Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Περισσότερα από 30.000 εμβόλια σε μια μέρα – Αυξητική τάση στα ραντεβού

Έως σήμερα έχουν διεξαχθεί 725.000 εμβολιασμοί

INTIME
Newsroom kathimerini.gr

Περισσότεροι από 30.000 εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα έως νωρίς το απόγευμα αποκάλυψε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην χώρα μας.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι έως σήμερα έχουν διεξαχθεί 725.000 εμβολιασμοί και τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο σε ποσοστό εμβολιακής κάλυψης και στην 4η θέση στην ΕΕ όσο αφορά στο εμβολιαστικό ρυθμό.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στα ραντεβού και πως έως σήμερα έχουν κλειστεί 1.420.000 ραντεβού, τα οποία -όπως διευκρίνισε- βρίσκονται σε σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων.

Τον Μάρτιο, είπε. αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι ως το Πάσχα εκτιμά ότι θα υπάρχει ένα καλό « ποσοστό ανοσίας ειδικά στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό».

Αποκάλυψε δε ότι σήμερα λάβαμε 112.000 δόσεις από την Pfizer, ενώ τις προηγούμενες ημέρες 24.000 δόσεις από την Moderna και 90.000 από την Astrazeneca.

Ερωτηθείς για την ηλικιακή ομάδα των 80- 84 ετών, είπε ότι τουλάχιστον 100.000 έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και υπάρχουν κι άλλα 110.000 ραντεβού, ποσοστό που είναι πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Σε άλλη ερώτηση για το πότε θα θα είναι σε θέση το υπουργείο να κάνει εμβολιασμούς στο σπίτι, για ανθρώπους που είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν σε κέντρα εμβολιασμού, απάντησε ότι «με ένα πιο εύχρηστο εμβόλιο ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε σύντομα να εφαρμόσουμε και σύστημα εμβολιασμού στο σπίτι».

Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορέσουν να εμβολιαστούν και άνθρωποι με σοβαρά νοσήματα από τη λίστα αναπλήρωσης, από την οποία τώρα εμβολιάζονται μόνο ένστολοι, για να μην χάνονται οι δόσεις.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι είναι μία δύσκολη διαδικασία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες, και είναι κάτι το οποίο «προσπαθούμε να ρυθμίσουμε, ώστε να εμβολιάζουμε κι άλλους πέραν από τους ένστολους».

Όσον αφορά τα ραντεβού τα οποία χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας, είπε ότι έχουν αρχίσει ήδη να αναπληρώνονται, καθώς χθες Κυριακή εμβολιάστηκαν 4.000 άνθρωποι που έχασαν το ραντεβού λόγω κακοκαιρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου