Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Ένας στους 5 γιατρούς με long covid δεν μπορεί να εργαστεί!

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη - Virus.com.gr

Τέλος στην καριέρα τους αναγκάζονται να βάλουν ιατροί που πάσχουν από μακροχρόνιο Covid, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα. Η ζωή τους έγινε αγώνας, αφού διαβιούν με την εξάντληση, την αϋπνία και τους νυχτερινούς τρόμους, ενώ αναγκάζονται να απομακρυνθούν από τον εργασιακό τους στίβο.

Τι δραματικές συνέπειες στην ζωή των γιατρών και την καταστροφική επίδραση στην τσέπη τους ανέδειξε η έρευνα, του Βρετανικού Ιατρικού Σύλλογο (BMA) και την ομάδα υποστήριξης Long Covid Doctors for Action. Τις πτυχές του προβλήματος του μακροχρόνιου Covid έφερε στο φως η έρευνα σε περισσότερους από 600 χρονίως πάσχοντες και πλέον ανάπηρους γιατρούς. Μέσα από την έρευνα προκύπτει η έλλειψη ιατρικής και οικονομικής υποστήριξης από την κυβέρνηση και τους εργοδότες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

«Νιώθουμε προδομένοι και εγκαταλελειμμένοι», δήλωσε στο Medscape.com η Kelly Fearnley, MBChB, πρόεδρος και συνιδρυτής της οργάνωσης Long COVID Doctors for Action. Το παράπονο των πληγέντων γιατρών εκφράζει η πρόεδρος επισημαίνοντας πως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έκαναν το καθήκον τους όταν κλήθηκαν να αναλάβουν δράση, θέτοντας τις ζωές τους σε κίνδυνο αλλά και των οικογενειών τους. «Και τώρα που τραυματιστήκαμε αφού εν γνώσει μας μείναμε απροστάτευτοι και εκτεθήκαμε σκόπιμα και επανειλημμένα σε βιολογικό κίνδυνο επιπέδου τρία, βρισκόμαστε τώρα σε αυτή τη θέση» τόνισε η κ. Fearnley.

Τα ευρήματα

Οι συμμετέχοντες γιατροί στην έρευνα ανέφεραν ένα ευρύ φάσμα μακροχρόνιων συμπτωμάτων της λοίμωξης Covid, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, των πονοκεφάλων, των μυϊκών πόνων, των νευρικών βλαβών, των πόνων στις αρθρώσεις και των αναπνευστικών προβλημάτων.

Μεταξύ των βασικών ευρημάτων της έρευνας, το 60% των γιατρών δήλωσε ότι η μακροχρόνια Covid επηρέασε την ικανότητά τους να εκτελούν τακτικά τα καθημερινά τους καθήκοντα. Σχεδόν 1 στους 5 (18%) δήλωσε ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να εργαστεί, ενώ λιγότεροι από 1 στους 3 (31%) εργάζονταν με πλήρη απασχόληση. Αυτό συγκρίνεται με το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς (57%) των ερωτηθέντων εργάζονταν με πλήρη απασχόληση πριν από την έναρξη της ασθένειας Covid – μείωση κατά 46%.

Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι έχουν βιώσει κάποιας μορφής απώλεια εισοδήματος ως αποτέλεσμα της μακράς Covid. Σχεδόν οι μισοί από τους γιατρούς δεν παραπέμφθηκαν ποτέ σε κλινική του NHS για μακρά Covid.

Αξίζει να αναφερθεί πως η μακρά Covid επηρεάζει περισσότερους από 65 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι 1 στους 10 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό αναπτύσσουν μακροχρόνια συμπτώματα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής φροντίδας έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πάθει βαρύ Covid-19 από ό,τι άλλοι τύποι εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου