Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Η απαξίωση της περίθαλψης των πολιτών δεν έχει πλέον τιμή και όρια

Πειραιάς, 30-10-2013

Η τιμολόγηση μιας Ιατρικής πράξης, ή εξέτασης θα πρέπει να μη θεωρείται μόνο οικονομικό στοιχείο αλλά κυρίως θα πρέπει να αποτυπώνει την αξιοπιστία της εξέτασης.

ιατρικός σύλλογος πειραιά 25-11-11Αιφνιδίως χθές όλοι οι Ιατροί οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ενημερώθηκαν μέσω των e mail (οι Εργαστηριακοί Ιατροί , οι Κλινικοί Ιατροί που εκτελούν παρακλινικές εξετάσεις και οι Ιδιωτικές κλινικές) για την αναδρομική εφαρμογή rebate (δηλαδή της οριζόντιας περικοπής δεδουλευμένων και μη εξοφλημένων υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ από 1-1-2013 έως 30-6-2013 κλιμακωτά, ξεκινώντας η περικοπή από 5% έως και 30% των κατατεθημένων ποσών των εντολών).

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι δεν αφαιρείται στην εφαρμογή του rebate η παρακράτηση που γίνεται στο 10% του συνόλου των αιτουμένων ποσών. Ερωτηματικά μόνο μπορεί να δημιουργήσει: τι εξετάσεις ζητάει η πολιτεία να παρέχει ο Ιατρός; όταν για τις εξετάσεις που τιμολογήθηκαν το 1991, το Μάρτιο του 2013 έκαναν μεσοσταθμική μείωση 20%, παρακρατούν 10% στο σύνολο των εξοφλήσεων και μετά από όλα αυτά εφαρμόζουν αναδρομικά, rebate κυμαινόμενο από 5% έως 30%.

Μήπως θα στοίχιζε φθηνότερα η παροχή χωρίς αμοιβή των εξετάσεων από τους ιατρούς;

Μήπως για αυτό το λόγο επειδή εστάλθησαν τα «μαντάτα» του rebate για αντιπερισπασμό βγήκε Δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Υγείας για την παύση συνεργασίας επί τετραμήνου σε 59 Ιατρούς για υπερσυνταγογράφηση χωρίς να έχει ολοκληρωθεί κατά πληροφορίες μας η ΕΔΕ για την εφαρμογή πειθαρχικών ποινών των οποίων ζητάμε και τα σχετικά πρωτόκολλα των διαβιβαστικών εγγράφων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά επανειλημμένως έχει καταθέσει τις θέσεις του για την βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ όπως εφαρμογή πλαφόν οροφής στις εργαστηριακές πράξεις και στην συνταγογράφηση των ιατρών κ.α. αντ΄ αυτού καθιερώθηκαν από τους διοικούντες του ΕΟΠΥΥ τα πενταψήφια τηλέφωνα, καταργήθηκαν οι θεωρήσεις εξετάσεων και έμειναν χωρίς αναλώσιμα και επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό τα στεγασμένα εργαστήρια και ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Διερωτώμεθα σε αυτούς τους διοικούντες ποιός θα επιβάλει «rebate» για να πληρώσουν για την συμμετοχή τους στην ελλειμματική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ .

Ζητάμε πλέον την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να αντιμετωπισθεί η περίθαλψη των 10 εκ. Ελλήνων. Η μέχρι τώρα ενέργειες των υπευθύνων μόνο εναλλαγή συναισθημάτων με «γέλια ή κλάματα» μπορούν να προκαλέσουν.

Σας επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου Υπουργείου Υγείας για την καταγγελία των συμβάσεων των 59 Ιατρών και ένα εκ των email που εστάλει στους ιατρούς για το rebate.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ ΒΑΡΒΑΡΑ     ΣΑΡΩΦ ΠΑΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου