Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

ΕΝΕ: Παράνομη η μετεγκατάσταση των θαλάμων κρατουμένων στο ΤΕΠ του ΠΓΝΑ Αλεξανδρούπολης

Συντάκτης: Virus

H Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας καταγγέλλει ως «ακραία παράνομη και αντικείμενη σε πληθώρα διατάξεων Νόμου και έγγραφα του Υπουργείου Υγεία», την μετεγκατάσταση των ειδικών θαλάμων νοσηλείας κρατουμένων στο ΤΕΠ του ΠΓΝΑ Αλεξανδρούπολης.

Μάλιστα, η ΕΝΕ χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την άμεση ανάκληση της εν λόγω απόφασης. Σε επιστολή της επισημαίνει ότι η κίνηση μετεγκατάστασης στον συγκεκριμένο χώρο θέτει δε σε σοβαρή διακινδύνευση τη δημόσια υγεία και ασφάλεια αλλά και αυτή καθεαυτή την παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Η μετεγκατάσταση

Σύμφωνα με την υπ΄αριθ. 8/2019 απόφαση του Δ.Σ. του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης αποφασίστηκε η μεταφορά των νοσηλευτικών θαλάμων – κελιών από τον 3ο όροφο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης.

Για την μετεγκατάσταση σύμφωνα με την υποβληθείσα τεχνική μελέτη, εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν 5.000,00 ευρώ. Ωστόσο, η ΕΝΕ επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές και τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Επίσης, η απόφαση αυτή παραβιάζει τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας για τους θαλάμους κρατουμένων ασθενών.

Τεχνικά προβλήματα

«Πρόκειται για έναν και όχι δύο θαλάμους, ο χώρος είναι τριπλής πρόσβασης, δεν είναι πλησίον νοσηλευτικής μονάδας» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η ΕΝΕ προσθέτει ότι στο σημείο αυτό του νοσοκομείου βρίσκονται όλη την ημέρα άλλοι ασθενείς, συνοδοί και προσωπικό.

Συνεπώς, είναι εξαιρετικά δυσχερές να ελεγχθεί από τους αστυνομικούς λόγω τεράστιας επισκεψιμότητας και ευρείας προσβασιμότητας. Ακόμη, ο χώρος αυτός δεν διαθέτει μπάνιο, είναι χώρος με έτερο προορισμό κατά το σχεδιασμό.

Συνέπειες

Ακόμη, σε κίνδυνο τίθεται η ομαλή λειτουργία του ΤΕΠ, μη τηρώντας τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές. Με την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου παραβιάζεται η υπ’ αριθ. Υ4δ/Γ.Π. οικ. 22869/6-3-2012 (ΦΕΚ 874/Β720-3-2012) απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην οποία δεν προβλέπεται η μη βραχεία νοσηλεία ασθενούς στο ΤΕΠ.

Επίσης, καταγγέλλεται ότι δεν έχει ληφθεί υπόψιν αρμοδίως η θέση κανενός εμπλεκόμενου φορέα (Δ.Υ.Ε.Φ.Κ.Κ, Αστυνομική Διεύθυνση, εκπρόσωποι σωφρονιστικών υπαλλήλών). Σε ότι αφορά τους κρατουμένους, η νοσηλεία τους δεν θα πραγματοποιείται με ησυχία και ηρεμία, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα συνταγματικά και από διεθνείς συμβάσεις δικαιώματά τους

Επιβάρυνση αντί για επίλυση

Σχετικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, θα προκύψει μείζονος σημασίας ζήτημα για το ποιοι νοσηλευτές θα αναλάβουν τη νοσηλεία των κρατουμένων, λόγω και της μεγάλης απόστασης του χώρου αυτού από τις υπόλοιπες κλινικές. Η «μετακίνηση» των νοσηλευτών προς τους «θαλάμους» αυτούς, θα είναι άκρως προβληματική, σύμφωνα με την ΕΝΕ.

Λόγω και της τεράστιας έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, «η μετεγκατάσταση των θαλάμων αυτών όχι μόνο δεν επιλύει προβλήματα, αλλά καθιστά δυσκολότερη την παροχή εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού και καταδεικνύει έλλειψη σεβασμού στον μαχόμενο νοσηλευτή που με πενιχρά μέσα και αυταπάρνηση στηρίζει το ΕΣΥ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου