Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Φάρμακα: Συμμετοχή ασφαλισμένου 78% ακόμη και για γενόσημα!

Για ακραία κοινωνικά φαινόμενα από τους “σχεδιασμούς” ανεύθυνων, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
ΙΑΤRONET

Σε τρομακτική αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, οδηγεί η μείωση της ασφαλιστικής τιμής των φαρμάκων.

Η μείωση προβλέπεται στο τελευταίο δελτίο τιμών και προκαλεί συμμετοχή έως και 78% σε γενόσημα σκευάσματα.

Ενδεικτικά είναι τα εξής παραδείγματα που επιμελήθηκε ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές:

Για ένα γνωστό σκεύασμα για τον καρκίνο του μαστού με - κατά τα άλλα - μηδενική συμμετοχή, ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει 26,20 ευρώ + 1 ευρώ για τη συνταγή = 27,20 ευρώ.

Το ποσό αναλογεί στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής την οποία επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος, παρόλο που δεν υπάρχει επιλογή για χρήση γενοσήμου.

Σε άλλο σκεύασμα (ατορβαστατίνη των 40mg) που είναι μάλιστα γενόσημο, η συμμετοχή του ασφαλισμένου διαμορφώνεται στα 20,66 ευρώ από τα 26,48 ευρώ της λιανικής τιμής (78% συμμετοχή).

Για πολύ γνωστό σκεύασμα για τη χοληστερίνη, η συμμετοχή του ασφαλισμένου για τέσσερα εμβαλάγια (θεραπεία διμήνου) είναι 22,25 ευρώ σε σύνολο αξίας συνταγής τα 34 ευρώ (συμμετοχή 67%)!
Ακραία

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι “σχεδιασμοί” διαφόρων ανεύθυνων οδηγεί σε ακραία κοινωνικά φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν σχέση με την προστασία της Δημόσιας Υγείας:

“Τελευταίο τους κατόρθωμα οι νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων που είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές που ίσχυαν.

Έτσι, σε μια περίοδο ύφεσης, ανεργίας και κατακόρυφης μείωσης των εισοδημάτων, ασφαλισμένοι πληρώνουν από τη τσέπη τους τέσσερις και πέντε φορές περισσότερα χρήματα για τα φάρμακά τους απ΄ ότι πριν λίγους μήνες.

Την ίδια ώρα που ο χώρος του φαρμάκου καταστρέφεται και οι ασθενείς μένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι, ένας σημαντικός κρίκος της αλυσίδας της υγείας, το φαρμακείο, δέχεται πολλαπλά και μεθοδευμένα κτυπήματα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου