Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Επιστολή Θ. Εξαδάκτυλου προς Πρόεδρο του ΠΙΣ (17/01/2014)

Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2014
Προς 

Κ. Μιχάλη Βλασταράκο, Πρόεδρο του ΠΙΣ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σας εύχομαι το 2014 να αποδειχτεί μια καλή χρονιά παρά τους οιωνούς και επικοινωνώ μαζί σας για να μοιραστώ ορισμένες σκέψεις αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας. 

Η ΠΦΥ όπως κι εσείς διαπιστώνετε, οδηγείται ερήμην και εις βάρος των ιατρών σε επικίνδυνες ατραπούς, ιδιαίτερα εάν το νομοσχέδιο που δημοσιεύτηκε, ψηφιστεί αυτούσιο. Καθώς το νομοσχέδιο για την ΠΕΔΥ περιλαμβάνει πληθώρα ρουσφετολογικών άρθρων και η δημοτικότητα του κ. Γεωργιάδη βρίσκεται και δικαίως στο ναδίρ της, έχουμε την ευκαιρία και υποχρέωση να δράσουμε αποτελεσματικά για την αναθεώρηση όλων των σχεδιασμών της γνωστής περί το Υπουργείο ομάδας, και των συμφερόντων που αυτή συστηματικά εκπροσωπεί εις βάρος του ιατρικού κλάδου και της υγείας του ελληνικού λαού. 

Καθώς οι κινητοποιήσεις των ιατρών του ΙΚΑ μετά από 6 εβδομάδες και παρά τον υποτιθέμενο διάλογο δεν φαίνεται να έχουν απτό αποτέλεσμα, σας προτείνω ως πρόεδρος του ΠΙΣ να ενεργοποιήσετε στο πλευρό τους όλους τους γιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες προς τον ΕΟΠΥΥ με κάθε σχέση εργασίας, από τους οποίους θα πρέπει να ζητηθεί να συνδράμουν στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους με μοναδικό αίτημα την αναστολή εφαρμογής των αλλαγών στην ΠΦΥ για 6 μήνες. Στο χρονικό διάστημα αυτό ο ΠΙΣ υποχρεούται να προετοιμάσει συνολική εφικτή θέση-πρόταση για την ΠΦΥ, αποδεκτή από το σύνολο των διαφορετικών συμφερόντων ιατρών. Αυτό θα απαιτήσει επιτροπή που θα εργαστεί συστηματικά και εντατικά, ανάλογη αυτής που επί μήνες τώρα ασχολείται με την αναμόρφωση της νομοθεσίας των ΙΣ. 

Ειρήσθω εν παρόδο και παρά τις προσδοκίες, η διαπραγμάτευση με το Υπουργείο για το θέμα της αναθεώρησης της νομοθεσίας των ΙΣ πρέπει υποχρεωτικά να διακοπεί άμεσα, καθώς την ώρα που οι γιατροί πλήττονται στο σύνολο τους, είναι απολύτως παρεξηγήσιμο να διεξάγονται συζητήσεις που αφορούν την παράταση της θητείας ημών και υμών, τη μείωση της εκπροσώπησης του ιατρικού κόσμου στην γενική συνέλευση του ΠΙΣ, και τη μετακίνηση του χρόνου της διεξαγωγής των εκλογών για τους ΙΣ, που πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Αν οτιδήποτε από τα ανωτέρω συμβεί παράλληλα με τις ιατροκτόνες ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο, ποιος και πώς θα μπορέσει να πείσει ότι η μάχη δόθηκε με ειλικρίνεια, με όλες τις δυνάμεις και χωρίς ύποπτους συμψηφισμούς. 

Η συστράτευση όλων και η αλληλεγγύη στην παρούσα φάση είναι κρίσιμης σημασίας, οφειλόμενη και συμφέρουσα. Διότι αν το νομοσχέδιο για την ΠΕΔΥ προχωρήσει, πολύ σύντομα οι συμβεβλημένοι γιατροί θα τεθούν προ του διλήμματος ενός πενιχρού μισθού, τα εργαστήρια θα αντιμετωπίσουν κινητές μονάδες πλανοδίων μη-κυβερνητικών οργανώσεων και κάθε τυχόντα, οι εργασιακές σχέσεις θα διχάσουν το ιατρικό σώμα, η υγεία των Ελλήνων θα πληγεί και το μέλλον του ιατρικού κόσμου θα υποθηκευτεί. 

Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση.

Φιλικά,

Θανάσης Εξαδάκτυλος

1 σχόλιο: