Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Εμβόλιο Οξφόρδης : Πόση ανοσία δημιουργεί και πώς αντιμετωπίζει τις μεταλλάξεις του κοροναϊού ;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι δε θα ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη πιο σοβαρών περιπτώσεων που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη

Οι άνθρωποι έχουν κληθεί να μην καθυστερήσουν τη λήψη του εμβολίου της Οξφόρδης, παρά τις ανησυχίες ότι μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Covid της Νότιας Αφρικής.

Τα πρώιμα ευρήματα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να χρειαστεί να ενημερωθεί για να ταιριάζει καλύτερα σε μερικές νέες αναδυόμενες παραλλαγές του κοροναϊού.

Αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για άλλα εμβόλια κατά του κορανοϊού. Ωστόσο, ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος της κυβέρνησης, Τζόναθαν Βαν Ταμ, λέει ότι η «άμεση απειλή» προέρχεται από την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου ή του Κεντ και υπάρχουν «πολλές αποδείξεις» ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ενάντια σε αυτό.

Το εμβόλιο προστατεύει από νέες παραλλαγές;

Η μελέτη της Νότιας Αφρικής, βασισμένη σε περίπου 2.000 νέους που είχαν κάνει το εμβόλιο, προτείνει ότι το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca προσφέρει περιορισμένη προστασία έναντι της ήπιας και μέτριας νόσου που προκαλείται από την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι δε θα ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη πιο σοβαρών περιπτώσεων που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εντοπιστεί 147 περιπτώσεις της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής και εισάγονται μέτρα για την προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσής της.

Παραλλαγή στη Νότια Αφρική και κίνδυνος

Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής θα κυριαρχήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός της κυβέρνησης, Jonathan Van Tam.

Η «άμεση απειλή» προέρχεται από την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου ή του Κεντ και υπάρχουν «πολλές αποδείξεις» ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό έναντι αυτού, πρόσθεσε ο καθηγητής Van Tam. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι μία μόνο δόση προσέφερε 76% αποτελεσματική προστασία για τρεις μήνες. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις για να παρέχει την καλύτερη προστασία.

Επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου εργάζονται σε νέες εκδόσεις του εμβολίου, για να συμβαδίσουν με έναν ιό που αναπόφευκτα θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Οξφόρδης;

Κατασκευάζεται από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού κοινού κρυολογήματος (γνωστού ως αδενοϊού) από χιμπατζήδες. Έχει τροποποιηθεί για να μοιάζει περισσότερο με κοροναϊό – αν και δεν μπορεί να προκαλέσει ασθένεια.

Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer – το οποίο πρέπει να διατηρείται σε εξαιρετικά κρύα θερμοκρασία (-70C) – το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικό ψυγείο. Αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολη τη διανομή.

Γιατί ορισμένες άλλες χώρες περιορίζουν τη χρήση αυτού του εμβολίου;

Η Νότια Αφρική έχει σταματήσει την κυκλοφορία, ενώ κάνει περισσότερες έρευνες για τα εμβόλια και την παραλλαγή που κυριαρχεί εκεί.

Η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία χρησιμοποιούν το εμβόλιο, αλλά το προσφέρουν μόνο σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών, επειδή υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με το πόσο καλά προστατεύει τα άτομα άνω των 65 ετών.

Η AstraZeneca αναφέρει ότι τα δεδομένα δοκιμής της δείχνουν ότι λειτουργεί στους άνω των 65 ετών. Παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι, καθώς και οι νεότεροι, φαίνεται να έχουν εξίσου ισχυρή ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο τον Ιανουάριο για χρήση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.
Είναι το εμβόλιο της Οξφόρδης τόσο καλό όσο της Pfizer;

Μεγάλες δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο Pfizer ήταν 95% αποτελεσματικό, ενώ το ποσοστό για της Οξφόρδης ήταν 62%.

Αλλά η άμεση σύγκριση των αποτελεσμάτων είναι δύσκολη επειδή υπάρχουν διαφορές στον τρόπο διεξαγωγής των δοκιμών. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ακόμη και το χαμηλότερο ποσοστό 62% είναι καλύτερο αποτέλεσμα από το καλύτερο εμβόλιο κατά της γρίπης, το οποίο είναι περίπου 50% αποτελεσματικό.

Κανείς δεν έλαβε το εμβόλιο της Οξφόρδης στο νοσοκομείο ή αρρώστησε σοβαρά λόγω του Covid.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μία μόνο δόση του εμβολίου της Οξφόρδης προσέφερε 76% προστασία για τρεις μήνες και αυτό αυξήθηκε στο 82% μετά τη δεύτερη δόση.

Για πόσο καιρό προστατεύονται τα εμβόλια έναντι του Covid;

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο διαρκεί η προστασία με οποιοδήποτε από τα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί προστατεύονται μετά τη σύλληψη του κοροναϊού για τουλάχιστον έξι μήνες.

Τα εμβόλια είναι πιθανό να παρέχουν ισχυρότερη προστασία από αυτό. Ίσως οι άνθρωποι χρειάζονται ετήσιους εμβολιασμούς, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου