Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Το 90% των ιπτάμενων εντόμων στα νοσοκομεία μεταφέρουν δυνητικά επιβλαβή βακτήρια

Θάνος Ξυδόπουλος - zougla.gr

Σχεδόν 9 από τα 10 ιπτάμενα έντομα που συλλέχθηκαν από επτά νοσοκομεία στην Αγγλία μεταφέρουν δυνητικά επιβλαβή βακτήρια στο σώμα τους.

Πάνω από το ήμισυ των βακτηριακών στελεχών που εντοπίστηκαν ήταν «superbugs», που σημαίνει ότι ήταν ανθεκτικά σε τουλάχιστον μία κατηγορία αντιβιοτικών, με σχεδόν το 20% να είναι ανθεκτικά σε πολλαπλές κατηγορίες αντιβιοτικών. Η πενικιλλίνη ήταν το λιγότερο αποτελεσματικό αντιβιοτικό έναντι των βακτηρίων που βρέθηκαν.

Στα έντομα εντοπίστηκαν 86 βακτηριακά στελέχη, με τις οικογένειες των Ε. Coli και Salmonella (Enterobacteriaceae) να είναι οι πιο συνηθισμένες (στο 41% ​​των στελεχών).

Το 24% των στελεχών περιελάμβανε το B. cereus (Bacillus) που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση και το 19% περιελάμβανε τον σταφυλόκοκκο που μπορεί να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις, αποστήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν σχεδόν 20.000 ιπτάμενα έντομα μέσα σε 18 μήνες, χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους όπως ηλεκτρονικές μύγες και κολλητικές παγίδες. Πάνω από τα τρία τέταρτα των εντόμων που συλλέχθηκαν ήταν μύγες, αλλά υπήρχαν επίσης μυρμήγκια, μέλισσες, σφήκες και σκώροι.

Υψηλότεροι αριθμοί εντόμων συλλέχθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι ενώ τα έντομα συλλέχθηκαν από πολλαπλές περιοχές εντός των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου του χώρου προετοιμασίας και αποθήκευσης φαγητού για τους ασθενείς, τους επισκέπτες και το προσωπικό, καθώς και σε χώρους ασθενών, μητρότητας και νεογνικών μονάδων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Entomology.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου