Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Αγώνας ταχύτητας για να κλείσουν τα μέτρα - Μαραθώνια κυβερνητική σύσκεψη


Σαφή εντολή να προχωρήσει άμεσα το κυβερνητικό έργο με στόχο να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή 15 υπουργών, υφυπουργών και στελεχών των υπουργείων η οποία διήρκεσε πάνω από 6 ώρες. Πρέπει να κατατεθεί ένα πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης, γύρω στα μέσα Νοεμβρίου υπογράμμισε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ενώ όσον αφορά στα εργασιακά ανέφερε πως « γίνεται διαπραγμάτευση και θα φανεί τις επόμενες δυο μέρες». Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά στο δρόμο για τη συμφωνία με τα εργασιακά» επισημαίνοντας τη σημαντική συνδρομή των κυρίων Κουβέλη και Βενιζέλου.

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

Κατά την πολύωρη, ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι συναρμόδιοι υπουργοί, υφυπουργοί, αλλά και γενικοί γραμματείς καθόρισαν τις ενέργειες που πρέπει να κάνει καθένας τους, για να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση.

Το μεγάλο αγκάθι εξακολουθούν να είναι τα εργασιακά.
Πέρα από τα εργασιακά, ανοιχτά ζητήματα προς διαπραγμάτευση παραμένουν ακόμη:
  1. οι αποχωρήσεις υπαλλήλων από το δημόσιο μέσα στο 2012
  2. η κάλυψη της "μαύρης τρύπας" του ΕΟΠΥΥ, που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ
  3. το πλήρες άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων
Η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα:
Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί το πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής και να έχουν λυθεί οι εκκρεμότητες για τα εργασιακά.
Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, για να συζητηθούν οι εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, αφού βεβαίως έχει οριστικοποιηθεί, χωρίς να αποκλείεται και έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.
Στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Euroworking group
ενώ στις 12 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για εκταμίευση της δόσης.

Μέχρι 11 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί το συνολικό πακέτο μέτρων

Με διαδικασίες εξπρές θα κληθεί να νομοθετήσει η Βουλή, καθώς μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από τη Βουλή το συνολικό πακέτο των μέτρων για τα έτη 2013 και 2014, καθώς και να έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς.
Μόλις η διαπραγμάτευση με την Τρόικα ολοκληρωθεί, θα προγραμματιστεί και η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Δείτε το βίντεο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου