Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Ανακοίνωση Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.)

ΜΕΛΟΣ ΑΔΕΔΥ
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ.279-ΕΙΔ-2658
ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ 34 Τ.Κ. 10431 ΤΗΛ. 2103845732, ΦΑΞ 2103845732
Ηλεκτρονική διεύθυνση www.poseyppedy.gr email: poseyppfy@gmail.com

Αθήνα, 6-10-2021
Α.Π. 83

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 5/10 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας η προγραμματισμένη συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ με τον Υπουργό κ. Αθανάσιο Πλεύρη.
Τα θέματα που τέθηκαν και οι απαντήσεις που δοθήκαν συνοπτικά ήταν:
1) Η προκήρυξη των θέσεων των επικουρικών γιατρών με μοριοδότηση.
2) Ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
3) Χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος στο ΕΣΥ.
Σχετικά με το 1,2,και 3 ο Υπουργός, δεν είναι αρχικά αντίθετος, αλλά θέλει να τα εντάξουμε στη συζήτηση που θα γίνει με τη συμμετοχή μας (δεν καθορίστηκε ο τρόπος), στο επικείμενο νομοσχέδιο για την Π.Φ.Υ. με έναρξη συζήτησης περίπου σε ένα μήνα. Έχει δοθεί παράταση των συμβάσεων που λήγουν σε 6 μήνες.
4) Τροπολογία για την ένταξη των γιατρών με δικαστικά ανεξαρτήτως βαθμού εκδίκασης, άρθρο 85 ν.4812/21( 30/06)
Του επιδώσαμε έτοιμη τροπολογία για επεξεργασία και ρωτηθήκαμε για τον αριθμό των ενδιαφερόμενων. Ο Υπουργός το θεωρεί λογικό αφού και ιδιώτες γιατροί θα δουλεύουν στα Κ.Υ. σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.
5) Ίδρυση ιατρείων post covid.
Θετικός, εφ’ όσον υπάρξουν και ειδικά πρωτόκολλα όπως προτείναμε
6) Επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στο ύψος του 2012 σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ τον 2/18.
Δεν θα είναι αντίθετοι εφ’ όσον υπάρξουν τουλάχιστον εφετειακές αποφάσεις. Το θέμα αυτό είναι συναρμοδιότητα και άλλων Υπουργείων.
7) Σχετικά με τον συντονισμό των ΥΠΕ:
Αποδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα, και πρέπει να ορισθεί συντονιστής με επιχειρησιακή δυνατότητα και τις κατάλληλες αρμοδιότητες, σύμφωνα και με την πρόταση της Ομοσπονδίας.
8) Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Γίνονται ενέργειες να λυθεί το θέμα.
9) ΕΣΠΑ 2021-2027. Βελτίωση της κτιριακής υποδομής.
Αναφέρθηκε ότι έχουν εξασφαλισθεί περίπου 217 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για την Π.Φ.Υ. Από την πλευρά μας τονίσθηκε ότι ήδη έχουμε κάνει ενέργειες με τις περιφέρειες ώστε μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 δια των περιφερειών να γίνει ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
10) Σχετικά με την αξιολόγηση:
Τονίσαμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση αλλά στον τρόπο που γίνεται με τα κριτήρια των νοσοκομειακών γιατρών ο Υπουργός συμφώνησε από κοινού να προτείνουμε τρόπο εναρμονισμένο με την Π.Φ.Υ.
11) Μέριμνα ώστε η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων να μην είναι εις βάρος της Π.Φ.Υ.). Μείωση των εμβολιαστικών κέντρων
12) Ανάδειξη του σημαντικού και σύνθετου έργου που επιτέλεσαν το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Ο Υπουργός συμφωνεί με το 11και 12.
13) Συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου για την Π.Φ.Υ.
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, θα κληθούμε να συμμετάσχουμε.
14) Επίσπευση χορήγησης συντάξεων
Αναφέρθηκε ότι υπάρχει βελτίωση στους χρόνους απονομής.
15) Σχετικά με τους εμβολιασμούς στις εκκλησίες αναφέραμε στον Υπουργό τους προβληματισμούς μας και την αμφιβολία μας αν το όλο εγχείρημα θα έχει θετικό αποτέλεσμα.
16)Σχετικά με την οριζόντια άρση των κανονικών αδειών εκφράσαμε την ικανοποίηση μας για την λύση που δόθηκε για τους υπό συνταξιοδότηση και τους επικουρικούς που έληγε η θητεία τους, θέμα που θέσαμε στην συνάντηση μας στη Θεσσαλονίκη. Προτείναμε να βρεθεί άμεσα λύση ώστε να υπάρξει έστω και μερική άρση της αναστολής των κανονιών αδειών.

Ο Υπουργός το αποδέχτηκε και δεσμεύτηκε να δώσει λύση άμεσα.
Γενικά το κλίμα στην συνάντηση ήταν πολύ καλό αλλά θεωρούμε ότι αυτό δεν αρκεί. Η πορεία των εξελίξεων και η συμμετοχή μας στο σχέδιο για την Π.Φ.Υ. ελπίζουμε να βελτιώσει τις συνθήκες και όρους λειτουργίας μας.
Στις 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας μας στην Αθήνα και προτρέπουμε όλους τους συνέδρους να προσέλθουν με προτάσεις ώστε να τις συνθέσουμε και να τις προτείνουμε στο Υπουργείο στην επικείμενη συμμετοχή μας στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο της Π.Φ.Υ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π. ΨΥΧΑΡΗΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γ. ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΑΝ/ΤΡΙΑ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Β. ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ

Ο ΤΑΜΙΑΣ Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου