Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΑ

Προς όλα τα ΜΜΕ και τους Φορείς 

Αθήνα, 5-10-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηρίζει τις κινητοποιήσεις των παρόχων υπηρεσιών Υγείας που ξεκινούν την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου. 

Ζητούμε την κατανόηση των ασφαλισμένων οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν πως υπεύθυνος για την ταλαιπωρία τους είναι η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση του ΔΣ του, συμπαρίσταται και στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει να πραγματοποιήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί, καθώς και οι εκπρόσωποι των Κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων.

Παράλληλα, ζητά την κατανόηση των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα αναγκαστούν αρχικά να πληρώσουν από την τσέπη τους για την παροχή υπηρεσιών υγείας που θα χρειασθούν ( ιατρικές πράξεις, εργαστηριακές εξετάσεις, νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές) , και μετά να προσκομίσουν τις αποδείξεις στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για να πάρουν πίσω τα χρήματα τους.

Για την ταλαιπωρία αυτή των ασφαλισμένων αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών υγείας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να πληρώνονται, ενώ παράλληλα δεν δίνει ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των συσσωρευμένων από τα προηγούμενα έτη χρεών, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από τη στήριξη που παρέχει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στις κινητοποιήσεις της ερχόμενης εβδομάδος, έχει αποφασίσει στο πλαίσιο δράσης του Πανελλαδικού Μετώπου Υγείας τις παρακάτω ενέργειες:

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ να κινηθεί μαζί με τους υπόλοιπους πάροχους υγείας και τους χρήστες στις κατάλληλες νομικές διαδικασίες εναντίον του ΕΟΠΥΥ διεκδικώντας τις οφειλές και τον συμψηφισμό των χρεών που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον υγειονομικό κόσμο. 

να οργανώσει Πανελλαδική Πανυγειονομική συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 17 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή παρόχων και χρηστών υγείας και παράλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για να εκτεθούν τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας 

Τέλος θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε, ότι σύμφωνα με την οικ. 37097 /30-8-2012 η οποία βασίστηκε στην με αρ. 519/51/1-8-2012 απόφαση του ΕΟΠΥΥ θα εγκρίνει την απόδοση δαπάνης κοστολογημένων παρακλινικών εξετάσεων απευθείας στους ασφασλισμένους με παρακράτηση 15% εφόσον ο Ιατρικός Σύλλογος προβεί σε έγγραφη ενημέρωση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την αναστολή εκτέλεσης παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή ο ΙΣΑ προέβη σε σχετική ενημέρωση, μπορούν οι ασφαλισμένοι να υποβάλουν για την πληρωμή τους το παραπεμπτικό του ιατρού με το είδος των εξετάσεων και την εξοφλητική απόδειξη του εργαστηρίου ή εργαστηριακού ιατρού. Σας διευκρινίζουμε ότι για χειρόγραφα παραπεμπτικά που η αξία τους υπερβαίνει το ποσό που ορίζεται από τις διατάξεις της ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ απαιτείται έγκριση από ελεγκτή ιατρό. 

Για το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  O ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιώργος Πατούλης            Στάθης Τσούκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου