Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ : ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ)

Αποδείχτηκαν τελικά σωστές οι αμφιβολίες μας για την φερεγγυότητα του μετώπου από πλευράς των μελών της Β'βάθμιας περίθαλψης υγείας και των μεγάλων ομίλων. 

Οι μεγάλες κλινικές (Σύνδεσμος Ελλήνων Κλινικών) συναντήθηκαν με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος τους υποσχέθηκε προφορικά και χωρίς γραπτές δεσμεύσεις:

1. πληρωμή του Μαίου εντός της εβδομάδος
2. έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ κατά 150 εκατομ. ώστε να καταβληθούν οι οφειλές του Ιουνίου έως το τέλος του έτους 
3. Θα επιταχυνθούν οι προσπάθειες για διαδικασίες συμψηφισμού των οφειλών του δημοσίου με οφειλές των εταιρειών προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ. 
4. Οι παλαιές οφειλές (έως 31/11/2011) θα αποπληρωθούν με την είσπραξη της δόσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Έσπευσαν λοιπόν να ανακοινώσουν αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης. Μην ξεχνάμε και την επίσκεψη της κας Μέρκελ την άλλη εβδομάδα. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, αναγγέλλει αναστολή και η Βιοϊατρική/EUROMEDICA και η ΠΕΙΚ (μικρές κλινικές). 

Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου. Εν ριπή οφθαλμού αθετήθηκε η κοινή συμφωνία του μετώπου που είχε και υπογραφές από όλους και με αποφάσεις των αντίστοιχων διοικητικών συμβουλίων. Υπήρχε ρητή συμφωνία για έναρξη και λήξη της κινητοποίησης με κοινή απόφαση. 

Πάει περίπατο και η επικοινωνιακή πολιτική με την κοινωνία, η οποία και έχει καταλάβει τι γίνεται, και ήταν μαζί μας. 

Μέσα σε όλα αυτά αυξάνεται η ανασφάλεια του ιατρικού σώματος που δύσκολα κινητοποιείται για τα δίκαια αιτήματά του. Αυτή τη φορά, η απεργιακή κινητοποίηση ήταν τόσο καλά προετοιμασμένη, που θα άγγιζε ποσοστό >95%.  

Σε αυτό το σκηνικό, το αντίπαλο δέος αποτελούν και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι έχουν συλλογικό αδιάρρηκτο συνδικαλιστικό σκεπτικό. Πρώτα πληρώνονται και μετά αίρουν την κινητοποίηση. 

Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του μετώπου, έλλειπαν φυσικά οι ένοχοι από το τραπέζι. Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έκανε εισήγηση υπέρ της κινητοποίησης διότι στην ουσία δεν πάρθηκε τίποτε από το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, ιδίως όσον αφορά  την πληρωμή των εργαστηριακών ιατρών που έχουν μείνει ακάλυπτοι. Με έναν όρο, ότι θα συμμετάσχει άλλη μία ένωση από το μέτωπο. 

Οι άλλες ενώσεις (ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ) είχαν βάλει όρο ότι θα συμμετείχαν στην απεργία, εάν συμμετείχε και η Βιοϊατρική και εφόσον αυτό δεν υφίστανται, αναστέλλουν για μία εβδομάδα την κινητοποίηση, περιμένοντας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του ο κ Στουρνάρας. 

Προτείνω σε όλους τους εργαστηριακούς ιατρούς να γραφτούν άμεσα στην Ένωση των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) με άμεσο στόχο να φτιαχτεί μία σοβαρή δικτύωση κλινικοεργαστηριακών ιατρών έναντι του μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου. 

Αννα Μαστοράκου

1 σχόλιο:

  1. Ετσι ακριβώς ! Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Και κάτι άλλο, ποτέ οι γιατροί ( οι πολλοί ) είχαν τα ίδια συμφέροντα με τους επιχειρηματιες του κλάδου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή