Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

SOS της ΕΙΝΑΠ για τα πεπαλαιωμένα μηχανήματα

Συντάκτης: Virus

Με το «σταγονόμετρο» πραγματοποιείται η αντικατάσταση μηχανημάτων στα αιμοδυναμικά εργαστήρια, στα νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ.

Σε αναμονή έξι νέων στεφανιογράφων βρίσκονται τα νοσοκομεία «εδώ και ενάμιση χρόνο, ως προσφορά από την περιφέρεια Αττικής, δεν έχει εγκατασταθεί κανείς! Δεν έχουν προβλεφθεί ούτε οι λεπτομέρειες υποδοχής των μηχανημάτων».

Η δε υποδοχή νέων μηχανημάτων εξαρτάται από προγράμματα ΕΣΠΑ ή από δωρεές. «Κανένα νέο μηχάνημα δεν έχει έρθει από τον κρατικό προϋπολογισμό» καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ.


Φθορές

Βλάβες ήδη έχουν καταγραφεί σε Αττικό, Ευαγγελισμό, Τζάνειο κ.ά., αλλά «κάνουν μέρες και μήνες να διορθωθούν λόγω παλαιότητας, των μηχανημάτων και δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών και φυσικά λόγω συνεχούς χρήσης».

«Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική αφού η Νίκαια θα είναι εκτός λειτουργίας για ένα τρίμηνο τουλάχιστον. Το Αττικό έχει συχνές βλάβες και πρέπει αμεσότατα να προβλεφθεί νέο μηχάνημα» περιγράφει η ένωση.

H καθυστέρηση αυτή για μέρες και μήνες οφείλεται στην παλαιότητας των μηχανημάτων και τη δυσκολία εύρεσης ανταλλακτικών και φυσικά λόγω συνεχούς χρήσης.

Ο αριθμός των σύγχρονων μηχανημάτων είναι περιορισμένος. Ωστόσο, οι εξετάσεις που διενεργούνται αποβαίνουν σωτήριες, «16 αιμοδυναμικά εργαστήρια όπου διενεργούνται χιλιάδες στεφανιογραφίες κατ’ έτος, αγγειοπλαστικές με τοποθέτηση stent και αγγειοπλαστικές στην οξεία φάση του εμφράγματος».

Το επιστημονικό πεδίο στη θεραπεία καρδιολογικών νοσημάτων έχει διευρυνθεί με την εφαρμογή διαδερμικών επεμβάσεων στην στένωση αορτής (TAVI) και στην ανεπάρκεια μιτροειδούς (Mitral clip). Πρόσχωμα όμως παραμένει ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός που εμφανίζει τακτινά βλάβες και δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες των ασθενών.

Η ΕΙΝΑΠ αποτυπώνοντας το μέγεθος του προβλήματος ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες δημιούργησε τον παρακάτω πίνακα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΑΔΕΙΩΝΒΛΑΒΕΣ
ΝΙΚΑΙΑΈΝΑΚλειστό εργαστήριο εντελώς για τρεις μήνες λόγω εγκατάστασης νέου
ΑΤΤΙΚΟΜΗΔΕΝΌΧΙΠΟΛΎ ΣΥΧΝΕΣ
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣΜΗΔΕΝΌΧΙΣΥΧΝΕΣ
ΤΖΑΝΕΙΟΜΗΔΕΝ1-15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΠΟΛΎ ΣΥΧΝΕΣ
ΑΣΚΛΗΠΟΙΕΙΟΜΗΔΕΝ1-17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΣΧΕΤΙΚΑ ΝΈΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ
ΘΡΙΑΣΙΟΜΗΔΕΝ20-30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΕΛΠΙΣΜΗΔΕΝ17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (Κλειστή και η εμφραγμάτων)
ΚΑΤΜΗΔΕΝΌΧΙ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣΈΝΑ (Νέο μηχάνημα από Δωρεά, προβλέπεται άλλο ένα από περιφέρεια)ΌΧΙΤΟ ΠΟΛΎ ΠΑΛΙΟ ΕΙΧΕ ΣΥΧΝΕΣ
ΕΡΥΘΡΟΣΈΝΑ19 ΙΟΥΛΙΟΥ – 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΣΥΧΝΕΣ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΈΝΑ6-21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΥΧΝΕΣ
ΛΑΪΚΟΜΗΔΕΝΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΥΧΝΕΣ
ΑΓ. ΟΛΓΑΈΝΑ1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣΥΧΝΕΣ
ΝΙΜΤΣΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ ΓΙΑ ΕΚΑΒ ΜΕΧΡΙ 14:30 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣΈΝΑ1-15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου