Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Επιστολή Ι.Σ.Α. προς Υπουργό Υγείας Α. Λυκουρέντζο: Πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί η υπ. αριθμ. 40890/28-9-2012 εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ που καθιστά υποχρεωτική τη συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας




Δημοσιεύθηκε Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012
Προς τον Υπουργό Υγείας και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κο. Ανδρέα Λυκουρέντζο
Αθήνα , 19/10/2012

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

«Πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί η υπ. αριθμ. 40890/28-9-2012 εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ που καθιστά υποχρεωτική τη συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας»

«Η συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων, για τους χρόνια πάσχοντες πρέπει να είναι μηδενική»

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η Κυστική Ίνωση είναι πλέον η πιο συχνή κληρονομική πολυσυστηματική θανατηφόρος πάθηση στη χώρα μας που προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα. Οι ασθενείς όπως γνωρίζετε, είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν διάφορα φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες , είτε εισπνεόμενα , είτε από το στόμα, είτε φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες είτε ενδοφλεβίως για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου. Παρά τη συνεχή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής και την διαρκή ιατρική παρακολούθηση, οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν με αναπνευστική ανεπάρκεια σε νεαρή ηλικία.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 5 β’ του Ν. 4052/2012 από τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας και των γενοσήμων εξαιρούνται τα φάρμακα των χρονίων πασχόντων. Με πρόσφατη όμως εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα την υπ. αριθμ. 40890/28-9-2012 καθίσταται υποχρεωτική η συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας, η οποία μάλιστα συνδέεται και με την τιμή αναφοράς του φθηνότερου σε κυκλοφορία φαρμάκου, καθιστώντας έτσι στις περισσότερες των περιπτώσεων την συμμετοχή του ασθενούς επιβεβλημένη προκειμένου να αγοράσει τα φάρμακα του. Δυνάμει της ως άνω εγκυκλίου οι ασθενείς διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στον ασθενή ο οποίος διαθέτει τα χρήματα προκειμένου να αγοράσει την φαρμακευτική αγωγή που του συνταγογραφεί ο γιατρός του και στον ασθενή ο οποίος δεν διαθέτει τα χρήματα και υποχρεώνεται να αγοράσει το φθηνότερο φάρμακο. Είμαστε ενάντια στην τακτική που προτάσσεται στο να βάζει βαθιά στην τσέπη το χέρι του ο ασθενής προκειμένου να πληρώσει το κατάλληλο φάρμακο, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται η φαρμακευτική δαπάνη στους ασφαλισμένους και να επιβαρύνονται κατ΄ αυτόν τον τρόπο, πόσω δε μάλλον όταν ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από μια τόσο σοβαρή θανατηφόρα πάθηση.
Όπως γίνεται σαφές στην περίπτωση των ασθενών οι οποίοι πάσχουν από κυστική ίνωση, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν εφόρου ζωής και καθημερινά διάφορα φάρμακα και σε μεγάλες ποσότητες ιδίως αντιβιοτικά, βρογχοδιασταλτικά και βρενολυτικά, η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ σημαίνει υπέρμετρη επιβάρυνση τους και έμμεση αύξηση της συμμετοχής τους στην αγορά φαρμάκων, η οποία βάσει της ΥΑ Φ.420000/οικ.2555/353/2012 έχει ορισθεί να είναι μηδενική για όλα τα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της νόσου.

Σας καλούμε λοιπόν όπως εξαιτίας της σύγχυσης που προκάλεσε η ως άνω εγκύκλιος προβείτε σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την τροποποίηση της, ώστε να συμπεριληφθεί η εξαίρεση που τίθεται στο άρθρου 21 παρ. 5 β’ του Ν. 4052/2012 και στην ΥΑ Φ.420000/οικ.2555/353/2012 καθώς επίσης και του άρθρου 21 παρ. 5 β’ του Ν. 4052/2012, προκειμένου να εξαιρεθούν οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις.

Το δικαίωμα των ινοκυστικών ασθενών και των χρονίων πασχόντων σε δωρεάν περίθαλψη και νοσηλεία είναι ουσιαστικό και αναφαίρετο και θεωρούμε ανεπίτρεπτο τη στιγμή που είναι γνωστό ότι απαιτείται να λαμβάνουν πολλά και διαφορετικά φάρμακα μόνο ορισμένα από αυτά να μπορούν να τους συνταγογραφηθούν με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου ασθενή. Η διασφάλιση της καλής Υγείας των ασθενών είναι υποχρέωση της Πολιτείας για αυτό και η τροποποίηση της ως άνω εγκυκλίου πρέπει να γίνει άμεσα.



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ


Κοινοποίηση : 1. Κο Μάριο Σαλμά, Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας

2. Διοίκηση ΕΟΠΥΥ


- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου