Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Το εφεδρικό σχέδιο για να μην «παγώσουν» οι εμβολιασμοί

Γιώργος Παπακωνσταντίνου- cnn.gr

Εφεδρικό σχέδιο που δεν θα επιτρέψει στην κακοκαιρία «Μήδεια» να «παγώσει» την επιχείρηση «Ελευθερία» είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή.

(AP Photo/Steven Senne)

Καταρχάς, ο ανεφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων, με τις προβλεπόμενες δόσεις για τα προγραμματισμένα ραντεβού έχει ήδη γίνει.

Οι ενέργειες, δε, του κρατικού μηχανισμού θα εστιάζουν στη λειτουργικότητα των οδικών αρτηριών που οδηγούν στις συγκεκριμένες δομές, αλλά και συνολικά στο να είναι προσπελάσιμα τα εμβολιαστικά κέντρα.

Εάν παρόλα αυτά, η σφοδρότητα του κύματος κακοκαιρίας είναι τέτοια που η πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι εφικτή, τότε θα καταβληθεί προσπάθεια οι δόσεις να χορηγηθούν σε άλλους δικαιούχους της ίδιας περιοχής.

Βασικός στόχος είναι να μην αχρηστευτούν αυτά τα εμβόλια και να διατηρηθούν οι καλές επιδόσεις της χώρας μας με το εξαιρετικό χαμηλό ποσοστό στις απώλειες δόσεων.

Ο ιός χτυπά τις ηλικίες της κινητικότητας

Ταυτόχρονα διατηρείται το αυξημένο επίπεδο εγρήγορσης για την ανάσχεση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Ο μέσος όρος κρουσμάτων την εβδομάδα που πέρασε στην επικράτεια αυξήθηκε από 8,5 σε 11 νέα κρούσματα ανά 10.000 πληθυσμό.

Ταυτόχρονα έχει σημαντικά αυξηθεί και ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ που γίνονται καθημερινά και είναι περίπου στις 45.000.

Ο μέσος όρος της θετικότητας αυξήθηκε στα 2,8%. Ακόμη, σημειώθηκε αύξηση στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά 27% με μία διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι στα 43 έτη.

Η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους πολίτες με την μεγαλύτερη κινητικότητα.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τις 10.000, αριθμός όμως που είναι αρκετά μεγαλύτερος αν συμπεριλάβει κανείς και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει η Αττική η Εύβοια, και η Αχαΐα.
Οι δυο περιφέρειες μπήκαν στο καθεστώς των δρακόντειων περιορισμών.

Στον αντίποδα και παρά την έντονη ανησυχία παρατάθηκαν για ακόμη μια εβδομάδα τα υφιστάμενα μέτρα για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Ο συναγερμός για Δ. Αττική - Πειραιά

Η Αττική με βάση την ανάλυση που γίνεται, εμφανίζει μία ήπια αύξηση.

Εξαίρεση αποτελεί ο Δυτικός Τομέας Αθηνών και ο Πειραιάς όπου η αύξηση συνεχίζεται και είναι σημαντική σε νεαρά άτομα ιδιαίτερα με ενδιάμεση ηλικία τα 40 έτη.

Εξαιρετικά αυξημένο είναι το φορτίο στη Χαλκίδα με σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με το μέσο όρο της επικράτειας.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, παραμένουν οι Δήμοι Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Θήρας, και Δήμος Μυκόνου και προστίθενται η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, πλην της Σκύρου.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, παραμένουν οι Δήμοι: Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, Σπάρτης, Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.

Στο ίδιο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, τίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Καλυμνίων και ο Δήμος Καρπάθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου