Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Ανήμπορος να γυρίσει το… παιχνίδι ο Τσίπρας – Αυτοδυναμία ΝΔ δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις


Οι «ενέσεις» αισιοδοξίας προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους του κόμματος ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή στις 7 Ιουλίου δεν φαίνεται να πείθουν κανένα


In.gr 

Αντιμέτωπος με το φάσμα μίας ακόμη συντριβής βρίσκεται ο πρωθυπουργός ο οποίος εννέα ημέρες πριν από τις κρίσιμες εθνικές εκλογές δείχνει ανήμπορος να… γυρίσει το παιχνίδι και φαίνεται να έχει αποδεχτεί την επερχόμενη ήττα.

Οι «ενέσεις» αισιοδοξίας προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους του κόμματος ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή στις 7 Ιουλίου δεν φαίνεται να πείθουν κανένα. Η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες ημέρες, δείχνει έναν πρωθυπουργό ο οποίος έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και απλά κάνει ότι μπορεί προκειμένου να μην ανοίξει και άλλο η «ψαλίδα» με τη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση αποδόμησης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, μιλώντας για την Δεξιά που θα γυρίσει τη χώρα στη συντήρηση και στις εποχές λιτότητας, κάθε μέρα που περνάει χάνει το στοίχημα της πολιτικής ανατροπής. Η προσπάθειά του να ενεργοποιήσει αντιδεξιά αντανακλαστικά έχει πέσει στο κενό ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί με κάθε τρόπο να τονώσει το αριστερό του προφίλ και να σταματήσει τη διαρροή ψηφοφόρων προς το ΜέΡΑ25, με τον επικεφαλής του οποίου έχει ανοίξει «πόλεμο».

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δίνουν ευρεία διαφορά στη ΝΔ που σε κάποιες περιπτώσεις «αγγίζει» και το 10% ενώ φαίνεται – αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις – ότι επιτυγχάνει και αυτοδυναμία η οποία, ανάλογα και με το πόσα τελικά κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή, μπορεί να δώσει στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκης έως και 164 έδρες στη Βουλή.

Κάποιες άλλες έρευνες δίνουν ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στη νίκη της ΝΔ, ωστόσο, στην Πειραιώς δεν θέλουν με τίποτε να εφησυχάζουν και να εκτιναχθεί η αποχή στα ύψη. Ομως, όλα δείχνουν ότι ο νικητής των εκλογών έχει «κλειδώσει» και τα ερωτήματα που βγαίνουν είναι το εύρος της νίκης δηλαδή η διαφορά των δύο κομμάτων και κυρίως η αυτοδυναμία. Αν θα υπάρξει, αν θα είναι οριακή ή αν η ΝΔ έχει λίγο κάτω ή πάνω από 160 βουλευτές ώστε να έχει και μια σίγουρη, καθαρή τετραετία μπροστά της.

Κινήσεις πανικού από τον πρωθυπουργό

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε και χθες (Open) να παρουσιάσει μία ωραιοποιημένη εικόνα για το κυβερνών κόμμα ενώ σημείωσε πως δεν συζητά το ενδεχόμενο ήττας του ΣΥΡΙΖΑ 10 ημέρες πριν από την κρίσιμη μάχη. Όπως έκανε και λίγο πριν τις ευρωεκλογές, έτσι και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή, κλείνοντας για μία ακόμη φορά τα… μάτια στις δημοσκοπήσεις αλλά και στα μηνύματα δυσαρέσκειας του λαού για τις πολιτικές λιτότητας και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Την ίδια στιγμή, θυμήθηκε στο «παρά πέντε» των εκλογών να εξαπολύσει «βολές» κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ενώ σε μία προσπάθεια να απολογηθεί στους ψηφοφόρους του για τα λάθη του παρελθόντος, αναφέρθηκε στην συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, κάνοντας λόγο για αναγκαίο κακό.

Στην ομιλία του στην Καβάλα ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αμετανόητος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας μάλιστα ότι με τη τη Συμφωνία «αποκαταστάθηκε η ιστορία μας, η ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας», επιτέθηκε κατά την προσφιλή του τακτική στα ΜΜΕ και έδειξε για μία ακόμη φορά να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα που έστειλε ο λαός στις κάλπες για τις ευρωεκλογές.

«Δεν ξεχάσαμε τον λαό. Δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν για ανεντιμότητα, ότι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν το χέρι στο μέλι» είπε, ενώ ζήτησε από τον κόσμο «μία πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε χωρίς τα χέρια πίσω από την πλάτη».
Ανοίγει η «ψαλίδα» υπέρ της ΝΔ

Μπορεί οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να τονίζουν καθημερινά ότι τίποτα δεν έχει κριθεί μέχρι να κλείσουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου, ωστόσο η πρώτη θέση στις επικείμενες εθνικές εκλογές φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» προ πολλού και αυτό που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης είναι το εύρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ. Αν δηλαδή θα είναι οριακή ή αν θα πετύχει μία άνετη πλειοψηφία στη Βουλή.

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες (Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ) δίνει στη ΝΔ προβάδισμα 9 ποσοστιαίων μονάδων ενώ η εκλογική εκτίμηση στα σενάρια κατανομής αναποφάσιστων ανεβάζει τη διαφορά στο 10%.
Τα σενάρια αυτοδυναμίας

Αναφορικά με την επόμενη μέρα των εκλογών και τα σενάρια αυτοδυναμίας, φαίνεται πως με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα , η ΝΔ μπορεί να λάβει από 155 έδρες (σε περίπτωση επτακομματικής Βουλής) έως και 164 έδρες, εάν εισέλθουν στο κοινοβούλιο πέντε κόμματα.


Ειδικότερα, με 7κομματική Βουλή η ΝΔ παίρνει 155 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 78 βουλευτές, 20 το ΚΙΝΑΛ, 15 το ΚΚΕ, 12 η Χρυσή Αυγή και από 10 ο Βελόπουλος και ο Βαρουφάκης.


Στο δεύτερο σενάριο με 6κομματική Βουλή η ΝΔ παίρνει 159 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 82 βουλευτές, 21 το ΚΙΝΑΛ, 15 το ΚΚΕ, 12, η Χρυσή Αυγή και 11 το έκτο κόμμα (Ελληνική Λύση ή Μέρα 25).

Στο τρίτο σενάριο με 5κομματική βουλή η ΝΔ θα έχει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία, καθώς μπορεί να έχει 164 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 85 , 22 το ΚΙΝΑΛ, 16 το ΚΚΕ, 13 η Χρυσή Αυγή.




Αντίστοιχη η εικόνα και στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύτηκε προ ημερών για το «Βήμα της Κυριακής» με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα με 9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (38,5% έναντι 29,5% αντιστοίχως).

1 σχόλιο:

  1. Μαρτυρικές οι μέρες του απερχόμενου πρωθυπουργού μεχρι την 7 Ιούλη. Δεν θάθελα να είμαι στην θεση του. Η συντριβή δεν θάχει προηγούμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή