Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Ο Covid έχει προκαλέσει τσουνάμι άγχους, κατάθλιψης και ψυχικής δυσφορίας

Healthmag.gr

Η Dr Miriam Stoppard λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί χρόνος και πόροι στους γιατρούς για να υποστηρίξουν ασθενείς που υποφέρουν ψυχικά από τα τέλη του περασμένου έτους, λόγω της πανδημίας που έχει προκαλέσει τσουνάμι άγχους, κατάθλιψης και ψυχικής δυσφορίας.

Κοιτάζοντας πίσω στην αρχή της πανδημίας με τα επανειλημμένα λουκέτα, την απώλεια της ελευθερίας κινήσεων, την αδυναμία να συναντήσουμε με άλλους ανθρώπους, ακόμα και με την οικογένεια ή τους κοντινούς μας φίλους, ή να κοινωνικοποιηθούμε και βλέποντας τόσους πολλούς να υποφέρουν και να πεθαίνουν, φαίνεται σαν να έχουμε περάσει από έναν πόλεμο.

Πολλά από όλα αυτά που περάσαμε και περνάμε, επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί καν να μαντέψει πότε όλο αυτό θα τελειώσει.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Covid-19 έχει προκαλέσει τσουνάμι άγχους, κατάθλιψης, διαταραχής μετατραυματικού στρες και ψυχολογικής και ψυχικής δυσφορίας.

Σύμφωνα με τον Faraz Mughal του Πανεπιστημίου Keele, η ζωή με μικρά παιδιά, προϋπάρχουσες χρόνιες ή ψυχικές ασθένειες, το να είσαι νέος, να είσαι γυναίκα, η συχνή έκθεση σε ειδήσεις για την πανδημία μπορεί να είναι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την δυσφορία.

Τα ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων αυξήθηκαν σε άτομα ηλικίας 18-29 ετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ψυχικό αντίκτυπο του Covid στους νέους.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας είναι φοβισμένοι και αγχωμένοι μετά από επανειλημμένα lockdown, περιόδους απομόνωσης μετά από επαφή με μολυσμένα άτομα, κοινωνική αποστασιοποίηση και φόβο να προσβληθούν από τον Covid-19 όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι.

Γνωρίζουμε ότι η απομόνωση σχετίζεται με συμπτώματα μετατραυματικού στρες, άγχος, διαταραχή προσαρμογής, σύγχυση και θυμό. Και για άτομα με προϋπάρχουσες ψυχικές ασθένειες, οι επιπτώσεις του Covid-19 είναι σοβαρές, μαζί με την πιθανότητα να διευρύνει περαιτέρω τις ανισότητες ψυχικής υγείας για τις εθνοτικές μειονότητες.

Περίπου το 90% των προβλημάτων ψυχικής υγείας διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου στην κοινότητα (πρωτοβάθμια περίθαλψη) και οι γενικοί γιατροί λένε ότι περίπου το 40% του φόρτου εργασίας τους αφορά την ψυχική υγεία.

Ο Covid-19 πιστεύεται ότι επηρέασε ή είναι πιθανό να επηρεάσει την ψυχική υγεία περίπου 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι ασθενείς με μακρύ Covid περιγράφουν τον φόβο, την αβεβαιότητα και την απόγνωση που προκαλούνται από επίμονα συμπτώματα και τονίζουν την υποστήριξη της ψυχικής υγείας ως βασικό μέρος της ανάρρωσής τους.

Τα άτομα που προσβάλλονται από Covid ανησυχούν για την πρόγνωσή τους, ενώ όσοι εισαχθούν στην εντατική – και οι οικογένειές τους και οι φροντιστές τους – μπορεί επίσης να βιώσουν σημαντική ψυχική δυσφορία.

Πηγή: Mirror

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου