Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Αντιδράσεις κατά ΕΟΦ για τα ιατρικά συνέδρια



του Σταθη Κουσουνη


Tην αντίθεσή του στο νέο καθεστώς που επιθυμεί να επιβάλει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), σε ό,τι αφορά την κάλυψη από φαρμακευτικές εταιρείες εξόδων συμμετοχών των ιατρών σε συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις εσωτερικού και εξωτερικού, εκφράζει ο Σύνδεσμος Eλλήνων Επαγγελματικών Οργανωτών Συνεδρίων.

Ο Σύνδεσμος έχει αποστείλει σε επιστημονικές ενώσεις σχετική επιστολή, ενώ πραγματοποίησε και έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. παρουσία εκπροσώπων των εταιρειών - μελών του με αντικείμενο συζήτησης το εν λόγω θέμα. Ο Σύνδεσμος αντιδρά στους περιορισμούς που θέλει να επιβάλει ο ΕΟΦ σε ό,τι αφορά τα όρια επιχορήγησης από φαρμακευτικές εταιρείες για τη συμμετοχή ιατρών σε συνέδρια που έχουν έγκριση από αυτόν. 

Επίσης, εκτιμά ότι οι περιορισμοί αυτοί θα πλήξουν τον συνεδριακό τουρισμό και θα προκαλέσουν απώλεια ΦΠΑ για το ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχοι περιορισμοί σε χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, ο ετήσιος αριθμός που ένας ιατρός θα μπορεί να επιχορηγηθεί από φαρμακευτικές εταιρείες για τη συμμετοχή του σε συνέδριο ή επιστημονική εκδήλωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 στο εσωτερικό και το 1 στο εξωτερικό. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου ένας ιατρός συμμετέχει ενεργά στο συνέδριο ως ομιλητής, πρόεδρος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής κ.λπ. 

Η δαπάνη που μπορεί να καλύψει φαρμακευτική εταιρεία αφορά αποκλειστικά μετακίνηση, εγγραφή, διαμονή και διατροφή. Ορίζεται ανώτατο όριο ημερήσιας κάλυψης εξόδων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ανά ημέρα διανυκτέρευσης ή επιστροφής μετά τις 18.00 για διαμονή και διατροφή ορίζονται τα 250 ευρώ και ανώτατο όριο κόστους εγγραφής τα 200 ευρώ πλέον εξόδων μετακίνησης ανά συμμετέχοντα. Στο εξωτερικό, για διαμονή και διανυκτέρευση ορίζοντται ως ανώτατο όριο τα 400 ευρώ. 

Η υποστήριξη συνεδρίων από φαρμακευτικές εταιρείες που οργανώνονται στο εσωτερικό με την έγκριση του ΕΟΦ, με εκθετήρια, δορυφορικά συμπόσια, διαλέξεις, διαφημίσεις, καθώς και η γενική επιχορήγησή τους, δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν ανά φαρμακευτική ορισμένα όρια. Για τα παγκόσμια και πανευρωπαϊκά συνέδρια το όριο είναι 30.000 ευρώ, για τα πανελλήνια συνέδρια τα 15.000 ευρώ και για τα λοιπά συνέδρια τα 5.000 ευρώ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου