Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

"Ψαλίδι" στις παροχές από ΕΟΠΥΥ



Μέσα στις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας ο νέος κανονισμός παροχών που θα περιλαμβάνει μειώσεις στο κόστος των εξετάσεων και των νοσηλίων με στόχο την εξοικονόμηση σε ετήσια βάση για τον ΕΟΠΥΥ 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι τιμές στα διαγνωστικά κέντρα θα μειωθούν όμως θα υπάρξει αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων που θα ξεπεράσει το 30% άρα σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς θα πληρώνουν περισσότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο τιμολόγιο θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Η μαγνητική τομογραφία θα κοστίζει 160 ευρώ
  • Η αξονική από 73 ευρώ θα μειωθεί στα 60 ευρώ
  • Το υπερηχογράφημα από 8,28 ευρώ θα μειωθεί στα 7 ευρώ
  • Η μικροβιολογική εξέταση για τον έλεγχο του καρκινικού δείκτη για προστάτη από 41 ευρώ στα 14 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγειας εξετάζει την μείωση των τιμών των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων και επανασχεδιάζει το καθεστές που θα ισχύει για τους χρονίως πάσχοντες.

Ενω για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των υπεράριθμων ασθενών, που παρατηρείται σε ψυχιατρικές κλινικές, προσανατολίζεται να αποζημιώνει με βάση τον αριθμό των κλινών που αναφέρεται στην άδειες λειτουργίας.


Την ίδια ώρα όπως αναφέρει η εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής προκειμένου να μειωθεί κι άλλο η φαρμακευτική δαπάνη το 2013 η κυβέρνηση θα βάλει ενα πλαφόν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και επίσης θα εφαρμοστεί η απαίτηση της τρόικα να γίνεται συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας χωρίς να αναγράφεται η εμπορική ονομασία του φαρμάκου.

Η εκτίμηση του υπουργείου Υγειας είναι ότι η εφαρμογη απο την 1η Νοεμβριου του δελτίου τιμών, της θετικής λίστας φαρμάκων και του κανονισμού παροχών θα εξοικονομήσει 1 δισεκατομμύριο για τον ΕΟΠΥΥ.

Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι στο επόμενο δελτίο φαρμάκων που θα εκδοθεί, να τιμολογηθεί ένας περιορισμένος μόνο αριθμός νέων ακριβών καινοτόμων φαρμάκων και παράλληλα να αυξηθεί ο αριθμός των φθηνών γενοσήμων με σκοπό να μειωθεί κι άλλο η φαρμακευτική δαπάνη.
MEGATV.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου