Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΕΙΝΑΠ: Συζήτηση εφ΄όλης της ύλης με τον Ανδρέα Ξανθό

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας με εκτεταμένη ατζέντα θεμάτων που αφορούν στην απόφαση ΣτΕ για το ειδικό μισθολόγιο, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τους επικουρικούς γιατρούς, τις ΜΕΘ, την απόλυση νοσηλευτών από τις λίστες ΚΕΕΛΠΝΟ, την πληρωμή εφημεριών (Γεν. Κρατικό Νίκαιας, Τζάνειο), την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και τα προβλήματα των νέων γιατρών.

Ο υπουργός απάντησε τα εξής σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την ΕΙΝΑΠ:

1. Όσον αφορά το ειδικό μισθολόγιο, που ήταν και το κύριο θέμα συζήτησης, και την επαναφορά των μισθών μας από εδώ και στο εξής μετά την απόφαση του ΣτΕ, μας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα και ότι δεν μπορούν να πάνε σε τροποποίηση του μισθολογίου, αλλά θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μιας εφάπαξ καταβολής από το υπερπλεόνασμα του 2018!!!!

Για το θέμα των εφημεριών, μάς ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να γίνει μέσα στο 2018 καμία παρέμβαση, αλλά θα συζητηθεί στον προϋπολογισμό του 2019. Για εμάς είναι άδικη και απαράδεκτη πρόταση όταν έχουμε μείωση μισθών 52%, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος.

2. Σχετικά με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μάς ενημέρωσε ότι εκτός από τις 768 προκηρύξεις που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες θα γίνουν και 800 συνολικά νέες όπου οι 400 εξ’ αυτών θα αφορούν την ΠΦΥ.

3. Για το καυτό θέμα των επικουρικών γιατρών μάς δήλωσε ότι ισχύει το σύστημα των απολύσεων, μετά τη λήξη της σύμβασής τους, αλλά θα γίνει προσπάθεια για γρηγορότερο διορισμό των επομένων από τη λίστα. Η ΕΙΝΑΠ επέμεινε ότι υπάρχει η δυνατότητα, λόγω των κενών οργανικών θέσεων που καλύπτουν αυτή τη στιγμή οι επικουρικοί γιατροί, να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις ώστε να συμμετάσχουν όλοι οι επικουρικοί γιατροί. Η απάντησή του ήταν ότι λόγω δεσμεύσεων οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού είναι δύσκολοι.

4. Για το θέμα των ΜΕΘ μάς τόνισε ότι έχουν προκηρυχθεί 128 θέσεις χωρίς όμως να απαντήσει για τα κρεβάτια που δεν έχουν μπει σε λειτουργία λόγω ελλείψεων προσωπικού.

5. Όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στα νοσοκομεία με την απόλυση 400 νοσηλευτών ΚΕΕΛΠΝΟ μάς ενημέρωσε ότι θα λυθεί με επικουρικό προσωπικό.

6. Για τη μη πληρωμή των εφημεριών λόγω μη υπογραφής των επιτρόπων σε ορισμένα νοσοκομεία (Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Τζάνειο) μας δήλωσε ότι το θέμα θα διευθετηθεί.

7. Σχετικά με την αποτυχημένη προκήρυξη θέσεων στις ΤΟΜΥ μάς είπε ότι θα γίνει επαναπροκήρυξη των θέσεων.

8. Για το σοβαρό θέμα που αφορά τη φυγή των νέων γιατρών προς το εξωτερικό και προβληματίζει τον ιατρικό χώρο, δεν είχε απάντηση.

Τέλος, ανακοίνωσε για ένα πολυνομοσχέδιο που θα βγει μετά το Πάσχα το οποίο θα περιλαμβάνει τους νέους Οργανισμούς νοσοκομείων, πλαίσιο Οργανισμών Υ.Πε με 7 διευθύνσεις, χωροταξία Υ.Πε, διασύνδεση νοσοκομείων (σημειακές αλλαγές), Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, χωρίς το βασικό πλαίσιο να ξεφεύγει από τους μνημονιακούς κανόνες .

3 σχόλια:

  1. Απορώ γιατί δεν έχει επιτέλους το θάρρος κανείς να παραδεχθεί οτι η κατάσταση στην υγεία γενικώς είναι λάθος και χρειάζεται ριζική αλλαγή. Τα λάθη του παρελθόντος έχουν φέρει το αδιέξοδο. Τι ειδικό μισθολόγιο συζητάτε ακόμη; Και γιατί να υπάρχει; Επειδή πρίν 35 χρόνια έγινε το ΕΣΥ όπως έγινε με την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και τη μονιμότητα; Τότε ας πούμε οτι ήταν δελεαστικό το να έχει ο γιατρός σταθερή εργασία με καλό μισθό και 2 συντάξεις στο τέλος. Μετά φάνηκαν τα στραβά. Εχουν γίνει άπειρες δήθεν βελτιώσεις και απλά χειροτέρευαν όλα. Από τους μισθούς που καθηλώθηκαν,από τη διαφθορά που οργίαζε,από το αμετάθετον που σε εγκλώβιζε εκεί που πρωτοδιορίστηκε ο νέος γιατρός στην ίδια βαθμίδα,από τις αναβαθμίσεις μετά σε βαθμίδα που ήταν μόνο μισθολογική,με τις ίδιες υποχρεώσεις για εφημερίες κλπ. Και μετά από το ότι γινόταν διευθυντής ο πρίν από 30 χρόνια διορισθείς ως επιμελητής Β, στην ίδια κλινική επειδή....είχε φάει πολλή λάνζα. Και γίνονταν όποιες λίγες προσλήψεις απο τη βαθμίδα του επιμελητή β για δίκαια εξέλιξη βαθμολογική μετά από τη πολλή λάνζα. Αντε τώρα τι προσόντα είχε αρχικά και χωρίς ουδεμία αξιολόγηση περίμενε να γίνει διευθυντής λόγω λάνζας!!! Και τώρα θα πάρει μία σύνταξη- αντίδωρο.
    Τώρα επιτέλους πρέπει να καταργηθεί αυτός ο νόμος.
    Οι γιατροί στα νοσοκομεία θα πρέπει να διορίζονται μετά απο προκήρυξη των θέσεων ΑΝΑ ΒΑΘΜΙΔΑ με καθορισμένα κριτήρια για κάθε βαθμίδα και με 5/ετή σύμβαση. Ετσι θα υπάρχει και η δυνατότητα να επιστρέψει και ο γιατρός που σήμερα εργάζεται στο εξωτερικό και έχει αποκτήσει προσόντα. Εξυπακούεται βεβαίως οτι όλοι οι γιατροί θα έχουν δικαίωμα για ιδιωτικό ιατρείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Ε???ΔΗΛ ΙΚΑ ΤΣΙΜΠΑ 72 ΣΕΝΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή