Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Συνάντηση των εργαστηριακών γιατρών στη Ρόδο


Πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εργαστηριακών ιατρών στην στέγη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου την Παρασκευή 11 Απριλίου κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου για να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στα ιατρεία από τον μειωμένο κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Σε σχετική ανακοίνωση του ΙΣΡ για τη συνάντηση αναφέρονται τα εξής: 

«Το ποσό που προβλέπεται από τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις πληρωμές των εργαστηριακών εξετάσεων είναι περίπου στα 340 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται πως η μηνιαία δαπάνη είναι γύρω στα 75 εκατ. ευρώ. Έχει διαπιστωθεί ότι ήδη για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, έχουν υποβληθεί δαπάνες που αντιστοιχούν στον προϋπολογισμό του Α εξαμήνου του 2014, συνεπώς στο τέλος Απριλίου θα έχει εξαντληθεί το προϋπολογισθέν ποσό για τις εργαστηριακές εξετάσεις όλου του έτους. 

Γίνεται κατανοητό ότι, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ το 2014 για τις εργαστηριακές εξετάσεις δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα μετά την αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα ειδικά μετά το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ. 

Σημειώνουμε και τις προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ: 

· Για το 2013, οι εργαστηριακοί ιατροί δεν έχουν πληρωθεί το τελευταίο τετράμηνο του έτους, ενώ υπολείπεται το 10% του 2012 και του 2013. 

· Η επιβαλλόμενη καταχρηστική επιστροφή χρήματος για το 2013 μέσω Rebate και Claw-back έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή των αμοιβών του μισού έτους. 

· Για το 2014, σύμφωνα με το μειωμένο κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, η εκτίμηση μας είναι ότι θα πληρωθούν συνολικά 4 μήνες από τους 12, αμοιβές που δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες συντήρησης και διαχείρισης ενός ιατρικού εργαστηρίου. 

Σε τροχιά χρεοκοπίας βρίσκονται το μικρό και μεσαίο εργαστήριο όπου καλύπτονται οι ανάγκες των ασφαλισμένων σε όλη την Επικράτεια, δίνοντας έτσι πεδίο δράσης στο οργανωμένο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Από τα στατιστικά των προηγούμενων 2 ετών προκύπτει ότι υπάρχουν 2.500 εργαστήρια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα που απορροφούν το 50 % του ετήσιου προϋπολογισμού και το υπόλοιπο 50 % απορροφάται από τις 250 ιατρικές εταιρείες. 

Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης κα ʼΑννα Μαστοράκου, σε ζωντανή τηλεδιάσκεψη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Υπερτονίστηκε πως η συλλογικότητα και η σύμπνοια όλων των συναδέλφων κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη για να εισακουστούν οι θέσεις μας και να προασπίσουμε την πρόσβαση των πολιτών στο ασφαλιστικό σύστημα. Η πρόταση από αρκετούς συναδέλφους για επίσχεση εργασίας και η προπληρωμή των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ από τους ασφαλισμένους, δεν κρίνονται εφικτές αφού δεν τηρούνται από όλους. 

Οι συμβάσεις έχουν ανανεωθεί με δεύτερη τρίμηνη παράταση και λήγουν τέλη Ιουνίου. Οι νέες συμβάσεις κρίνουμε πως έχουν αποικιοκρατικούς όρους και έχουν την ιδιαιτερότητα της αυτόματης μονομερούς προσαρμογής στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που θέτει ο ΕΟΠΥΥ, απροειδοποίητα και χωρίς καμιά διαπραγμάτευση. 

Συνάδελφοι, 

Συμπερασματικά προτείνουμε: 

1. Συνεννόηση με τους κλινικούς ιατρούς όλων των ειδικοτήτων για έκδοση παραπεμπτικών με τις τελείως απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. 

2. Η συχνότητα και η επιλογή των εξετάσεων να στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια (βλ. κατευθυντήριες οδηγίες ιατρικών εταιρειών). 

3. Κλειστό προϋπολογισμό ανά νομό, εφόσον παρατηρείται κατασπατάληση πόρων σε συγκεκριμένες περιοχές. Θεωρούμε πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα λειτουργήσει θετικά προς τους χρήστες υπηρεσιών υγείας του νομού μας αφού στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχουν εργαστήρια συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ. 

4. Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να μην εξαντλούνται στους πρώτους μήνες οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΟΠΥΥ για τον κωδικό των εργαστηριακών εξετάσεων. 

5. Προκήρυξη έκτακτης γενικής συνέλευσης στις αρχές Μαΐου για ενημέρωση όλων των μελών και συμπόρευση στις κοινές αποφάσεις. 

6. Ενημέρωση των βουλευτών του νομού μας από το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου στη στέγη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου. 

7. Ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου όλων των πολιτών για την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ. 

Σημαντική θεωρούμε την συμπαράσταση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων να αντιδράσουν, διότι τους στερείται ουσιαστικά το βασικό τους δικαίωμα της ΠΦΥ στην πρόληψη και διάγνωση, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς επιστημονικούς κανόνες που διέπουν τη δημόσια υγεία, ένα δικαίωμα που το έχουν ήδη προπληρώσει κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου»

Πηγή : Συνάντηση των εργαστηριακών γιατρών στη Ρόδο - Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/

3 σχόλια:

 1. ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΣΕΣΟΥΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΑΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ..ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Ο ΠΙΣ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΕΙ...ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΕΠΙ ΠΟΙΑΣ ΒΑΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ??? ΑΦΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΠΙ ΠΟΙΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ? ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ??? ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΟ 2015??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα πρεπει να πουμε τα πραγματα με το ονομα τους δηλ. το θεμα του πλαφον είναι κοροιδια εκ μερους της επιτροπης Διαπραγματευσης του ΕΟΠΥΥ και του Υ.Υ.
  Με το δικη τους προτα ση επιβραβευονται οι ψηλοι και μεγαλοι τζιροι που ξερουμε ότι οι περισσοτεροι γινονται με προκλητη και κατευθυνομενη ζητηση και οι μικροι καταστρεφονται. Το rebate παραμενει και εννοειται και το clowback παρα τον κλειστο προυπολογισμο θα συνεχισουμε να δεχομαστε παραπεμπτικα τα οποια δεν θα πληρωνομαστε λογω του κλειστου και συνεχως μειουμενου προυπολογισμου.
  Οσον αφορα τις συμβασεις εκει θα παιχτει και το τελευταιο χαρτι για το πώς δηλαδη θα μας κλεισουν τα εργαστηρια μας. Η επιτροπη από την πρωτη ακομη συναντηση γνωριμιας εδειξε το σκληρο τροικανικο της προσωπο. Ειπαν ότι μας βλεπουν ως οικονομικες μοναδες και όχι ως ιατρεια η γιατρους .Οπως ξερουμε η συμβαση εχει γινει στα μετρα τα δικα τους με απωτερο σκοπο να παραμεινουν στο χωρο της ΠΦΥ μονο οι μεγαλοι ομιλοι .Οταν οι εκπροσωπο της επιτροπης διαπραγματευσης << ευλογουν και ευχαριστουν την Μερκελ και την Τροικα που μας δανειζουν >> τοτε καταλαβαινετε τι συγκλιση θα υπαρχει στα αιτηματα μας και στις δικες μας προτασεις .Οταν προσκαλουν για διαλογο τις συνδικαλιστικες ενωσεις και λενε ότι δεν αναγνωριζουν ιατρικους συλλογους και συνδικαλιστικα οργανα γιατι κατεστρεψαν την χωρα μας καταλαβαινετε το τι μας περιμενει. ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΙ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΙ. ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ . ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ. ΚΑΛΑΜΑΡΗ ΜΑΡΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή