Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Απερρίφθη αίτημα του Υπ. Υγείας για αρχείο δεδομένων ψυχικά ασθενών

Αίτημα του υπουργείου Υγείας για την δημιουργία αρχείου δεδομένων ατόμων που δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας από μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, απερρίφθη από τη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.


της Εύας Καραμανώλη - euro2day.gr

Απερρίφθη από τη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αίτημα του υπουργείου Υγείας για την δημιουργία αρχείου δεδομένων ατόμων που δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας από μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Το υπουργείο ζήτησε από την Αρχή την άδεια προκειμένου να του γνωστοποιηθούν προσωπικά δεδομένα των τριών τελευταίων ετών των ασθενών ψυχικών νοσημάτων, όπως είναι ονοματεπώνυμο, φύλο, ηλικία, τόπος μόνιμης κατοικίας, ΑΜΚΑ, αριθμό επισκέψεων και θεραπευτικών πράξεων, διάγνωση, οικογενειακό περιβάλλον, δικαστικός παραστάτης εφόσον υπάρχει, κ.λπ.

Η Αρχή κάλεσε το υπουργείο Υγείας να παρέχει εξηγήσεις καθώς διαπίστωσε νομοθετικό κενό, αλλά το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό.

Τελικώς η Αρχή απέρριψε το αίτημα κρίνοντας οτι για την επεξεργασία των συγκεκριμένων προσωπικών δεδομένων υγείας απαιτείται η έκδοση σχετικού νόμου που να καθορίζεται με σαφήνεια ο σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, ο χρόνος τήρησης των δεδομένων αυτών, ο αρμόδιος φορέας, ο χρόνος τήρησης των δεδομένων αυτών, κ.λπ. και δεν αρκεί η έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου