Συντάκτης: Virus
Το «πράσινο φως» δόθηκε από Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις». Με την εφαρμογή του αυξάνεται ο αριθμός των Προσωπικών Γιατρών στους οποίους μπορεί κάθε πολίτης να εγγραφεί και να έχει τη δυνατότητα για δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Με την αναμόρφωση παρέχονται σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας ισχυρά κίνητρα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των Γενικών Ιατρών και των Παθολόγων στη χώρα. Πλέον παρέχεται η δυνατότητα, εφόσον ο πολίτης δεν επιθυμεί να εγγραφεί σε δωρεάν Προσωπικό Ιατρό, να εγγραφεί στον ιδιώτη Εσωτερικό Παθολόγο ή Γενικό/Οικογενειακό Ιατρό που τον παρακολουθεί. Σε αυτή την περίπτωση ο πολίτης αποζημιώνει ο ίδιος τον ιδιώτη γιατρό.
Ακόμη, θεσμοθετείται ο προσωπικός παιδίατρος. Εκτιμάται ότι αρχικά περίπου 530.000 παιδιά θα έχουν δωρεάν πρόσβαση. Αξιοσημείωτο είναι πως ιδρύονται 8 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας και ενισχύεται η τηλεϊατρική για απομακρυσμένες περιοχές, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όπου κι αν βρίσκονται.
Στην ομιλία του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι στόχος είναι να επιτευχθούν 7,5 εκατομμύρια εγγραφές. Δίνοντας τα εύσημα στην κ. Αγαπηδάκη για τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τόνισε ότι θα «συμβάλουν με πρωτογενή τρόπο στη παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά και ταυτόχρονα να ανεβάσουν το κύρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Στην ομιλία της στη Βουλή, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογράμμισε στα λεγόμενά της την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα. Όπως σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη έχουμε «εγκαθίδρυση στη χώρα μας για πρώτη φορά ενός οργανωμένου συστήματος δωρεάν πρόληψης. Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε συνδυασμό με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου – «Προλαμβάνω» και τον Προσωπικό Γιατρό χτίζουν ένα στέρεο οικοδόμημα ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέσσερις βασικές μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου
Δωρεάν Προσωπικό Γιατρό για όλους τους πολίτες,
οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς για να ενταχθούν στο σύστημα,
Προσωπικό παιδίατρο για τα παιδιά,
Τηλεϊατρική & Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου όπως τα αναφέρει το Υπουργείο:
Διεύρυνση Προσωπικών Ιατρών: Συμμετοχή περισσότερων ιατρών, και πιο συγκεκριμένα ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου και ιατρών που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, κατά το πέμπτο έτος της εκπαίδευσής τους.
Οικονομικά κίνητρα για νέους ιατρούς: Για πρώτη φορά δίνονται εφάπαξ 40.000 ευρώ σε επίπεδο μικτών απολαβών σε όσους ιατρούς επιλέξουν κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτούν σε κενές θέσεις στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας.
Εγγραφή σε Προσωπικό Ιατρό σε τοπικό επίπεδο (σε επίπεδο Δήμου ή Όμορων Δήμων ή Περιφερειακής Ενότητας) ώστε κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε ιατρό κοντά στο μέρος που κατοικεί, μειώνοντας τα εμπόδια πρόσβασης. Αυτόματη εγγραφή για όσους πολίτες δεν πραγματοποιήσουν εγγραφή σε Προσωπικό Ιατρό της επιλογής τους έως την 01.06.2025.
Προσωπικός Παιδίατρος για τα παιδιά (χωρίς υποχρεωτική εγγραφή): Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων παιδιάτρων κατά 100, ώστε να καλύψει πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά σε πρώτη φάση και σε επόμενο στάδιο να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης του παιδικού πληθυσμού.
Ιδρύονται 8 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας στις 7 Ιατρικές Σχολές/Τμήματα της χώρας (2 στην Αθήνα και από 1 στις υπόλοιπες). Στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα υπηρετούν 35 μέλη ΔΕΠ, με επίκεντρο την παροχή υπηρεσιών Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στους πολίτες, την εκπαίδευση ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την έρευνα, την ανάπτυξη προγραμμάτων με στόχο την προαγωγή υγείας της κοινότητας και την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής.
Εισάγονται Σταθμοί Τηλεϊατρικής στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας με στόχο τα μέλη ΔΕΠ που θα αναλάβουν το έργο της Επείγουσας Ιατρικής να μπορούν να εξετάζουν πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και να συμβουλεύουν κατάλληλα συναδέλφους τους ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα επείγοντα περιστατικά και να μειωθούν οι αχρείαστες διακομιδές. Επιπλέον, το Δίκτυο Τηλεϊατρικής περιλαμβάνει 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα ώστε να μπορούν οι ασθενείς να έχουν φροντίδα κατ’οίκον με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση σε όποιο σημείο της χώρας κι αν διαμένουν.
Πανεπιστημιακά ΚΥ; Εδώ βρίσκεις με το ζόρι πανεπιστημιακούς για εκπαίδευση φοιτητών, στους οποιους κάνουν μαθήματα οι ειδικευόμενοι ή οι πανεπιστημιακοί υπότροφοι…
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιόν δουλεύουν ακριβώς;;;;;
Ο αγροτικός ειναι το ίδιο με τον Παθολόγο;
Οι ιδιώτες με μικτά 30 ευρώ το χρόνο; Ανα κεφαλή! Δεν ντρέπεται κάποιος να προφέρει αυτή την..προσφορά; Τόσος ευτελισμός στη δουλειά του γιατρού που και πληρώνει τα πάντα και φορολογείται. Το κράτος τι ακριβώς πληρώνει στο ιατρείο του ιδιώτη που στέλνει κόσμο κοψοχρονιά; Ιατρική δε λέγεται αυτό. Μνημονιακή απόσβεση υπόσχεσης μπορεί. Ντροπή!!!!
Τρικυμία εν´ κρανίω γιατί κάποιοι θα τον πιστέψουν ότι φέρνει κενοτόμο μεταρρύθμιση.
Οι έχοντες γνώση όχι!
Εντολες λαμβανει ο ανθρωπος τι να κανει? Αυτος αποφασιζει?
Διαγραφήμιλαμε για γελιο μεχρι δακρυων ...
ΑπάντησηΔιαγραφή