Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Και 5ο πόρισμα για ΠΦΥ από Πολύζο και Δημοκρίτειο


Ένα πέμπτο (!) πόρισμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ (μετά από αυτά των κ.κ. Σουλιώτη, Θεοδωράκη, Κοντού και ΟΕΝΓΕ) αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα από τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου, αναπληρωτή καθηγητή του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου κ. Νίκο Πολύζο.

Το πόρισμα καθώς και τα αποτελέσματα από μελέτη που εκπόνησε το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης με επικεφαλής τον κ. Πολύζο, θα παρουσιαστούν νωρίς το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε μία διημερίδα που θα διαρκέσει μέχρι και αύριο.

Μάλιστα προσκαλεσμένοι θα είναι σχεδόν όλη η ηγετική ομάδα του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, οι καθηγητές κ.κ. Αρης Σισούρας, Γιάννης Κυριόπουλος, Γιάννης Υφαντόπουλος, Κ. Αθανασάκης αλλά και εκπρόσωποι του ιδιωτικού κλάδου, όπως Πασχάλης Μπουχώρης (εκ μέρους του ΙΑΣΩ).

Το μοντέλο που προτείνει ο πρώην ισχυρός άνδρας της Αριστοτέλους για τον ΕΟΠΥΥ, βασίζεται στον αντίστοιχο γερμανικό Ασφαλιστικό Οργανισμό, ενώ στην πρόταση γίνεται μεγάλη αναφορά όχι μόνο στην χρηματοδότηση (για παράδειγμα προτείνει 1 δις ευρώ από τον κρατικό προυπολογισμό να κατευθυνθεί στην ΠΦΥ) αλλά και στην αποζημίωση.Ειδικότερα για την χρηματοδότηση τους ενός δισ ευρώ, το ποσό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, επιχειρούμε να το οργανώσουμε και να το «κλειδώσουμε» προκειμένου να πάει στην ΠΦΥ ως εξής: 250 εκατ. ευρώ από τα Κέντρα Υγείας, επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από τα Κέντρα του ΕΟΠΥΥ και 500 εκατ. ευρώ από αμοιβές γιατρών, συμβεβλημένους κλπ. 

Αναφορικά με τον οικογενειακό γιατρό- κοινό σημείο σε όλα σχεδόν τα πορίσματα για την ΠΦΥ- ο κ. Πολύζος φυσικά συναινεί στον ρόλο του αλλά παράλληλα προτείνει να υποστηριχθεί και με άλλους ειδικούς γιατρούς. Αλλωστε όπως αναφέρει στο on med.gr ο κ. Πολύζος, το μοντέλο αποκλειστικά του οικογενειακού γιατρού, όπου εφαρμόστηκε απέτυχε. Σχετικά με την ενοποίηση των Δομών Υγείας ο καθηγητής προτείνει να γίνουν σωστές κατανομές με στόχο να υπάρχει σε κάθε Δήμο ένα Κέντρο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου