Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Ισχυρό μήνυμα έστειλαν πάροχοι και χρήστες υγείας στην Πανιατρική συγκέντρωση του ΙΣΑ.


    
Αθήνα, 6-10-2012

·    Ζητούμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό γιατί κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

·    Ξεκινά νέος κύκλος αγώνων και διεκδικήσεων

Nέο    κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων   ανήγγειλε ο ιατρικός κόσμος στην πανιατρική συγκέντρωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος διακήρυξε  την απόφασή του  να αγωνιστεί για ν αποτρέψει την κατάρρευση του συστήματος υγείας και να διασφαλίσει την πρόσβασή των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας ποιότητας.
Οι γιατροί ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού και άμεσα συνάντηση μαζί του καθώς η κατάσταση  στο χώρο της υγείας εγκυμονεί πλέον κίνδυνους για  ανθρώπινες ζωές.
Αποφάσισαν την πραγματοποίηση Πανυγειονομικής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα στις 17 Οκτωβρίου και παράλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ενώ σύσσωμη θα είναι η συμμετοχή τους στο Συλλαλητήριο το οποίο έχει προγραμματισθεί  για σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα.
Στην συγκέντρωση παρευρέθησαν και εκπρόσωποι των χρηστών υγείας ,που συμμετέχουν στο Πανυγιειονομικό μέτωπο,  οι οποίοι τόνισαν την δέσμευσή  τους να στρατευτούν με τον ιατρικό κόσμο στον αγώνα για την διασφάλιση  για όλους τους πολίτες υπηρεσιών ποιότητας.
Πάροχοι και χρήστες των υπηρεσιών υγείας κρούουν για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για  την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, η οποία βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με συνέπεια να απειλούνται πλέον ανθρώπινες ζωές.
«Ο αγώνας μας για τη διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας ποιότητας συνεχίζεται. Οι γιατροί του Ι.Σ.Α. θα είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε:
« Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν ακρωτηριασμένο το μισθό τους κατά 40%,οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί είναι απλήρωτοι εδώ και 3 χρόνια ενώ οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τέσσερις φορές πάνω τις δαπάνες για την υγεία τους στις εισφορές τους για  φάρμακά ,εξετάσεις τους και νοσηλεία .
Ενώ την ίδια ώρα οι ανασφάλιστοι  αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στα κοινωνικά ιατρεία. Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα οι γιατροί της Αθήνας αποφάσισαν να αναλάβουν ενεργό δράση μέσα από μία σειρά κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων στο κοινό μέτωπο Παρόχων και Χρηστών Υγείας», κατέληξε ο κ. Πατούλης.
Από την πλευρά τους ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος καθώς και οι υπόλοιποι  πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων και κλαδικών φορέων που πήραν το λόγο τόνισαν την δέσμευση του ιατρικού κόσμου να αγωνιστεί ενωμένος .
Όπως τονίστηκε οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων στα εργαστήρια ξεπερνούν το 1,3 δις ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια.
Τα χρωστούμενα των δεδουλευμένων ιατρικών επισκέψεων και των κλινικοεργαστηριακών πράξεων τα τελευταία 3 χρόνια, η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ με το έλλειμμα να ξεπερνάει τα 2,5 δις ευρώ ως το τέλους του 2012 και η ανάλγητη στάση του ΥΥΚΑ για επαναπροσδιορισμό και ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ, συνθέτουν μία τραγική πραγματικότητα για τον ιατρικό κόσμο .Η οποία γίνεται ακόμη τραγικότερη εαν αναλογιστεί κανείς  ότι ο ασθενής με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ καλείται να πληρώνει το 25% των φαρμάκων του, το 15% των εξετάσεων του και 5 ευρώ για να κλείσει ραντεβού στον γιατρό του.

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το ευρωπαϊκό μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κος Γιώργος Πατούλης λέγοντας: «Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί Χάρτα Υγείας του Ευρωπαίου Γιατρού και του Ευρωπαίου Πολίτη, που θα διεκδικεί από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών  την εξασφάλιση της ισότιμης στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ευρωπαίους ασθενείς και   τη διασφάλιση του ιατρικού λειτουργήματος με επαγγελματική συνέπεια και χρηματοροή, ανεξάρτητα εάν έκαστη χώρα βρίσκεται ή όχι σε οικονομική κρίση»

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε όλους τους αγώνες του ΙΣΑ για τη διεκδίκηση του δικαιώματος συνταγογράφησης, του δικαιώματος επιλογής της θεραπείας από το θεράποντα γιατρό, στις προσφυγές προς το ΣτΕ για τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, την απελευθέρωση της άσκησης της ιατρικής από μη γιατρούς, το συμψηφισμό των οφειλών στους φορολογούμενους γιατρούς, καθώς και στη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.
Επίσης, αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό έργο του συλλόγου που ξεκινά με την Ιατρική Σχολή Αθηνών μέσα από  ΔΩΡΕΑΝ μοριοδοτούμενα μετεκπαιδευτικά μαθήματα για τους νέους γιατρούς με και χωρίς τίτλο ειδικότητας μέσα από τις έγκριτες γνώσεις πανεπιστημιακών καθηγητών στις 17 Οκτωβρίου
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν όλες οι παρατάξεις, καθώς και γιατροί μέλη του ΙΣΑ που συμμετείχαν στο διάλογο.

Στη συγκέντρωση, παρευρέθησαν, εκτός από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΙΣΑ, Γ.Πατούλη, ο Γεν Γραμματέας του ΔΣ Ε.Τσούκαλος, ο Ταμίας Φ.Πατσουράκος και τα μέλη του ΔΣ Ν. Μπατάκης, Σ. Δρίτσας, Β. Ζαφειρίου, Σ. Καλιαμπάκος, Γ.Μαρίνος, Γ. Ελευθερίου, Θ.Πιτσόλης, τα μέλη του Πειθαρχικού κκ Μαρουδιάς και Κασσάρας, καθώς και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΙΣΑ Σ. Ρηγάκης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Α Αθήνας Β.Κικίλιας, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ Βλασταράκος και το μέλος Η. Σιώρας, η εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ Ο. Κοσμοπούλου, οι εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Ιατρικής Κίνησης Α.Θωμόπουλος και Μ.Αρναούτη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σ/Χ Δημοσίου Π. Βαβουγιός, ο Γεν Γραμματέας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Ι. Χρονόπουλος, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Σ/Χ ΕΛΤΑ Ι. Ζώης, ο Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ε.Τσούκαλος και ο Αντιπρόεδρος Ε. Μπιλιράκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρων ΕΟΠΥΥ Γ.Ελευθερίου, ο Πρόεδρος της ΣΕΥΠΙΚΑ Α. Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ Λ. Αναγνώστου και ο Γεν Γραμματέας Ι. Κλεινάκης, ο Πρόεδρος της ΠΕΕΒΙ Σ. Κραμποβίτης και ο τ.Πρόεδρος Α.Πλακιώτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ε/Ε/ Καρδιολόγων Ελλάδος Φ. Πατσουράκος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών Γ. Μπάκας, ο εκπρόσωπος από το Αρμα Πολιτών Χ Στασινόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ε/Ε Εργαστηριούχων Φυσιοθεραπευτών Γ. Τσαγρής, η Πρόεδρος της ΕΕΦΙΑ Ξ Μιχαήλ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ακτινολόγων-Απεικονιστών Ν. Μπατάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Αττικής Ι Μαρμαράς, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Συμβασιούχων Ιατρών Αττικής Σ Προβατάς, πολλοί ελευθεροεπαγγελματίες και νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας.
Για το ΔΣ του ΙΣΑ
Ο Πρόεδρος                Ο Γεν Γραμματέας
Γιώργος Πατούλης            Ευστάθιος Τσούκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου