Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Έρευνα σοκ: Κάθε λεπτό ομιλίας εκτοξεύει … πάνω από 1.000 σταγονίδια ιού που μένουν στον αέρα τουλάχιστον 8 λεπτά

Τρομακτική η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός σύμφωνα με νέα έρευνα- χιλιάδες σωματίδια στον αέρα μόνο από ένα λεπτό ομιλίας


Νέες επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν την τρομακτική ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κοροναϊός, αφού αρκεί ένα λεπτό ομιλίας ανθρώπου που νοσεί, για να μεταδώσει στον “αέρα” χιλιάδες μικροσκοπικά μολυσμένα σταγονίδια!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Άνφινραντ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), υπολόγισαν ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να γεννήσει περισσότερα από 1.000 σταγονίδια που περιέχουν τον ιό και τα οποία μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα για τουλάχιστον οκτώ λεπτά.

Η μελέτη, που έκανε πειράματα με τη βοήθεια φωτός λέιζερ, αναφέρει ότι τα σταγονίδια της ομιλίας, μόλις εξέλθουν από το στόμα στον αέρα, συρρικνώνονται γρήγορα στο 20% έως 34% του αρχικού μεγέθους τους. Η ομιλία γεννά ανά δευτερόλεπτο περίπου 2.600 σταγονίδια των 12 έως 21 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), τα οποία στον αέρα έχουν μικρότερο μέγεθος περίπου τεσσάρων μικρομέτρων.

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα ότι η κανονική ομιλία προκαλεί την μετάδοση του ιού μέσω του αέρα ιδίως σε περιορισμένα περιβάλλοντα», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή: Economico.gr

1 σχόλιο: