Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Θύελλα (κατά του Αδωνη) για δαπάνη 4.500.000 € με εντολή τns "Task Force"

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- Ρίτα Μελά
rmda@dimokrananews.gr

Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί (που καλούν τον εισαγγελέα να παρέμβει) για την προώθηση του σχεδίου μετατροπία του ΕΟΠΥΥ σε ασφαλιστική εταιρία και πι χρηματοδότηση ιδιώτη με ποσό-μαμουθ για το πρόγραμμα

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μετον επικεφαλής της «TaskForce» Χορστ Ράιχενμπαχ

Πολλά ερωτήματα και θύελλα αντιδράσεων από νοσοκομειακούς γιατρούς προκαλεί n απόφαση του υπουργείου Υγείας να δώσει 4.500.000 ευρω στην εταιρία που θα αναλάβει να υλοποιήσει το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, όπως αυτό προβλέπεται στο πρόγραμμα «Υγεία εν δράσει» («Health in action»), δηλαδή στο πόρισμα για τον νέο ΕΟΠΥΥ, που κινείται στη γραμμή τns «Task Force» και θέλει τη λειτουργία του οργανισμού ως ασφαλιστική εταιρία

To γεγονός ότι στην απόφαση του υπουργείου (αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 2013) αναφέρεται μόνο το ένα (αυτό τns «Task Force») από τα τρία πορίσματα, τα οποία έχουν κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά Tns Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που καταγγέλλει ότι πρόκειται για «φωτογραφική» διάταξη και προτίθεται να ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα.


Η απόφαση

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση: «To έργο αφορά την διοικητική και τεχνική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της υλοποίησης / εφαρμογής των τιθεμένων στόχων στο πρόγραμμα του κυβερνητικού έργου, καθώς και των προτεινόμενων στόχων στο πρόγραμμα Health in action. To έργο προωθείται υπό τις ανωτέρω αυστηρές προϋποθέσεις και έχει διάρκεια 24 μήνες». Ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης, πάvτως, στην προσπάθειά του να εξηγήσει την έκδοση "της εν λόγω απόφασης, ενόσω τα πορίσματα ακόμα «ζητούνται», είπε ότι τα χρήματα, προερχόμενα από το ΕΣΠΑ, δεν θα τα πάρει n «TaskForce» αλλά n εταιρία που θα προκριθεί στον διεθνή διαγωνισμό, ο οποίos θα γίνει όταν το υπουργείο καταλήξει στο τελικό πόρισμα για τη νέα μορφή του ΕΟΠΥΥ ως μόνο αγοραστή ή και παρόχου υπηρεσιών Υγείας. Μάλιστα, πρόσθεσε on n εταιρία που θα αναλάβει να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο δεν θα πάρει 4.500.000 ευρώ, αλλά 1.000.000 ευρώ, ωστόσο δεν δίνεται απάντηση στο για πού προορίζεται το υπόλοιπο ποσό!

Η θέση του υπουργού, που γεννά εύλογα ερωτήματα προκάλεσε την οργισμένη ανάδραση του προέδρου της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα. Όπως είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Βαρνάβαβ, «δεν υπάρχει διεθνής διαγωνισμός που τελικά να δίνει έκπτωση 70%. Η εταιρία που θα κερδίσει θα δεχτεί μια έκπτωση της τάξεως του 10% το ανώτερο. Δηλαδή από 4.500.000 ευρώ θα δεχτεί να πάρει το λιγότερο 4.000.000 ευρώ και όχι 1.000.000 όπως υποστηρίζει ο υπουργός».

Οι άλλες λύσεις

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών επισημαίνει:

«Mας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι, ενώ ήδη είναι σε διαβούλευση τρία πορίσματα, n απόφαση που αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια περιλαμβάνει μόνο τις προτάσεις των δράσεων του προγράμματος Health in action· Γιατί δεν γίνεται λόγos για τα άλλα δύο πορίσματα;

Mήπως τελικά είναι προαποφασισμένο ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μείνει μόνο αγοραστής υπηρεσιών Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προσωπικό που θα μπει σε κινητικότητα και την ΠΦΥ; Mήπως τελικά το υπουργείο θα πληρώσει τους υποτακτικούς της εταιρίας που θα αναλάβει να εφαρμόσει το πόρισμα της "Task Force";

θα πρέπει να επέμβει Ο εισαγγελέας σε αυτήν την υπόθεση». Να σημειωθεί ότι n τελική απόφαση για τον νέο ρόλο του ΕΟΠΥΥ θα ανακοινωθεί σε περίπου έναν μήνα.

Ο «Xάρτης Υγείας» (κόστους 6.000.000 ευρω!) με «φουσκωμένα» τα στοιχεία 

Βρίθει από ανακρίβειες ο «Χάρτης Υγείας», κόστους 6.000.000 ευρώ, ο onoios σε πολλά νοσοκομεία «φουσκώνει» υπερβολικά τον αριθμό του προσωπικού, με συνέπεια οι εργαζόμενοι να ανησυχούν για τη θέση τους και να μιλάνε για απροκάλυπτη πρόθεση για απολύσεις από πλεύρά υπουργείου Υγείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε on το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο Ευαγγελισμός, παρουσιάστηκε να έχει συνολικά προσωπικό 7.475 ατόμων, ενώ το θεραπευτήριο λειτουργεί με 2.358! 

Αντίστοιχα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εμφανίστηκε με 6.112 εργαζομένους; όταν στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούν τους 1.917, ενώ το θεραπευτήριο της Δράμας στον «Χάρτη Υγείας» φάνηκε να έχει 1.855 άτομα, ενώ το προσωπικό του ανέρχεται σε 595 εργαζομένους. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει τα «παραφουσκωμένα» στοιχεία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εφόσον δεν διορθωθούν άμεσα τα δεδομένα. 

Δεν παραδόθηκε 

«Ο "Χάρτης Υγείας" έχει κοστίσει 6.000.000 ευρώ, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει παραδοθεί ως έργο. Η δημιουργία του "Χάρτη Υγείας" έχει ανατεθεί σε δύο φορείς: στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο κάνει τη συλλογή των στοιχείων, και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), n οποία κάνει την επεξεργασία και ανάρτηση των στοιχείων» εξηγεί στην « κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος" της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας και συνεχίζει: «Οταν ρωτήσαμε γιατί και με ποιον τρόπο προέκυψαν τόσο... εξόφθαλμα λάθη, n απάντηση που πήραμε ήταν ότι n εταιρία που ανάρτησε τα στοιχεία στην ιστοσελίδα της ΕΣΔΥ έκανε λάθος και πρόσθεσε τον αριθμό του προσωπικού κάθε έτους από το 2010 ως το 2012, γι' αυτό βγήκαν τόσοι πολλοί εργαζόμενοι».

Ο κ. Βαρνάβας χαρακτηρίζει «παιδαριώδη» τα λάθη και όπως επισημαίνει «δεν είναι δυνατό να τα κάνει οποιαδήποτε εταιρία αναλαμβάνει ένα τόσο σημαντικό έργο. Εμείς πιστεύουμε ότι "φουσκώνουν" τον αριθμό των εργαζομένων για να δημιουργήσουν την εντύπωση on δεν υπάρχουν ελλείψεις, αλλά αντιθέτως πρέπει και να προχωρήσουν σε απόλύσεις».

Μάλιστα, n ΟΕΝΓΕ καλεί τα μέλη τns να «σχεδιάσουν» από το μηδέν τον υγειονομικό χάρτη με τα σωστά στοιχεία Δήλαδή ζητάει τη σύνθεση των τμημάτων από ειδικευμένους γιατρούς, ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί πλήρης εικόνα για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται αυτήν τη στιγμή στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου