Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Παραμένει το "αγκάθι" στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ



Συνεχίζει να προβληματίζει η έλλειψη ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει για την ενίσχυση των οικονομικών του. Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση προόδου της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, η κατάσταση στον Οργανισμό παραμένει «δύσκολη», καθώς η απορρόφηση οφειλών από τις εταιρείες φαρμάκου και τους παρόχους υγείας (ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα) γίνεται με αργό ρυθμό.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίζονται στην απόδοση του clawback, της επιστροφής δηλαδή από τους παρόχους της υπερβάλλουσας δαπάνης για φάρμακα και κλινικές πράξεις. Η περίοδος ριζικών αλλαγών στο σύστημα υγείας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, πολλά όμως μένουν ακόμη να γίνουν, διαπιστώνει η Κομισιόν.

Αγωνία υπάρχει και για την τήρηση του προϋπολογισμού του φαρμάκου. Παρά το γεγονός πως έχουν ληφθεί μέτρα για τη μείωση της δαπάνης και την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, το 2013 έκλεισε με υπέρβαση 150 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να μην ξεφύγει ο φετινός προϋπολογισμός. Εντούτοις, η πορεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η αλλαγές στην τιμολόγηση των γενοσήμων φαρμάκων και η έκδοση νέας θετικής λίστας (η λίστα με τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία) αποτιμώνται θετικά.

Ικανοποίηση υπάρχει και για τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων, ωστόσο θα πρέπει να αυξηθεί η χορήγηση γενοσήμων από αυτά, δεδομένου πως η χώρα μας βρίσκεται κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά την κατανάλωσή τους.

Η Κομισιόν τέλος για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνει πως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ο αριθμός των οποίων παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου