Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Λύνει τα χέρια σε 1,5 εκατ ελεύθερους επαγγελματίες η ηλεκτρονική χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ΕΦΚΑ

Η νέα ηλεκτρονική Υπηρεσία απευθύνεται σε άμεσα ασφαλισμένους/συνταξιούχους με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα

Τα χέρια λύνει σε 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Απογραφής και χορήγησης Ασφαλιστικής Ικανότητας εμμέσων μελών» που τέθηκε σε εφαρμογή από τον ΕΦΚΑ, καθώς δεν θα απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία στις κατά τόπου οργανικές μονάδες.
Μόνο κατά το 2020 χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα με αυτοπρόσωπη παρουσία στις δομές του e-ΕΦΚΑ σε 270.274 έμμεσα ασφαλισμένους που προφανώς χρειάστηκαν νοσηλεία και δεν είχε ανανεωθεί η εξάμηνης διάρκειας ασφάλισής τους.

Η νέα ηλεκτρονική Υπηρεσία απευθύνεται σε άμεσα ασφαλισμένους/συνταξιούχους με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα οι οποίοι επιθυμούν να απογράψουν - "συνδέσουν" έμμεσα μέλη προκειμένου να τους αποδοθεί ασφαλιστική ικανότητα, με βάση αυτοματοποιημένους ελέγχους της μεταξύ τους σχέσης και της φοιτητικής/σπουδαστικής ιδιότητας για όσους φοιτούν στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η επέκταση της ασφαλιστικής ικανότητας του άμεσα ασφαλισμένου/συνταξιούχου στο προστατευόμενο (έμμεσο) μέλος.

Τα βήματα

Για την υλοποίηση της διαδικασίας αυτής μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας ο άμεσα ασφαλισμένος ακολουθεί τα εξής βήματα αναλυτικά:
Ο χρήστης (Άμεσα Ασφαλισμένος) εισέρχεται στη διαδικτυακή εφαρμογή είτε μέσω του της εθνικής ψηφιακής πύλης (gov.gr), είτε μέσω του ιστότοπου του e- ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τους Ασφαλισμένους
Εν συνεχεία, επιλέγει «Σύνδεση Χρήστη μέσω TAXISNET», για να πραγματοποιήσει είσοδο με τα διαπιστευτήρια του στο TAXISNET.
Εισάγει το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του, και επιλέγει Είσοδος.
Αν πρόκειται για υπήκοο της Ε.Ε. τότε θα πρέπει να συμπληρωθούνε τα στοιχεία του διαβατηρίου (Αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία έκδοσης και ημερομηνία λήξης).
Εάν πρόκειται για υπήκοο τρίτης χώρας, τότε ο χρήστης θα πρέπει να καταχωρήσει τα παρακάτω στοιχεία του/της συζύγου κ.α.
Εάν το τέκνο έχει ηλικία άνω των 18 τότε θα πρέπει να δηλωθούν τα στοιχεία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου (Αριθμός και Ημ/νία έκδοσης Ταυτότητας ή Αριθμός, Ημ/νία έκδοσης και λήξης του Διαβατηρίου).
Εάν το τέκνο έχει ηλικία κάτω των 18 τότε τα στοιχεία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου δηλώνονται προαιρετικά.
Εάν το τέκνο έχει ηλικία άνω των 18 τότε θα πρέπει να δηλωθεί το ΑΦΜ και εάν είναι φοιτητής ή άνεργος.
Εάν το τέκνο είναι Ευρωπαίος και φοιτητής, τότε πρέπει να δηλωθεί η χώρα φοίτησης.
Εάν η χώρα φοίτησης δεν είναι Ελλάδα, τότε πρέπει η δηλωθεί χειρόγραφα η ονομασία του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και ο αριθμός ακαδημαϊκής ταυτότητας.
Εάν η χώρα φοίτησης είναι Ελλάδα πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός ακαδημαϊκής ταυτότητας.
Εάν το τέκνο είναι υπήκοος τρίτης χώρας τότε ο χρήστης θα πρέπει να δηλώσει τα στοιχεία του Διαβατηρίου και της Άδειας Παραμονής του τέκνου.

Αντώνης Βασιλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου