Μαρία Γλένη HR
Το υπουργείο Υγείας επισπεύδει τις διαδικασίες, ώστε τα νοσοκομεία να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, που θα διευκολύνουν περαιτέρω τη ζωή των ασθενών στο ΕΣΥ.
Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μια σειρά από ψηφιακές δράσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελλο Υγείας
Ψηφιακή ενοποίηση των συστημάτων των νοσοκομείων
Ψηφιακό σύστημα διαχείρισης ογκολογικών ασθενών
Ήδη όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Το μέλλον της ψηφιακής υγείας, σήμερα» το 2025 θα ολοκληρωθούν τα περισσότερα έργα ψηφιακής αναβάθμισης των νοσοκομείων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.
Υπουργείο Υγείας: Έρχεται από το 2025 ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελλος Υγείας
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη «σε ένα χρόνο από σήμερα, πρώτον ο κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει όλο το ιατρικό του ιστορικό μέσα στον ψηφιακό του φάκελο και θα μπορεί ο γιατρός που θα τον εξετάζει, είτε ο ιδιώτης γιατρός ή το νοσοκομείο αν του συμβεί κάτι έκτακτο, να έχει την πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης της υγείας του».
Έτσι όταν ολοκληρωθεί το έργο, όλοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο, είτε από τον υπολογιστή τους είτε μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο.
Εξάλλου το τελικό σχέδιο προβλέπει ότι όλα τα ιατρικά δεδομένα θα ενσωματωθούν στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των ασθενών όπου θα καταχωρούνται οι νοσηλείες, οι διαγνωστικές εξετάσεις, τα φάρμακα που έλαβαν αλλά και όλες οι επισκέψεις σε γιατρούς και μονάδες υγείας.
Πάντως το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ψηφιακά, καθώς τα περισσότερα έχουν διαφορετικά ψηφιακά συστήματα και θα πρέπει να υιοθετήσουν μία ενιαία γλώσσα. Πρόβλημα αποτελεί και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός αφού ορισμένα νοσοκομεία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα ενώ κάποια άλλα όχι.
Ψηφιακό πρόγραμμα διαχείρισης ογκολογικών ασθενών
Το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να καλύψει με ψηφιακές διαδικασίες όλη την αντιμετώπιση του καρκίνου από τη διάγνωση έως και τη θεραπεία.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών (Μητρώο Καρκίνου) καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που δε διαθέτει συστηματική καταγραφή νεοπλασιών.
Τι άλλο έρχεται στα νοσοκομεία
-Τους επόμενους μήνες αναμένεται να υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα ris pacs (απομαγνητοφώνηση ιατρικών πράξεων) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό θα διευκολύνει τους εργαζόμενους αλλά και τους ασθενείς καθώς θα λαμβάνουν πιο γρήγορα τα αποτελέσματα.
-Επίσης σχεδιάζεται έως το 2025 η ψηφιακή σήμανση των νοσοκομείων για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς.
Μια ερωτηση ,μαλλον χαζη .Γιατροι θα υπαρχουν ?
ΑπάντησηΔιαγραφή