Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Εκστρατεία του ΕΟΦ για την online αγορά φαρμάκων

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR


«Τα φάρμακα από το Διαδίκτυο δεν είναι ασφαλή». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας ενημέρωσης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που προειδοποιεί για τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβει η αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από το internet.

Ένα στα δύο φάρμακα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και σε ιστοσελίδες, που κρύβουν την πραγματική τους διεύθυνση, είναι παραποιημένα. «Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα που διακινούνται στο Διαδίκτυο μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, γιατί ενδεχομένως να έχει παραποιηθεί η σύνθεσή τους -όσον αφορά οποιοδήποτε από τα συστατικά τους ή και την ισχύ τους-, η συσκευασία και επισήμανσή τους ή και το όνομά τους», επισημαίνει ο ΕΟΦ. 

Επιπλέον, αρκετές φορές οι ιστοσελίδες που πωλούν φάρμακα στο Διαδίκτυο παρέχουν ψευδή στοιχεία για τον παραγωγό του φαρμάκου, τη χώρα παραγωγής του ή για άλλα σημαντικά στοιχεία γύρω από τη διακίνηση του σκευάσματος.
 
Η αγορά φαρμάκων από το διαδίκτυο θα πρέπει, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, να αποφεύγεται. 

«Η ασφάλεια ενός φαρμάκου που προσφέρεται μέσω του Διαδικτύου είναι αδύνατον να επαληθευτεί. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν αυτά τα προϊόντα είναι τα εγκεκριμένα φάρμακα που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ή εάν είναι παραποιημένα και επικίνδυνα. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να προμηθευόμαστε τα φάρμακά μας μόνο από ασφαλείς πηγές (δηλαδή από το φαρμακείο, το νοσοκομείο, το ασφαλιστικό μας ταμείο)», υπογραμμίζει ο Οργανισμός.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, ο ΕΟΦ έχει ετοιμάσει σποτάκια για την τηλεόραση, το κεντρικό μπορείτε να το δείτε εδώ, καθώς και μηνύματα για το ραδιόφωνο, αλλά και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων, που βρίσκονται στην ιστοσελίδαhttp://ekstrateia.eof.gr, πατώντας το κουμπί «Δείτε το υλικό της εκστρατείας».

1 σχόλιο:

  1. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να προμηθευόμαστε τα φάρμακά μας μόνο από ασφαλείς πηγές (δηλαδή από το φαρμακείο, το νοσοκομείο, το ασφαλιστικό μας ταμείο)
    Καλό είναι να προστεθεί:
    "και από το σούπερμαρκετ, ιδιαίτερα αν είναι γερμανικής ιδιοκτησίας..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή