Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Αττική: Γεμίζει το ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο – Στο 90% η πληρότητα στις απλές κλίνες Covid σε μεγάλα νοσοκομεία

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Μεγάλη πίεση υφίσταται το ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο Αττικής με τις κλίνες νοσηλείας -τόσο στις απλές κλινικές όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας- να λιγοστεύουν επικίνδυνα. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς η κάλυψη στις Μονάδες Εντατικής έχει φτάσει πλέον πάνω από το 85%, ενώ οι κάλυψη στις απλές κλίνες Covid σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς, αγγίζει ακόμη και το 90%.

Με μόλις 33 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid και περίπου 300 με 350 διαθέσιμες απλές κλίνες Covid, τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το τρίτο κύμα της πανδημίας. Το στοίχημα είναι το ΕΣΥ να αντέξει για τις επόμενες δύο εβδομάδες, έως ότου αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα από το νέο lockdown που εφαρμόστηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Οι νοσηλευόμενοι, ωστόσο, εξακολουθούν να αυξάνονται καθημερινά, με περίπου 30 – 40 νέες εισαγωγές ανά εφημερία, κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Στην εφημερία του Σαββάτου (13/2), για παράδειγμα στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” εισήχθησαν 29 νέοι ασθενείς με Covid-19 και στο νοσοκομείο “Σωτηρία” ακόμη 24.

Στο “Αττικόν” στην ίδια εφημερία εισήχθησαν 43 ασθενείς, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το νοσοκομείο. Στο “Θριάσιο” έγιναν 10 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

Στο “Σωτηρία” νοσηλεύονται σήμερα περίπου 280 ασθενείς σε απλές κλινικές Covid. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μεγάλα νοσοκομεία, η πληρότητα στις απλές κλινικές Covid-19 αγγίζει ακόμη και το 90%.

Δεν έχει αρχίσει μετατροπή κλινικών σε κλινικές Covid-19

Αν και η κατάσταση είναι πιεστική, ακόμη υπάρχει σχετική επάρκεια κλινών κι έτσι δεν έχει απαιτηθεί η μετατροπή κλινικών άλλων νοσημάτων, σε κλινικές Covid. Υπάρχει ωστόσο σχεδιασμός ανά πάσα στιγμή να υπάρξει επέκταση κλινών νοσηλείας στο νοσοκομείο “Σωτηρία” και ενδεχομένως σε ογκολογικές κλινικές.

Σ’ αυτό το τρίτο κύμα, ωστόσο, υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr και μια ευνοϊκή συγκυρία. Αυτή είναι, οι μικρότερες ηλικίες των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid, που κυμαίνεται από 40 έως 65 ετών. Οι ασθενείς αυτοί έχουν καλύτερη έκβαση και συχνά παίρνουν γρηγορότερα εξιτήριο, γεγονός το οποίο βοηθά το σύστημα υγείας να μην “μπλοκάρει”.

Το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, έχει έτοιμο και σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που προβλέπει ενεργοποίηση του μηχανισμού ενίσχυσης του ΕΣΥ, με κλίνες ιδιωτικών νοσοκομείων.

Ανησυχία για τις ΜΕΘ Covid στην Αττική

Οι μόλις 33 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid, ωστόσο, δημιουργούν ανησυχία στους αρμόδιους και δεν έτσι δεν αποκλείεται εάν συνεχιστεί η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών να υπάρξει επέκταση των κλινών MΕΘ Covid με αναπνευστήρες, δηλαδή ανάπτυξη επιπλέον πολυδύναμων ΜΕΘ.

Ο μέσος όρος νοσηλείας στις Μονάδες είναι τα 70 έτη, δηλαδή πρόκειται για ηλικωμένους νοσηλευόμενους που νόσησαν πριν προλάβουν να κάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν καλά νέα. Το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχουν νοσηλείες σε ΜΕΘ ηλικιωμένων που προέρχονται από κλειστές δομές και γηροκομεία. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην απαιτείται παρατεταμένη νοσηλεία, μέχρι να αρνητικοποιηθεί το μοριακό τεστ (PCR), όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.

Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ Covid-19 στην Αττική

Από το σύνολο των 217 κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κορονοϊού που είναι διαθέσιμες συνολικά στο λεκανοπέδιο Αττικής, σήμερα κατειλημμένες είναι οι 184 και κενές μόλις οι 33.

Αναλυτικά ανά νοσοκομείο, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, γεμάτες και κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 έχουν ως εξής:

ΚΑΤ: 6 ασθενείς – κενές κλίνες: 1
Σισμανόγλειο: 14 ασθενείς – κενές κλίνες: 0
Γεννηματάς: 11 ασθενείς – κενές κλίνες: 0
Σωτηρία: 79 ασθενείς – κενές κλίνες: 5
Ευαγγελισμός: 31 ασθενείς – κενές κλίνες: 13
Ελπίς: 6 ασθενείς – κενές κλίνες: 0
ΝΙΜΤΣ: 4 ασθενείς – κενές κλίνες: 0
Ασκληπιείο: 11 ασθενείς -κενές κλίνες: 1
Αττικόν: 11 ασθενείς – κενές κλίνες: 12
Θριάσιο: 11 ασθενείς – κενές κλίνες: 1

Σε υψηλά επίπεδα οι εισαγωγές και νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα– Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Αν και το σύστημα Υγείας προς το παρόν αντέχει στις δύο άλλες επιβαρυμένες επιδημιολογικά και πληθυσμιακά περιοχές της Ελλάδας, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, στο σύνολο της χώρας οι νοσηλείες αυξάνονται ραγδαία, ιδιαίτερα στους διασωληνωμένους ασθενείς.

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι εισαγωγές νέων περιστατικών στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Από τις 214 ημερήσιες εισαγωγές στις 11Φεβρουαρίου, εχθές Κυριακή (14/2) ο αριθμός έφτασε τις 248 εισαγωγές ασθενών, ενώ την ίδια μέρα τα εξιτήρια ήταν μόλις 136.

Οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής από τις 7 Φεβρουαρίου και μετά αυξάνονται επικίνδυνα, όπως ήταν αναμενόμενο εξαιτίας των αυξημένων νοσηλειών. Συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν στους 262, στις 10 Φεβρουαρίου αυξήθηκαν στους 284 και χθες ξεπέρασαν τους 300.

Η κάλυψη των απλών κλινών Covid σε επίπεδο Επικράτειας στις 8 Φεβρουαρίου ήταν στο 24,7% και σε λιγότερο από μία εβδομάδα χθες (14/2) ξεπέρασε το 30%.

Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid βρίσκεται σήμερα σχεδόν στο 50%, ενώ στις 8 Φεβρουαρίου ήταν στο 42,9%.

Σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.375 ασθενείς και ακόμη 310 στις ΜΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου