Το σχέδιο για το ασφαλιστικό βάζει στο στόχαστρο την πρόωρη συνταξιοδότηση προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό 1,8 δις ευρώ που υπάρχει στα ευγενή Ταμεία σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.
«Μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις και... μοντέλο ΙΚΑ στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία προβλέπει το σχέδιο για το ασφαλιστικό που είναι στο τραπέζι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό 1,8 δις ευρώ που υπάρχει σε αυτά και το οποίο παρουσιάζει το Έθνος της Κυριακής.
Η συζήτηση έχει ανοίξει για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και βάζει σε αγωνία σε περίπου 350.000 άτομα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως 12 έτη.
Κυβερνητικοί παράγοντες, πάντως, επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα.
Στις αλλαγές αυτές εξωθούν οι πιέσεις της τρόϊκας να μειωθούν οι εισφορές και σταδιακά να επιβληθεί το αντίστοιχο μαχαίρι και στις παροχές. Η μείωση στα ευγενή Ταμεία δήλαδή στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες αναμένεται να φτάσει έως και το 43%. Αυτό όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Έθνους θα επηρεάσει και τις νέες συντάξεις των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα πρέπει να ακολουθήσουν ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
Το νέο καθεστώς θα προβλέπει αναπλήρωση 70% και υπολογισμός με βάση τα καλύτερα πέντε έτη της τελευταίας δεκαετίας.
Πάντως το θέμα είναι πιο περίπλοκο καθώς μέχρι το 2016 οι εισφορές στο ΙΚΑ θα πρέπει να πέσουν κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες και η μαύρη τρύπα ενός δισ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργηθεί, προβλέπεται να καλυφθεί από την πα΄ταξη της εισφοροδιαφυγής και την είσπραξη των οφειλών προς το Ταμείο.
Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν πως αν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στις υψηλές συντάξεις.
Στη δίνη των παρεμβάσεων βρίσκονται όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με 25 έτη εργασίας όπώς οι μητέρες ανηλίκων και ένα τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων, ενώ διασώζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Παρεμβάσεις αναμένονται και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπου θα υπάρξει "μεταφορά" ασφαλισμένων για να καλυφθεί το οικονομικό κενό. Ωστόσο, επί τάπητος παραμένει και το θέμα της βασικής σύνταξης του ΤΕΒΕ, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει ότι οι όποιες αλλαγές θα αγγίζουν μόνο τις νέες συντάξεις.
Το σκεπτικό είναι να καταστεί ασύμφορη η συνταξιοδότηση πριν τα 62 και αυτό μπορεί να γίνει με αύξηση της ετήσιας περικοπής από 6% που είναι σήμερα ή με την αύξηση των ετών που μπαίνουν ως πέναλντι. Στη δεύτερη περίπτωση η μείωση δεν θα αφορά μία πενταετία (30%) αλλά θα υπολογίζεται με βάση τα χρόνια που λείπουν μέχρι τη συμπλήρωση των 62 ετών, δηλαδή μητέρα που αποχωρεί στα 55 η μείωση θα φτάνει το 42%.
Με νέο τρόπο θα υπολογίζεται το εφάπαξ από το 2014. Το νέο σύστημα θα προβλέπει πως για τον καθορισμό του εφάπαξ θα λαμβάνονται υπόψη μία σειρά από παράγοντες όπως η προίκα του Ταμείου, τα ετήσια έσοδα, αλλά και το κύμα φυγής της συγκεκριμένης χρονιάς.
Πάντως, οι αλλαγές προβλέπουν επίσης δραστικό μαχαίρι έως 20% των εφάπαξ στα ελλειμματικά ταμεία Πρόνοιας ενώ το υπουργείο μιλάει για εξορθολογισμό του συστήματος αφού είχαν διαπιστωθεί αρκετές περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι έπαιρναν και 70% μεγαλύτερο εφάπαξ από τις αντίστοιχες εισφορές που κατέβαλλαν.
Οι περικοπές θα πλήξουν και τις επικουρικές συντάξεις των ελλειμματικών ταμείων στις οποίες το αρχικό σχέδιο θέλει τη μείωση να κυμαίνεται από 6 έως 15% αλλά δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει και το 20%.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", περίπου 100.000 συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ αναμένεται να δουν νέες μικρές μειώσεις στις συντάξεις τους.
Αναλυτικά, μειώσεις από 8 έως 35 ευρώ αναμένεται να δούν οι:
1. Συνταξιούχοι τραπεζών (Μείωση 1%)
2. Συνταξιούχοι ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ (Μείωση 1,4%)
3. Συνταξιούχοι ΔΕΗ (Μείωση 1,9%).
Πηγή:www.reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου