Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τα χρέη τραπεζών και ΜΜΕ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ




Για κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης προειδοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησής του για το δημόσιο σύστημα περίθαλψης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, διαπίστωσαν αδυναμία πρόσβασης πολυπληθών κοινωνικών ομάδων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ από τα κεφάλαια ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ, που χρωστούν στο κράτος οι τράπεζες και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισαν πως στηρίζουν κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία που κινείται προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της πάταξης της κερδοσκοπίας στο χώρο της Υγείας. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρώτος επερωτών Ανδρέας Ξανθός, «οι πόροι αυτοί δεν φτάνουν, ακόμα και με την καλύτερη δυνατή διαχείριση. Έχουμε την αίσθηση πως έχετε άγνοια κινδύνου και όπως στην αρχή υποτιμήθηκε το ντόμινο της ύφεσης για να αυξηθεί στη συνέχεια έτσι και στην υγεία, η καταστροφή μπορεί να πάρει μέγεθος χιονοστιβάδας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι τα χρέη στον ΕΟΠΥΥ παράγονται καθημερινά, «γιατί κανείς δεν εμποδίζεται να έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ», ενώ επικαλούμενος πρωτοβουλίες, όπως η επανεξέταση των τιμολογίων των ακριβών εξετάσεων, σημείωσε ότι το υπουργείο είναι υποχρεωμένοι να σταματήσει την σπατάλη.

Σε ό,τι εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας, συνέχισε, και αναδεικνύεται ως ζήτημα, εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε αυστηρότητα για να επιβληθούν κυρώσεις.

Απέναντι στην κριτική της Ειρήνης Αγαθοπούλου, πως ο ΕΟΦ αδυνατεί να ελέγξει την πλημμυρίδα των γενοσήμων που θα προκύψει μετά από τις επιλογές του υπουργείου Υγείας, ο κ. Λυκουρέντζος απάντησε πως ο ΕΟΦ ενισχύθηκε με 30 άτομα από μετατάξεις και διευκρίνισε ότι προκρίνεται η χρήση γενοσήμων φαρμάκων μόνο «με αποδεδειγμένη βιοϊσοδυναμία ».

Απαντώντας στην πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει να περιμένει τίποτα από το πακέτο των 31,5 δισ. ευρώ, ο υπουργός υποστήριξε πως ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να λάβει 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που θα ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση του Δημοσίου απέναντι στους προμηθευτές του. Παράλληλα, αναμένεται και η κατάθεση νομοσχεδίου για την απευθείας καταβολή στον ΕΟΠΥΥ, των ασφαλίστρων του κλάδου υγείας.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ διατυπώθηκε σειρά προτάσεων, όπως εκείνη του Αλέξη Τσίπρα για χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τα χρέη των τραπεζών και των ιδιωτικών τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, η εφαρμογή του γερμανικού προτύπου για παράλληλες εισαγωγές φαρμάκου από χώρες με μικρότερη τιμή, η συνεργασία του ΕΟΦ με τις φαρμακευτικές πανεπιστημιακές μονάδες, η κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρείες να παρακρατούν το 16% από τον τζίρο τους ως δαπάνες προώθησης προϊόντων «και να εκμαυλίζουν με λεφτά του ελληνικού λαού τις συνειδήσεις των ιατρών».

Ο κ. Κουρουμπλής, πρότεινε επίσης να υπάρξει συνεννόηση με τους γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να εξετάζουν δωρεάν ανασφάλιστους ανθρώπους κατά 15%, και να χορηγείται επίσης και ένα ποσοστό γενοσήμων φαρμάκων δωρεάν σε αυτού».

Σε σχέση με τις οφειλές των τραπεζών, ύψους 550 εκατ. ευρώ από την ανακεφαλαίωση, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε πως η κυβέρνηση ζήτησε να τα πληρώσουν και θα τα πληρώσουν, ενώ έδειξε ενδιαφέρον και για την πρόταση της εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Κατερίνας Μάρκου να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ από τη φορολογία σε βλαπτικές για την υγεία καταναλώσεις.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου