Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Περισσότερα χρήματα για φάρμακα που δεν είναι γενόσημαΠροβληματισμένοι εμφανίζονται οι περισσότεροι ασφαλισμένοι, που θα πληρώνουν πλέον μεγαλύτερη συμμετοχή εάν δεν προτιμούν το γενόσημο.

Προβληματισμό στους ασφαλισμένους δημιουργεί η διάταξη, που τέθηκε σε ισχύ και η οποία προβλέπει ότι θα πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή εάν επιλέγουν συγκεκριμένη εμπορική συσκευασία φαρμάκου και όχι το αντίστοιχο γενόσημο.


Για παράδειγμα σε ένα φάρμακο για το Πάρκινσον μέχρι σήμερα ο ασθενής πλήρωνε κανονικά τη συμμετοχή 25% συν τη μισή (50%) διαφορά της τιμής πρωτότυπου-γενόσημου, που είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση 13,50 ευρώ. Τώρα θα πληρώνει μεν τη συμμετοχή, αλλά και το σύνολο της διαφοράς της τιμής πρωτότυπου-γενόσημου, δηλαδή και τα 27 ευρώ.

Πολλοί ασφαλισμένοι δηλώνουν ωστόσο ότι δεν θα αλλάξουν το φάρμακό τους με το φθηνότερο γενόσημο, ενώ την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνών τονίζει ότι σε πολλά φάρμακα ουσιαστικά διπλασιάζεται η συμμετοχή και έτσι θα υπάρξουν ασθενείς δύο ταχυτήτων.  Πηγή: ANT1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου