Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το clawback του 2023 στα φάρμακα – Όλες οι ρυθμίσεις

Υπουργείο Υγείας: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το clawback του 2023 στα φάρμακα – Όλες οι ρυθμίσεις

Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα φάρμακα και το ΕΣΥ
HR

Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το clawback του 2023 στα φάρμακα.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί μια πρώτη διορθωτική κίνηση ώστε να μειωθεί το clawback για τις φαρμακευτικές που διαθέτουν νοσοκομειακά φάρμακα.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο κλάδος είναι σε απόγνωση καθώς καλείται να αποζημιώσει 8 στα 10 φάρμακα όταν η πολιτεία καλύπτει μόνο 2 στα 10.

Στην αιτιολογική του έκθεση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης» σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός της αυτόματης επιστροφής (clawback) επί της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και στον τομέα του φαρμάκου εν γένει, στ) η ορθή παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων στη χώρα.

Το σχέδιο νόμου εισάγεται την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Υπουργείο Υγείας: Τι προβλέπει η ρύθμιση

Η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο αναφέρει χαρακτηριστικά:

Άρθρο 19 Εξορθολογισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) επί της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 21 ν. 4931/2022

Η παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4931/2022 (Α’ 94) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Για το έτος 2023, ορίζεται για τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) και τις φαρμακευτικές εταιρείες, που είναι προμηθευτές φαρμακευτικών σκευασμάτων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), ανάλογα με την αξία προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ήτοι τη νοσοκομειακή τιμή τους μείον την επιστροφή (rebate) πέντε τοις εκατό (5%) πλέον Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), ως εξής:

α) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από ένα λεπτό του ευρώ (0,01) έως πέντε ευρώ (5,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), μηδέν τοις εκατό (0%).

β) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από πέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (5,01) έως δέκα πέντε ευρώ (15,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) έως σαράντα τοις εκατό (40%).

γ) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από δεκαπέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (15,01) έως τριάντα (30,00) ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) έως εξήντα τοις εκατό (60%).

Για το έτος 2024 και εφεξής, ορίζεται για τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) και τις φαρμακευτικές εταιρείες, που είναι προμηθευτές φαρμακευτικών σκευασμάτων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), ανάλογα με την αξία προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ήτοι τη νοσοκομειακή τιμή τους μείον την επιστροφή (rebate) πέντε τοις εκατό (5%) πλέον Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), ως εξής:

α) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από ένα λεπτό του ευρώ (0,01) έως πέντε ευρώ (5,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), μηδέν τοις εκατό (0%).

β) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από πέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (5,01) έως δεκαπέντε ευρώ (15,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) από είκοσι τοις εκατό (20%) έως εξήντα τοις εκατό (60%). Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται ανά έτος το μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) της ανωτέρω κατηγορίας.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου