματα διατροφής.

Η απόφαση προβλέπει ότι τα έτη 2018 και 2019 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, οπότε αντίστοιχα θα μειωθούν και οι κλειστοί προϋπολογισμοί των κατηγοριών, σε ποσοστά όμως όχι χαμηλότερα της αντίστοιχης μείωσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση προβλέπει για τις ιδιωτικές κλινικές 265 εκ. ευρώ, 54 εκ. για τα κέντρα αποκατάστασης, 50 εκ. για τις ψυχιατρικές κλινικές, 50 εκ. για τους φορείς υποστήριξης αναπηρίας , 350 εκ. για διαγνωστικές εξετάσεις, 70 εκ. για φυσικοθεραπείες, 80 εκ. για υπηρεσίες ειδικής αγωγής, 110 εκ. για οικογενειακούς και ειδικευμένους γιατρούς, 155 εκ. για υπηρεσίες αιμοκάθαρσης, 20 εκ. για συμπληρώματα διατροφής, 170 εκ. για υγειονομικό υλικό, και 90 εκ. ευρώ για πρόσθετη περίθαλψη.

Σύμφωνα με την προηγούμενη υπουργική απόφαση που καταργείται, προβλεπόταν η χορήγηση 235 εκ. ευρώ για ιδιωτικές κλινικές, 51 εκ. για κέντρα αποκατάστασης, 45 εκ. για ψυχιατρικές κλινικές, 53 εκ. για φορείς υποστήριξης αναπηρίας, 302 εκ. για διαγνωστικές εξετάσεις που πέρυσι έφτασαν τα 312 τελικά, για αιμοκάθαρση 110 εκ., ειδικούς γιατρούς (καρδιολόγους, νευρολόγους, γαστρεντερολόγους, γυναικολόγους και φυσιάτρους) 18 εκ. ευρώ, άλλα 8,1 εκ. ευρώ για τους λοιπούς κλινικούς γιατρούς, 62 εκ.για φυσικοθεραπευτές, και 6 εκ. για υπηρεσίες αποκατάστασης ανοικτής περίθαλψης.

Αναλυτικά, τα ποσά μπορείτε να δείτε στη νέα απόφαση που επισυνάπτεται εδώ.

1 σχόλιο:

  1. Το κονδύλι για αιμοκάθαρση επανήλθε. Ενώ οι εργαστηριακοί ιατροι υποφερουμε, το ολιγοπώλιο της αιμοκάθαρσης καλά κρατεί. Καμια μειωση του κονδυλιου. Η αμοιβη ανα συνεδρια ειναι απο τις πιο ακριβες στην Ευρωπη - και μην ακουτε τι λενε για τις πιο φτηνες... Στις αλλες χωρες περιλαμβάνονται στη συνεδρία και ολα τα φαρμακα, ενω εδω εξαιρουνται. Αν προσθεσουμε και τα φαρμακα το κονδυλι παει στα υψη. Αλλα επιπαμε το μεγαλο ψαριτρωει το μικρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή