Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Αύξηση 26,7% στη χρήση αντιβιοτικών στην Ελλάδα - Έκρηξη μικροβιακής αντοχής σε μία τετραετία

Τι αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα παραμένει η Ελλάδα, με οδυνηρές επιπτώσεις στην αντοχή των μικροβίων.
IATRONET

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η κατανάλωση σε ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους και ανά ημέρα αυξήθηκε το 2023 κατά 26,7%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό, το οποίο ακολουθείται από εκείνο της Ρουμανίας (25,8%), της Βουλγαρίας (24,6%), της Ισπανίας (22,5%), της Γαλλίας (22,3%) και της Πολωνίας (21,8%).

Από τα στοιχεία του ECDC, προκύπτει σημαντική αύξηση της αντοχής των μικροβίων σε αντιβιοτικά στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2019 - 2023.

Συγκεκριμένα η αντοχή του κολοβακτηριδίου E. coli αυξήθηκε στη χώρα μας έως και κατά 186% σε μία τετραετία.

Αύξηση έως κατά 166% σημειώθηκε στην αντοχή του εντερόκοκκου E. Faecium, έως κατά 136,4% στην αντοχή της ψευδομονάδας P. aeruginosa και έως κατά 64,3% στην κλεμπσιέλα της πνευμονίας K. pneumonaee.

Οι υπεύθυνοι του ECDC κάνουν λόγο για ανεπαρκή πρόοδο στους στόχους της ΕΕ σχετικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών, τονίζοντας πως η συνεχιζόμενη αύξηση της κατανάλωσής τους αναδεικνύει την ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της περιττής και ακατάλληλης χρήσης σε όλα τα επίπεδα της περίθαλψης.

Σημειώνουν πως τα εθνικά σχέδια δράσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν βασικά στοιχεία για την προώθηση της συνετής χρήσης αντιμικροβιακών, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων αντιμικροβιακής διαχείρισης με καλή διαγνωστική πρακτικές και δραστηριότητες πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων.

Η σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ τονίζει επίσης τη σημασία της έγκαιρης διαθεσιμότητας τυποποιημένων δεδομένων για την κατανάλωση αντιμικροβιακών για συγκριτική αξιολόγηση και για τη μικροβιακή αντοχή για κλινική καθοδήγηση.

Δημ.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου